• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 2 °C

Sinop’a balık işleme, şoklama ve depolama tesisi kuruluyor

Sinop’a balık işleme, şoklama ve depolama tesisi kuruluyor
Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Türkiye’nin önemli balıkçılık kentlerinden Sinop’ta 10.5 milyon avroluk bütçeyle balık işleme, şoklama ve depolama tesisi kuruluyor. Kurulacak tesisle Karadeniz’de balıkçılık ekosisteminin sürdürebilirliğine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) öncülüğünde yürütülen “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi” kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti desteğiyle finanse edilerek hayata geçirilecek tesisin yer teslimi imza töreni yapıldı.

Sinop Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, su ürünlerinden elde edilen gelirin arttırılması amacıyla KUZKA öncülüğünde başlayan çalışmalara değinerek, “Su ürünlerinden elde edilen gelirin artırılması, su ürünleri ekosisteminin geliştirilmesi ve bölge özelinde Sinop’un cazibe merkezine dönüştürülmesi amacıyla 2012 yılında çalışmalara KUZKA öncülüğünde başladı. Bu amaçla Sinop’ta su ürünleri alanında faaliyet gösteren tüm işletmelerin ortak kullanımına yönelik su ürünleri işleme, şoklama ve depolama hizmetlerinin sunulacağı bir tesis tasarlandı. Hazırlanan proje 2014 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulmuş ve destek almaya hak kazandı. 2018 yılında Proje Tanımlama Dokümanının onaylanmasına müteakip ihale hazırlık çalışmalarına geçildi. 2020 yılında da müşavirlik ve inşaat ihaleleri Ankara’da gerçekleştirildi” dedi.

“SİNOP’UN SON 30 YILDAKİ EN BÜYÜK YATIRIMI”

Sinop’a kurulacak 10,5 milyon avroluk tesisin son 30 yıl içerisinde en büyük yatırım olma özelliğini de taşıdığını söyleyen Vali Karaömeroğlu, “10,5 milyon avro bütçeyle kurulacak bu tesis, son 30 yıl içerisinde Sinop ilinde yapılan en büyük yatırımlardan birisidir. Kalkınma ajansımızın öncülüğünde yürütülen projenin Sinop Valiliği, Sinop İl Özel İdaresi, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi ve Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi ortak olarak yer almaktadır. Yaklaşık 30 ayda tamamlanması planlanan projemizin yer teslimi, müşavirlik ihalesini alan firma tarafından müteahhit firmaya yapılmıştır. Yakın bir zamanda Sinop OSB’de temeli atılacak tesisin 18 ayda tamamlanmasını bekliyoruz. Projenin kalan 12 ayında ise teknik yardım faaliyetleri devam edecek. 2023 yılı ortalarında da tesisimizin tamamlanarak su ürünleri sektörünün hizmetine sunulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Projenin Sinop’a hayırlı olmasını temenni eden Vali Karaömeroğlu, projenin gerçekleşmesinde çok büyük emekleri olan başta KUZKA olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

“KARADENİZ BALIKÇILIK SEKTÖRÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR EKOSİSTEME KAVUŞACAK”

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ise, “Proje ile amacımız su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinde bölgemizde sürdürülebilir ekosistemin yakalanmasıdır. Dünya genelinde su ürünleri verilerine baktığımızda 2018 yılında üretimin 178,5 milyon ton civarında olduğunu görüyoruz. Birincil satışlar 401 milyar dolar ekonomik büyüklüğe ulaşmış durumdadır. Üretimin bir miktarı ise ikincil bir işleme tabi tutularak ekonomiye artı katma değer sağlıyor. Buradan elde edilen 164 milyar dolarlık kısım ise ihraç ediliyor. Dünya’daki 178,5 milyon ton balıkçılık üretiminin 96,5 milyon tonu avcılık, 82 milyon tonu ise yetiştiricilikle elde ediliyor. Küresel trende bakıldığında avcılık seneler içerisinde dalgalanma gösterirken yetiştiricilik düzenli ve keskin bir artış gösteriyor” şeklinde konuştu.

“DENİZ ÜRÜNLERİNİN YÜZDE 80’İNİ KARADENİZ’DEN SAĞLANIYOR”

Deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80’inin Karadeniz’den sağlandığını vurgulayan Genel Sekreter Genç, şöyle konuştu:

“Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su ürünleri sektörü her geçen gün gelişmektedir. 2018 yılı TUİK verilerine göre ise avcılıkla ve yetiştiricilikle yapılan üretim miktarı birbirine oldukça yakındır. Toplamda yaklaşık 630 bin ton su ürünleri üretimi yapılmıştır. Karadeniz balıkçılıkta çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de en çok avcılığı yapılan hamsi ve diğer deniz ürünlerinin bazı türlerinin tamamı, bazı türlerin ise büyük çoğunluğunun Karadeniz’de avlanmaktadır. 2000 yılı sonrasında toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80’inin Karadeniz’den sağlandığını görüyoruz. Önceden ülke içerisinde daha çok iç sularda yetiştiricilik yapılırken son yıllarda denizlerde yapılan yetiştiriciliğin hızlı bir artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ise önümüzdeki yıllarda su ürünleri yatırımlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda yetiştiricilik üretiminin gelecekte artmaya devam edeceği ve toplam üretim içerisindeki payının yükselmesi bekleniyor”

“2012 YILINDA BİR FİKİRLE ORTAYA ÇIKAN PROJENİN BU YIL İHALE EDİLMESİNİ PLANLIYORUZ”

KUZKA öncülüğünde 2012 yılında fikir aşaması ile başlayan projenin 2014 yılında Rekabetçi Sektörler Programından destek almaya hak kazandığını ifade eden Genç, şunları kaydetti: “2018 yılı sonunda AB Komisyonu tarafından onaylandı. 2020 yılı müşavirlik ve inşaat ihalelerinin yapıldığı bir yıl oldu. Teknik yardım ve mal alımı ihalelerinin hazırlık çalışmaları devam etmekte olup 2021 yılında ihale aşamasına geçilmesi planlanmaktadır. Sinop’ta öne çıkan turizm ve su ürünleri sektörlerinde ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesini odağına alan projemizin, işletmelerin rekabet gücünün, verimliliğinin ve pazarlama etkinliklerinin artırılmasına, ar-ge ve teknoloji altyapısının oluşturulmasına, istihdam imkanlarının geliştirilmesine, işletmeler arası iş birliği düzeyinin artırılmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz. Ayrıca su ürünlerinde çeşitlilik, katma değer, farkındalık artışı sağlanarak Sinop’un su ürünlerinde sektörü yönlendiren merkezi bir il konumuna getirilmesi hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

“MEGA PROJE 30 AYDA HİZMETE SUNULACAK”

Sinop’ta yapılan en büyük bütçeli yatırımlardan biri olan projenin uygulama süresinin 30 ay olduğuna dikkat çeken KUZKA Genel Sekreteri Genç, şunları söyledi: “Projemizin ilk ayağında Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 dönüm alanda su ürünlerinin işleme, şoklama ve depolama hizmetlerine yönelik bir tesis inşa edilecek. Sinop ilimiz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler proje ile kurulan ortak kullanım tesisinden faydalanacak ve rekabet güçlerini artıracaklar. İşletmelerin üretim ve pazar koşullarının iyileştirilmesine, mevcut ve muhtemel pazarlar ile entegrasyon sağlanmasına katkı sağlayacak tesis ile su ürünlerinde ticarileştirilebilir ürün sayımızı artırmış olacağız. Projenin ikinci ayağında su ürünleri ve turizm işletmelerinin iş geliştirme ve girişimcilik faaliyetlerini desteklemek üzere KOBİ Destek Merkezi kurulacak. Bu merkezde sunulacak eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerin üretim ve hizmet kapasitelerinin iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Projenin üçüncü ve son ayağında ise Ajansımız faaliyet Bölgesinde turizm sektörde rekabetçiliğin artırılması amacı ile TR82 Bölgesi turizm master planı, destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası hazırlanacak. Ayrıca, ilimizde ilk defa iki alanda kapsamlı destinasyon alan planlaması yapılacak, bu vizyon projeler ile Sinop destinasyonu daha da güçlenecek.”

Genç, 2023 yılı ortasında tamamlanması planlanan işletmenin, Sinop özelinde tüm Karadeniz Bölgesinin hizmetine sunulmasını hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, 10,5 milyon avroya mal olacak, tamamlandığında 3 bin ton deniz ürünleri işleme, şoklama ve depolama kapasitesine sahip olacak tesisin yapılacağı alanın ilgili firmaya yer teslimi gerçekleştirildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
BÜLENT ÇELEBİ
12 Mart 2021 Cuma 14:25
14:25
ŞİMDİ MİLLET BALIĞIO DÜRBÜNÜN TERSİ İLE ARAMAYA BAŞLAR.
DEPOLAMAK MUHAFAZA ALTINA ALMAK BİZİM ÜLKEMİZ İNSANI İÇİN STOKÇULUK FİYATLARI DOMİNE EDEBİLMEK MANASINA GELMEKTE.
AVRUPALI GAYRİ MÜSLİMLERDE İSE BU DURUM FİYAT İSTİKRARI KAZANÇ SABİTLEMESİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİNİN KORUNMASI MANASINA GELMEKTE.

BU YAPI ÖZÜNDE İYİ FAKAT NİHAYETİNDE İSE FECAAT OLARAK MİLLETİMİZE YANSIR.

EBU SUUD EFENDİNİN BAZI FETVALARINA KATIILMASAM DA ÇARŞI PAZAR ESNAFINA KABUL GÖRDÜĞÜ %10 KAR BİZİM DÖNEMİMİZDE PEK YARAMIYOR. VİCDAN VE AHLAK MİLLETTEN YOK OLUNCA BÖYLE OLUYOR....
176.234.229.32
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim