Genişleme çalışmaları kapsamında; yeni yüzey tesislerine boru inşası, deniz platformların inşası ve kuyu sondajların yapılması yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, iki deniz platformunun inşası tamamlandı.
Silivri açıklarında bulunan yeraltı depolarının üstündeki iki sondaj kulesinin birinin ismi Anadolu, diğerinin ismi ise Aras. Bu platformlar üzerinde her birinde 9 olmak üzere toplamda 18 kuyunun sondajı gerçekleşti.
Bu kuyulardan ikisinde ise gaz akış (gaz yakma) testi başarıyla tamamlandı. Çalışmalarla 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesi de 75 milyon metreküpe çıkarılacak. Mart 2022 sonu itibarıyla yüzde 60’ı tamamlanan projenin 2022 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin ilk Yer Altı Doğalgaz depolama tesisi olan Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin de 3.2 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunuyor. Genişleme çalışmalarıyla 4.6 milyar metreküp doğalgazın depolanması hedefleniyor.
18 KUYU TEST EDİLECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri’deki çalışmaları yakından takip ettiğini ve ekiplerden haftalık rapor aldığını ifade etti.
Dönmez, Türkiye’nin doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı olduğunu söyleyerek “Bu anlamda ya keşif yapacaksınız ya da böyle depoların sayısını artıracaksınız. Biz ikisini de yapacak güçteyiz. Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük gaz keşfimizin yanında, karadaki depolama tesislerimizin de kapasitelerini artırıyoruz.
Tüm bunlardaki hedefimiz doğalgazda arz güvenliğini sağlamlaştırmak. Yıl sonunda hem Silivri’deki tesisimizin hem de Saros FSRU’nun açılışını gerçekleştireceğiz ve arz güvenliğimizi perçinleyeceğiz” dedi.
Testi yapılan iki kuyuda gaz üretebilir hale gelindiğini belirten Dönmez, “Yakma işlemi de başarıyla sondajın tamamlandığının, kuyuların üretime, çalışmaya hazır hale geldiğinin göstergesi. Diğer kuyuları da tamamlayarak yaz aylarında bu 18 kuyunun tamamında gaz akış testi tamamlanacak” diye konuştu.
DENİZ HABER AJANSI