Belirleyici temanın denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılması olarak öne çıktığı açılış toplantısında alt metinde en çok merak edilen ise güvenli seyahatti.
İki milyardan fazla fil denizlerde
Uluslararası denizcilikte her yıl 11 milyar ton yük taşıyan 50 binden fazla geminin bulunduğunu belirten Alman Armatörler Birliği Başkanı Dr. Gaby Bornheim, bunun iki milyardan fazla yetişkin filin ağırlığına karşılık geldiğini söyledi.
Kızıldeniz’deki şiddet ve Hint-Pasifik’te artan gerilimin ticaret yollarını giderek daha fazla tehlikeye attığının altını çizen Bornheim, “Güvenlik olmadan nakliye olmaz, küresel ticaret olmaz, refah olmaz. Dünyaya mal, hammadde ve enerji tedariği olmaz” dedi.
“IMO, iklim hedeflerine bağlılığını sürdürüyor”
Panelin en önemli gündem maddesi Sıfır Emisyon Misyonu idi. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 2050 yılına kadar karbon-nötrlüğe ulaşma taahhüdü denizcilik sektörü için devasa bir meydan okumak anlamına geliyor. IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, örgütün bu hedefe olan bağlılığını yineleyerek, Net Sıfır Emisyona Giden Yol'a ilişkin daha fazla detayın yakında açıklanacağını söyledi. Dominguez şöyle konuştu: “Denizcilikten kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yeni bir dizi bağlayıcı küresel tedbirin kabul edilmesine yönelik tartışmaların ilerletilmesi, IMO'nun ortak iklim hedeflerimize ulaşma konusundaki kararlılığını göstermektedir.”
Federal Hükümetin Denizcilik Sektörü Koordinatörü Dieter Janecek, Almanya'nın bu çabalarda öncü bir rol üstlenmek istediğini belirtti ve ekledi: “Bu nedenle, 2025 yılında kabul edilecek olan İklim Dostu Denizcilik Ulusal Eylem Planı için ilgili tüm paydaşlarla birlikte bir süreç başlattık.”
Karbondan arındırmanın hızlandırıcısı dijitalleşme
Birçok armatörün alternatif yakıt seçerken hala tereddüt ettiğini belirten DNV Maritime CEO’su Knut Ørbeck-Nilssen da, asıl sorunun iklim açısından nötr yakıtların sınırlı miktarlarda mevcut olması olduğunu söyledi.
Ørbeck-Nilssen, “Akıllı kararlar ve stratejik yatırımlar, gelecekteki emisyon azaltımlarının temelini oluşturmak için çok önemli. Yakıt verimliliğini artıran teknolojilerin geliştirilmesi burada hayati önem taşıyor. Bu teknolojiler büyük ölçüde dijitalleşmeye bağlı” dedi.
DENİZ HABER AJANSI