• BIST 10011.27
  • Altın 2974.31
  • Dolar 34.9805
  • Euro 36.6876
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 6 °C

Sinop, doğal liman avantajını kullanamıyor

Sinop, doğal liman avantajını kullanamıyor
Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, "Tarihsel geçmişinde deniz ticaretinde önemli bir paya sahip olan Sinop Limanı son yıllarda hem kabotaj hattında hem de uluslararası taşımacılıktaki önemini kaybetti" dedi.

Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, "Tarihsel geçmişinde deniz ticaretinde önemli bir paya sahip olan Sinop Limanı son yıllarda hem kabotaj hattında hem de uluslararası taşımacılıktaki önemini kaybetti, deniz taşımacılığından alması gerektiğinden daha az pay almakta" dedi.

Alpay, Sinop Limanı'nda deniz taşımacılığının geliştirilmesi bakımından mevcut durumu tam ve doğru olarak ortaya koymak gerektiğini belirterek, "Sinop Limanı doğal bir liman olması nedeniyle Karadeniz'de sıkça görülen kötü hava koşullarından dolayı çok sayıda geminin barınması için avantajlı ancak bundan yeterince yararlanılamıyor" diye konuştu.

Karadeniz'deki kıyıdaş ülkeler göz önüne alındığında bölgesel olarak avantaja dönüştürebilecek coğrafi bir konuma sahip olan Sinop'un, Kırım ile arasında 160 deniz mili olduğuna dikkati çeken Alpay, şöyle devam etti:

"Sinop Limanı, deniz ve yat turizminin gelişmesi bakımından uluslararası yat giriş çıkışı için oldukça uygun konumda. Özelikle son yıllarda Rusya'daki ekonomik gelişmelere paralel olarak çok sayıda Rus uyruklu yat sahibi Akdeniz'e inmek için kendilerine en yakın liman olarak Sinop'u tercih etmekte. Yabancı bayraklı özellikle Rusya ve Ukrayna uyruklu yat sahiplerinin Sinop Limanı'nda kışlama taleplerinde bulunduğu halde bu talepler çeşitli nedenlerden dolayı karşılanamamakta. Bu durum oldukça düşündürücü ve üzücü. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için acilen Sinop'ta yat limanına ihtiyaç var."

Sinop'un Karadeniz'de deniz taşımacılığının geliştirilmesi bakımından bölgedeki coğrafi avantaj ve fırsatları çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Alpay, "Özellikle Kırım yarımadasına en yakın kent olması önemli. Karşılıklı tanıtımlarla girişimcilere destek ve teşvikler sağlanarak, gerekirse serbest bölgeler oluşturularak Sinop-Yalta, Sinop-Sevastopol limanları arasında yolcu ile beraberinde eşya ve yük taşımacılığı kapsamında deniz taşımacılığı da yapılabilecektir" ifadelerini kullandı.

Karadeniz havzası içerisinde kruvaziyer taşımacılığının yapılması için Sinop'ta yeterli potansiyelin bulunduğuna dikkati çeken Alpay, "Sinop Limanı'ndan taşımacılığın gerçekleştirilmesi için bölge ülkeleri ile işbirliği içinde uluslararası turizm acentelerinin bu bölgeye çekilmesi için her türlü teşvik ve özendirici politikaların uygulamaya konulması gerekmekte. Bu çalışmaların sonucunda kruvaziyer taşımacılığının da ön plana çıkması söz konusu olacağından Sinop turizm ve ekonomisine de canlılık sağlayacaktır" dedi.

Alpay, "Tarihsel geçmişinde deniz ticaretinde önemli bir paya sahip olan Sinop Limanı son yıllarda hem kabotaj hattında hem de uluslararası taşımacılıktaki önemini kaybetti, deniz taşımacılığından alması gerektiğinden daha az pay almakta" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
19 Ekim 2012 Cuma 11:59
Sinop Limanı
1948 yılında Yüksek Denizcilik Okulu'nu bitirdikten sonra ilk atandığım gemi olan Bakır gemisi Karadeniz'de çalıştığından Sinop Limanını o yıllarda tanıma olaqnağını bulmuştum. Sinop'un hinterland'a iyi bir yolla bağlantısı olmadığından çok az yolcusu ve yükü olurdu. Ancak büyük fırtınaları yememek için Sinop'a sığınırdık. O zamanlar şöyle denirdi: Karadeniz'de üç limanm vardır: Temmuz, ağustos ve Sinop. Bir ilçesi olduğu halde Gerze'ye bile doğru dürüst yolu ya da gidecek aracı olmadığından gemi Gerze'ye de uğrardı. Deniliyor ki Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya çıkışı ilk önce Sinop olarak belirlenmişse Bandırma gemisi Sinop'a gelince rivayet olunur ki acente ya da askeri merciler Sinop'a çıkarsanız iç anadoluya yol olmadığından geçemezsiniz denilince Samsun'a gidilmiştir. Son yıllarda Sinop'u iç Anadolu'ya bağlayuan yol yapılmışsa da gene görülüyor ki denizden ithalat ve İhracat için yeterli olanaklara sahip değildir. Karadeniz'de yaz ayı iki ay olduğundan Turizm canlanamamıştır. Sinop'un kendisi çok güzel olduğu gibi Hamsinoz sahili harikla bir denize sahiptir.Küresel ısınma böyle devam ederse püfür püfür esen Sinop ilerde turizm merkezi olabiliir. Balık her zaman boldur. Körfez her zaman su sporlarına elverişlidir. Manzarası harikadır. Darılmasınlar ama Sinoplular da pek girişimci değillerdir. Çok göç vermiştir. Yaylaları çok güzeldir. Denizcilik Fakültesi inşa ediliyordu açıldı mı bilmiyorum, Sinop'a canlilşk verebilir. Habva alanı çalıişıyor mu? Yani demem o ki Sinop çok mükemmel olanaklara sahip olduğu halde yılların ihmali ile fazla gelişememiştir.Sinopluların gayretini, beklemekltedir. Allah çalışanlara yardım eder. www.refikakdogan.com
176.240.116.245
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim