• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 3 °C

Saros Körfezi’ndeki aşırı avlanma balık neslini kuruttu

Saros Körfezi’ndeki aşırı avlanma balık neslini kuruttu
Dünyanın kendi kendini temizleyen bölgesi olan Saros Körfezi artık derya değil. Balık çeşitliliği ile bilinen körfez, balıkçının karnını doyurmuyor.

Aşırı ve bilinçsiz avlanma, kirlenme, denetimsizlik yüzünden dünyanın kendi kendini temizleyen körfezlerinden olan Saros körfezi  balıkçının geçimini sağlamıyor. Körfezdeki balık çeşitliliğinin her geçen gün azaldığını belirten yöre balıkçıları, “Körfez artık karnımızı doyurmuyor. Göller olmasa hepimiz teknelerimizi satacağız” dediler.

BALIK NESLİ TÜKENİYOR, AŞIRI AVLANMA SÜRÜYOR

Saros körfezindeki balık çeşitliliğinin her geçen gün  azaldığına dikkat çeken balıkçılar, “ Bu körfezin çok özel bir yanı var. Buranın balıkları göçer balıklar değil. Marmara, Karadeniz’deki balıklar zamanı geldiğinde göç yapıyor ama bizim yerli balıklarımız vardı. Şu anda balık nesli tükeniyor.Çünkü bilinçsiz ve aşırı avlanma var. Tabii bunu yapanlar yöre balıkçıları  değil, her yıl çok miktarda trol ve gırgır geliyor. Körfezin dibi taranıyor. Saros körfezi çok fazla kayalık olmadığı için balığın saklanmasına yer kalmıyor. Böyle giderse yakında balığı cımbızla arayacağız.” dediler.

Saros Körfezinin çok  özel bir alan olduğuna dikkat çeken bilim adamları ise, “ Bu bölgede trol ve gırgır avcılığının yasaklanması gerekiyor. Komşumuz Yunanistan bu işin çözümünü buldu. Bizde ise yasal gibi görünen ama yasal olmayan avcılık sürüyor. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra denizin dibi taranmaya başlanacak. Çok sıkı denetim gerekiyor. Denetim nasıl yapılacağını İl Tarım ve Sahil Güvenlik uzmanları herkesten iyi biliyor ama nedense tekneler açığa çıktıklarında tam bir denetim görmüyor.  Limandan çıkarken yasal gibi görünen ağlar bir anda gayri yasal hale geliyor. Bununla birlikte tekneler muhakkak açıkta denetlenmeli. Çünkü balık nesli hızla tükeniyor” dediler.

“TATMİN ETMİYOR”

Bu mevsimde Jumbo Karides tuttuklarını belirten İsmail İşcan, “ Ne yazık ki tuttuğumuz  Karides yeterli değil. Mazot parası bile çıkmıyor. Zaten Jumbo Karides sezonu toplamda 20 gün bile değil. Geçmiş yıllarda çok daha fazla tutuyorduk. Şimdi 5 parça ağ atmamıza rağmen yine de tuttuğumuz Karides 10 Kg. bile olmuyor. Deniz artık derya değil. Emekli maaşım olmasa geçinmem mümkün değil. Yetkililer önlem almalı” dedi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
YASAK VARSA SİZİN BEYNİNİZDİR.
26 Haziran 2016 Pazar 10:02
10:02
OLTA BALIKÇILIĞINI KÜÇÜMSEYEN BEYİNLER. BAKMIYORMUSUNUZ DÜNYA DENİZCİLİĞİNDE ÇALIŞAN AVLAMA AÇIK DENİZ TEKNELERİ NASIL VARMI SAHİLE 15 MİL GİREN TEKNELERİ KIYI BALIKÇILIĞI DÜZENLERİ KURDUKLARINDAN İTİBAREN HEP OLTA BALIKÇILIK. BAKIN BİR SİZİN ALTINIZDAKİ AĞ SAYISI TEKNE SAYISI, DENİZMİ NE, GÖRMÜYORMUSUNUZ DENİZ DEĞİL SİZİN AVLANMA BÖLÜMÜNÜZ.GÖL GÖL. HANGİ BEYNE HİZMET EDİYORSUNUZ.
78.190.32.69
durdurun keçi inadınız
26 Haziran 2016 Pazar 09:57
09:57
yasaklayın kendinizi, 3 sene, sonrasında sıra ile avlanmaya çıkın. kontrol sistemi kurun bir kaç elden,zorunuz ne, gelecek nesillere armağanınız ne, armağanız, vitamin alamayan bebeleriniz çoğalacak, sonra onları hastane kapılarından çıkartamayacaksınız. sonra nesilleriniz hastalıktan çıkamayacaklar.
78.190.32.69
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim