İMEAK Deniz Ticaret Odası 62. Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Sina Şen, "2013 yılından beri bu çatı altında görev yapıyoruz. Sektörümüzün dertlerini sıkıntılarını sizlerle buradan takip etmeye çalışıyoruz. Verdiğiniz destek, gösterdiğiniz ilgi ve alaka için hepinize teşekkürü bir borç biliyorum.’ dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Sina Şen, "Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Etrafımızdaki hanımlarımızın, annelerimizin, eşlerimizin, Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun diyorum ama kadınları sadece bir gün değil, 365 gün başımızın üstünde taşımalıyız.
Sosyal sorumluluk projelerimizden biri olan ‘Kadına Şiddet’ ve ‘Çocuk İstismarı’ konularını komite olarak yönetim kuruluna yazdıklarını söyleyen Şen, "Bu konu gerçekten ülkemizde infiallere sebebiyet veren bir konu. DTO olarak aktif rol almalıyız. Bu konuda odamıza büyük bir misyon düşüyor. Gerek meclisimize, gerekse yönetim kurulumuza arz ediyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmaların acilen yapılmasını rica ediyorum’ diye konuştu.
‘Gemilerde klas zorunluluğu 31 Ekim’e kadar ertelendi’
Ege’den Yunan Adaları’na gemilerde çalışanlara değinen Şen; "Biliyorsunuz ki 18 Ocak 2018 itibariyle bir klas zorunluluğu ile birlikte de ciddi bir maliyet getiriliyordu. Başta kendilerine, destek olanlara, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Tabi bu resmi olarak bize bildirilmese de 1 Ekim ile 31 Ekim’e kadar biraz ertelendi. Bununla ilgili olarak müşteşarımıza teşekkür ediyoruz. Bununla en azından sektörümüzün nefes almasını ve gemilerine uygunluk anlamında hazırlık yapabilmesi için vakit kazandırıyor." diye konuştu.
‘Artık ruhsatlarımız kalıcı hale getirildi’
Uzun yıllar mecliste sorunların konuşulduğunu dile getiren Şen, Bizim İstanbul’da yolcu taşımacılığı yaparken Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız ruhsatlarımız var. Ruhsatlarımızda hep geçici ibaresiyle veriliyordu. Gerçekten İstanbul’daki milletvekillerimize Büyükşehir Belediyemize, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu konuyu Haziran ayındaki toplantıda başkanımıza iletmiştik ama yaptığımız çalışmalar sonrasında bunun meyvesini aldık. Bu geçici ibareler kaldırıldı ve kalıcı hale getirildi. Beş yıllık olarak üyelere, burada İstanbul’da toplu taşımacılık yapan kişilere verilmeye başlandı’ diyerek çözüm sağlandığını belirtti.
Sina Şen, "Gemi adamlarının her görüşlerini buradan ilettik. Ancak ‘Gemi Adamları Yönetmeliği’nde dil sınavı ile ilgili ciddi bir pürüzle karşı karşıyayız. İstanbul’da gemilerimize gemi adamı bulmakta zorluk çekerken, bunların yarın öbür gün yeterliliklerinin yükseltilmesi zorunlu oldu. Yabancı Dil Sınavı sonucu 40 ile 70 puan arasında olacak. En son katıldığımız toplantıda Eğitim Daire Başkanı Cem Bey ile de bu konuyu konuştuk. İstanbul, Marmara Denizi içinde bir iç deniz. Ancak iç deniz olan Van Gölü’nde de aynı yeterlilikler isteniyor. Alaylı olarak tabir ettiğimiz bu sektöre işin mutfağından gelen arkadaşlarımız, 50 yaşından sonra bu yabancı dil sınavından 70 puan almakta ciddi sorunlar yaşıyor" diyerek yabancı dil sınavı sorununa dikkat çekti.
'İnsanların işsiz kalması ile karşı karşıyayız'
Yat kaptanları ehliyetlerinde de sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Sina Şen, "En son müşterek meslek komitesi toplantısında Şenol Bey ile bu konuyu konuştuk. Ama gördüğümüz kadarıyla gerek eğitimle, gerek oda ile çalışarak istihdam seferberliğine önem veren bir ülkede bu insanların işsiz kalması ile karşı karşıyayız. Bu duruma Ulaştırma Bakanlığı’nın acilen bir çözüm üretmesi gerekiyor. Bu çözüm de odamız aracılığıyla olacak.’ dedi.
Çağla PULATKAN / DENİZ HABER AJANSI