Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında 5 milyar dolar bedelli 22 proje görüşüldüğü; milli uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri, muharip ve genel maksat helikopteri ile tank modernizasyonu ve seri üretimine ilişkin projelerle ilgili kararlar alındığı açıklandı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından bu sabah saatlerinde yapılan SSİK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda 5 milyar dolar bedelli 22 proje görüşülmüştür" denildi.
Açıklamada, "Milli uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik projeler, farklı özellikteki füze ve akıllı mühimmat projeleri, elektronik karıştırma ve elektronik harp sistem projeleri, çeşitli kalibre ve ebatta bomba atar, tüfek ve tabanca geliştirme ve seri imalat projeleri ile ilgili kararlar alınmıştır" denildi.
Toplantıda ayrıca deni̇z platformları ve deni̇z platformlarından atılabilen füze ve silah sistemlerine ilişkin projeler, muharip ve genel maksat helikopter modernizasyonu, geliştirilmesi ve ilave seri üretimine ilişkin projeler, tank modernizasyonu ve seri üretimine ilişki̇n projeler, yeni ve ileri versiyon insansız hava araçları sistemlerinin geliştirilmesi ve mevcutlarının üretim adetlerinin artırılmasına ilişkin projeler, MİLGEM İ sınıfı fırkateyn gemi inşa ve preveze sınıfı denizaltı modernizasyonu geliştirilmesi ve üretimine ilişkin projelerle ilgili kararlara imza atıldı.
'İ' sınıfı fırkateynler 29 deniz mili üzerinde sürat yapabilecek
Ada sınıfı korvetlere kıyasla daha uzun menzilli ve daha etkin silahlarla donatılacak olan, MİLGEM İ Sınıfı İstanbul Fırkateyni daha etkin komuta kontrol ve savaş sistemlerine sahip olacak. 113 boyundaki gemiler, 14 metre genişlikte olacak. Sensörleri, silahları ve elektronik sistemleri tamamen milli imkanlarla hayata geçirilecek. Bu sistemler arasında satıhtan satıha güdümlü mermi dikek atım sistemi, 25 mm milli top, milli nokta hava savunma silah sistemi, ve milli dekoy atım sistemi bulunuyor.
Milli gemi konseptinin devamı olarak Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından dizayn edilen, ilk “İ” Sınıfı fırkateyn İSTANBUL’un inşasına bu yılın temmuz ayında başlanmıştı. 2021 yılında hizmete girmesi planlanan İSTANBUL Fırkateyni ve diğer “İ Sınıfı Fırkateynler” 13000 ton deplasmana sahip olacak ve saatte 29 deniz mili (54 km/saat) üzerinde sürat yapabilecek.
DENİZ HABER AJANSI