• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 2 °C

SOCAR MARINE, kükürt limitlerinin düşürülmesi düzenlemesine hazır!

SOCAR MARINE, kükürt limitlerinin düşürülmesi düzenlemesine hazır!
IMO tarafından 1 Ocak itibarıyla %0,50 küresel kükürt üst sınırının uygulama kararı alınması, denizcilik ve yakıt piyasalarında yeni bir dönemi başlatırken Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin denizcilik yakıtı pazarında faaliyetini sürdüren SOCAR MARINE, şimdiye kadar 110 VLSFO ikmali problemsiz olarak gerçekleştirdi.

SOCAR Türkiye, hayata geçirdiği yatırımlarla Türkiye'nin uluslararası enerji platformlarında önemli bir güç haline gelmesine de yardımcı oluyor. Bugün SOCAR Türkiye, ileri teknolojiye sahip, her biri kendi alanında dev şirketleri bünyesinde barındıran güçlü bir gruba dönüşmüş bulunuyor. Çatısı altında; Petkim, TANAP, STAR Rafineri, SOCAR Terminal, Petkim RES, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, Millenicom, SOCAR Dağıtım ve SOCAR Depolama gibi çok sayıda şirketi barındıran SOCAR Türkiye, Azerbaycan'ın şimdiye kadar tek bir ülkeye yaptığı en büyük çaplı yatırımları hayata geçiren şirket olma özelliğine de sahip. Bugün 16 milyar dolara ulaşan yatırım büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye, devam eden projeleri tamamlandığında bu rakamı 19,5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyor.

Enerji alanındaki uzmanlığını denizcilik yakıtları pazarında SOCAR MARINE olarak sürdüren SOCAR Türkiye, yüksek tecrübesi, güçlü müşteri ilişkileri, ihtiyaçlara hızla yanıt veren yapısı, üstün ürün ve hizmet anlayışı ile öne çıkmayı amaçlıyor. Türkiye’nin bu alandaki dinamiklerini harekete geçirmeyi hedefleyen şirketimiz, bölgemizi deniz yakıtları pazarında önemli bir konuma getirmeyi planlıyor.

 

Türkiye’nin deniz yakıtları pazarını geliştirmeyi ve bölgeyi dünya deniz yakıtları pazarında daha da önemli konuma getirmeyi misyon edinen SOCAR MARINE, tüm dünyanın hassasiyetle takip ettiği kükürt limitlerinin düşürülmesi düzenlemesine tam olarak hazır.

 

SOCAR MARINE hazırlıklarını 2 ay önce tamamladı

 

Uluslararası denizcilik için düzenleyici otorite olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren %0,50 (VLSFO) küresel kükürt üst sınırının uygulama kararı alınması, dünya denizcilik ve yakıt piyasalarında yeni bir dönemin de başlangıcı olacak. Bu oran halen mevcut olan %3,5’lik (HSFO) küresel sınırın önemli miktarda azalacak olması anlamına geliyor. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle gemiler tarafından kullanılan akaryakıtın kükürt içeriğinde önemli bir düşüş olacağından çevreye yayılan kükürt oksit miktarı da önemli derecede azalacak.

 

Türkiye’nin deniz yakıtları pazarında aktif olarak faaliyet gösteren ve 2019 yılı market liderliğine doğru ilerleyen SOCAR MARINE, bu yeni düzenlemeye tam olarak hazır durumda bulunuyor. SOCAR MARINE, lojistik hazırlıklar kapsamında barge taşıma kapasitesini 12.000 DWT’ye ve depolama kapasitesini 100.000 MT’ye çıkardı. Bu kapsamda, VLSFO, scrubber’lı gemiler için HSFO ve deniz motorin tedarikini artırarak sürdürecek ve müşterilerinin ihtiyaçlarını kalite ve güven ilkeleriyle karşılamaya devam edecek. SOCAR MARINE, Ekim 2019 tarihi itibarıyla ilk VLSFO ürününü temin etmiş ve kasım, aralık aylarında ise tam kapasite tedarike başlamıştır. Şimdiye kadar toplam 110 adet VLSFO ikmali problemsiz olarak tam memnuniyet ile gerçekleştirdi.

 

Marmara Denizi; demir bölge ve limanları, Ege Bölgesi; Aliağa, İzmir, Çeşme limanları, Akdeniz Bölgesi; Ceyhan, İskenderun ve Mersin, Karadeniz Bölgesi; Ereğli, Zonguldak limanlarında yakıt ikmallerine devam eden SOCAR MARINE, bugün itibariyle Türkiye’nin en geniş transit ve ihracat kapsamında en geniş deniz yakıt dağıtım ağına sahip tek şirketi konumunda bulunuyor.

 

Sektörün gelişmesine katkı sağlamaya devam ediyor

 

SOCAR MARINE’in en önemli vizyonu, ihracat yoluyla döviz kazandıran, yurtdışındaki en güvenilir yakıt ikmal noktalarından biri olan Türkiye’nin bu güçlü konumunu artırarak devam ettirmesi... Ülke olarak global deniz yakıt pazarından %1,2 pazar payı alan SOCAR MARINE, yıllık 1,3 milyar dolarlık ciro gerçekleştiriyor. Ülke ekonomisi açısından gemi yakıt ikmal miktarlarının artırılmasına; dünyaya örnek olması açısından ise ülkenin deniz yakıtları konusundaki güçlü, güvenilir ve kaliteli duruşuna katkı sağlayan SOCAR MARINE, Gemi Yakıt İkmal Derneği ve Deniz Ticaret Odası altında bulunan 13 numaralı meslek komitesi ile çalışmalarını sürdürüyor.

 

Bu kapsamda, Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği ile birçok bunker konferans gerçekleştirilmiştir. Aynı şekilde 13 numaralı meslek komitesi ile ilk defa IBIA konferansı gerçekleştirilirken kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilerek 2020 değişimi anlatılmış ve sektör ihtiyaçları dile getirildi. Bu ziyaretler sonucu çok önemli ve sektörü geliştirici kazanımlar elde edilmiştir. Her iki çatı altında sektör bilgilendirmesi kapsamında seminerler düzenlenirken ileriki tarihlerde düzenlenmeye de devam edilecek.

 

SOCAR MARINE koşulları ve BIMCO 2018 uygulaması

 

SOCAR MARINE, deniz yakıtları ikmallerine başladığı 2013 yılından bu güne kendi satış koşullarını (Terms&Conditions) kullanıyor. Müşterilerinden gelen BIMCO 2018 kontrat talepleri, kurumsal yapısı içinde ilgili Uyum ve Hukuk birimlerince kontrol edilerek iç onay süreçlerinde değerlendiriliyor. Teknik konuları içeren Bimco 2018 Annex Istanbul, sektör paydaşları ile yapılan değerlendirme sonucunda SOCAR Türkiye tarafından uygulamaya alınmama kararı alınmıştır. BIMCO 2018 kapsamında yakıt almak isteyen müşteriler için ise Hukuk ve Uyum departmanlarının kontrolü sonrası karar veriliyor.

 

IMO Regülasyonlarının yakıt fiyatlarına yansıması

 

Yıllık 250 milyon ton olarak tahmin edilen dünya yakıt pazarını oluşturan yaklaşık 50 bin ticari geminin, 200 milyon ton fuel oil, 50 milyon ton deniz motorin tüketimi olduğu ifade ediliyor. IMO 2020 sonrasında ise bu pazarın; 50 milyon ton yüksek sülfürlü fuel oil, 120 milyon ton çok düşük sülfürlü fuel oil ve 80 milyon ton deniz motorininden oluşmasını bekleniyor. Tahminlere göre IMO 2020 uygulaması sonrasında VLSFO kullanımı ile beraber deniz motorini kullanımı da artacak.

 

1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan %0,50 küresel kükürt üst sınırının uygulaması ile fuel oil fiyatlarında (HSvsLS) %70-75’e yakın bir artış olacağı da tahmin ediliyor. Deniz motorinindeki talep artışı sebebiyle, motorin fiyatlarında da yükseliş öngörülüyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) göre dünyadaki tüm emtiaların yüzde 90’ı, zincirin bir parçasında deniz yoluyla taşınıyor. Maliyetler nedeniyle de global enflasyona artış olarak yansıyacağına kesin bir sonuç olarak şirketlerin karşısına çıkacak. Yılda yaklaşık 250 milyon ton deniz yakıtı tüketildiği varsayımından hareketle, 0,5 kükürt etkisi, scrubber amortismanları, motorin fiyatlarındaki artış da dâhil edilir ise yılda yaklaşık 45- 50 milyar dolara yakın ek maliyet ortaya çıkacağı söylenebilir.

 

SOCAR MARINE 2020 hedefleri

 

SOCAR MARINE, sektörün en genç oyuncusu olmasına rağmen SOCAR Türkiye’nin yatırımlarına paralel olarak büyüyen ve lider konumunda bir gemi yakıt ikmal şirketidir. Bugün bünyesinde bulunan STAR Rafineri, Petkim, TANAP, Bursagaz, Kayserigaz gibi şirketler ile bir enerji şirketi olması ile birlikte, STAR Rafineri Limanı, Petkim Limanı, SOCAR Terminal, STAR Depolama Limanı ve bu limanlara gelen gemilere verdiği hizmetlerle Türkiye’nin büyük denizcilik şirketlerinden biridir. Aynı zamanda gemi yakıt ikmal faaliyetleriyle,Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri ile Türkiye’nin her noktasında yakıt ikmali yaparak sektörün gelişmesini katkıda bulunuyor ve yeni bölgeleri dünya pazarına sunuyor. Mersin ve İskenderun bölgeleri buna çok iyi birer örnek. SOCAR MARINE, uluslararası deniz yakıt pazarında büyümesine devam etmekle beraber, yakın zamanda iç piyasa gemi yakıt ikmallerine de başlayarak iç piyasada da önemli ve güçlü bir pozisyon almayı hedeflemektedir.

 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim