• BIST 9739.72
  • Altın 3061.659
  • Dolar 35.4524
  • Euro 36.469
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 4 °C

SOCAR Terminal, yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyor

SOCAR Terminal, yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyor
SOCAR Terminal Başkan Vekili Uygun Değirmenci, hem liman içinde hem de liman dışı sahalarda yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek “Hem müşterilerimize çözüm üretecek hem de limanımızı bir noktada demiryolu ile entegre etmeyi planlıyoruz” dedi.

SOCAR Terminal Başkan Vekili Uygun Değirmenci, Deniz Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayarak 2021 yılını değerlendirdi. Virüs salgınına karşı uygulanacak önlemleri içeren SOCAR Terminal Covid-19 Acil Eylem Planı’nı hızla devreye soktuklarını ifade eden Değirmenci, rutin limancılık faaliyetleri dışındaki ek çalışmalarla sahada iş yapan yüklenici firma çalışan sayısını minimum seviyelere çektiklerini belirtti.

İşte SOCAR Terminal Başkan Vekili Uygun Değirmenci’nin 2021 yılını değerlendirmesi:

2021 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentileriniz neler?

Dünya Sağlık Örgütü’nün Mart 2020’de küresel bir salgın olarak ilan ettiği pandeminin başlangıcından bu yana 1,5 yılı aşkın bir zaman geçti. Bu zorlu dönem dünya genelinde her sektörde büyük kırılmalara yol açtı. İçinde bulunduğumuz 2021 yılını da bu dönemin etkilerinin azalarak da olsa hala sürdüğü bir yıl olarak yaşamaktayız. Her ne kadar pandemiden çıkışın işaretlerini alsak da henüz tam bir normalleşme yaşandığını söylemek zor. Özellikle tedarik zincirindeki aksaklıklar dünyanın birçok yerinde ciddi şekilde hissediliyor. Örnek verecek olursak Los Angeles Limanı’nda yanaşmak için açıkta bekleyen gemi sayısı rekor seviyelere çıkmış durumda. Yine aynı şekilde Kuzey Avrupa’da İngiltere başta olmak üzere birçok ana limanda beklemeler oldukça yüksek seviyelere çıktı. SOCAR Terminal olarak limanımızda bu şekilde ciddi bir bekleme yaşanmasa da limanımıza uğrak yapan hatların gemileri hizmet aldıkları limanlarda bekleme yaşadıklarında bizim limanımıza da düzenli bir şekilde uğrak yapamamaktadır. Kısıtlı ekipman, saha ve işgücü ile hizmet vermeye çalışan limanlarda bu durum ciddi sıkışıklıklara ve operasyonel verimsizliğe neden olsa da SOCAR Terminal olarak bu süreci güçlü altyapımız ve işgücümüz ile en iyi şekilde yönetmeye devam ediyoruz.

Bu süreçte meydana gelen sektörel daralmalar, bölgesel ve uluslararası ticarete de direkt olarak yansıyor. Liman hacimleri de yaşanan bu küresel daralmadan doğrudan etkilenen alanlardan biri olarak görülebilir. Pandemi döneminin başlarında liman hacimlerinde düşüş gözlenirken, sonrasında ertelenen taleple birlikte hızlı bir şekilde toparlanarak normal seviyelere ulaştı. 2021 yılında da liman hacimlerinin ülkemizin birçok bölgesinde güçlü seyrettiğini görüyoruz. SOCAR Terminal özelinde de bu yıl içerisinde limanımıza uğrak yapmaya başlayan gemi hatlarının da desteğiyle 2021 yılını güçlü bir büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Aşılama oranlarının artması, yeni ilaç çalışmalarıyla ilgili haberler ve birçok ülkede faaliyetlerin normale yaklaşmasıyla artan ticaret hacminin önümüzdeki aylarda da aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz.  Küresel ticaretin, salgın koşullarında dünya sağlık otoritelerinden gelecek olumlu haberlerle birlikte pozitif kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Dünya ticaretinde beklenen normalleşmenin liman hacimlerine yansımalarını gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren görebileceğimizi düşünüyorum. Tedarik zincirinde yaşanan bozulmaların da etkisiyle artan navlun fiyatlarının önümüzdeki dönemde de yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Artan navlun fiyatları ve Türk lirasında yaşanan değer kaybından dolayı Türkiye’nin bu noktada çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ve Uzak Doğu’da üretilip Avrupa’ya gönderilen birçok ürünün yeni üretim üssünün Türkiye olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada mevcut durumda ülkemiz üzerinden ticareti yapılmayan ürünlerin yönlenmesi ile orta ve uzun vadede yük hacimlerinde ülkemiz özelinde büyüme beklentilerini aşabileceğimizi düşünüyoruz. SOCAR Terminal olarak 1,5 milyon TEU kapasitemizle operasyonlarımızı ve iş hacmimizi daha da genişleteceğimiz bu yeni döneme en iyi şekilde hazırlanmaktayız.

Bu zamana kadar yatırımlarınız neler oldu? Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarınız olacak mı?

SOCAR Terminal olarak bildiğiniz gibi Petkim Limanı’nı işleten APMT’nin SOCAR Türkiye tarafından devralınmasının ardından Mart 2019 itibarıyla hizmet vermeye başladık. Tamamen Türk mühendisler ve Türk müteahhitler tarafından yapılan ve iki fazdan oluşan SOCAR Terminal’in ilk fazı 14 Aralık 2015’te, ikinci fazı ise Eylül 2017’de tamamlandı. 400 milyon dolar başlangıç yatırımı ile faaliyete geçen SOCAR Terminal’de o tarihten bu yana süren yatırımlarımızla bugün Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner terminali unvanına sahibiz.

SOCAR Terminal olarak, 2020 yılsonu verilerine göre Türkiye’nin konteyner hacminden aldığımız pay %3,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. İzmir Aliağa’da kurulu tesislerimizle bulunduğumuz lokasyon gerek bölgemizin gerekse Türkiye’nin önemli lojistik üslerinden biri. Bu potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürecek yeni projeler de her zaman gündemimizde oldu. Pandemi sonrası normalleşme dönemiyle birlikte, gelişmeleri değerlendirerek hem liman içinde hem de liman dışı sahalarımızda yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öncelikli olarak müşterilerimize en iyi hizmeti güvenli ve hızlı bir şekilde sağlamaya devam edebileceğimiz yatırımları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu noktada liman hacimlerimizin artışına paralel olarak önümüzdeki dönemlerde ek ekipman yatırımları gündeme gelebilecektir. Yine müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarına başladığımız ve liman sahası içerisinde yapmayı planladığımız bir depo ve sundurma alanı da önümüzdeki yatırım hedeflerinden bir tanesi. Yine uzun vadeli planlarımızdan biri olan ve dış sahalarımızda yapmayı planladığımız lojistik merkezimiz ile hem müşterilerimize çözüm üretecek hem de limanımızı bir noktada demiryolu ile entegre etmeyi planlıyoruz.

Pandemi dönemi size nasıl yansıdı? Bu dönemde hayata geçirdiğiniz yenilikler neler oldu?

SOCAR Terminal, Ege Bölgesi’nin en büyük entegre konteyner limanı olması nedeniyle kritik bir öneme sahip. Bölgeden yapılan uluslararası deniz ticaretindeki stratejik varlığımızla, salgın sürecinde faaliyetlerimizin kesintiye uğramaması için gereken tüm önlemleri hızla hayata geçirdik. Öncelikle çalışanlarımız ve tüm paydaşlarımızın sağlığını korumak adına güvenli çalışma ortamları oluşturduk. Tedarikten lojistiğe faaliyet zincirimizde devamlılığın özellikle bu dönemdeki önemini düşünerek iş süreçlerimizdeki entegrasyonlarla operasyonlarımızı kesintisiz sürdürdük. 

Limanımızda, yaşanan virüs salgınına karşı uygulanacak önlemleri içeren SOCAR Terminal Covid-19 Acil Eylem Planı’nı hızla devreye soktuk. Kronik hastalığı olan personelimizi bulaş riskinden korumak amacıyla idari izinli sayarken mümkün olan tüm ofis personelimiz için de uzaktan çalışma sürecini başlattık. İşletme sınırlarımız içerisindeki rutin limancılık faaliyetleri dışındaki ek çalışmalarımızı ve sahamızda iş yapan yüklenici firma çalışan sayısını minimum seviyelere çektik.

Servislerden müşteri hizmetleri binamıza, pre-gate ve CFS gibi toplu alanlarımızda teması azaltan, sosyal mesafeyi gözeten önlemleri devreye aldık. Liman sahamızda kullanılan ekipmanlar dahil tüm alanlarda düzenli olarak dezenfeksiyon işlemleri gerçekleştirdik. Vardiya değişimlerinde uygulanan sıcak koltuk uygulamasına son vererek CCTV odası, planlama, müşteri hizmetleri, teknik ve pre-gate gibi alanlara UV sterilizasyon makineleri konuşlandırdık.

Pandemi nedeniyle talebi artan sağlık malzemeleri, ilaç ve gıda gibi ürünlerin hızlı ve sorunsuz transferi için tüm iş süreçlerimizde gereken yeni operasyonları hayata geçirdik. Bu zorlu dönemde bölgemizin en büyük entegre limanı olarak üzerimize düşen büyük sorumlulukla hareket ettik ve etmeye devam ediyoruz. 

Çevreyi korumak için nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz? Eklemek istedikleriniz?

Tüm grup şirketlerimizle faaliyet zincirimizin her aşamasında sürdürülebilir bir hizmet hedefiyle çalışıyoruz. Temiz enerji kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinden su ekosistemlerinin güçlendirilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadeleye dek geniş bir aralıkta çalışmalarımız sürüyor. Doğal kaynakların verimli kullanımı, emisyonların sürekli izlenmesi, atıkların etkin yönetimi devam ediyor. Faaliyetlerimiz sonucu oluşan çıktıları çevresel etkileri açısından sürekli kontrol altında tutuyoruz. Çalışanlarımızın özellikle çevre ve doğal kaynak kullanımında geliştirdikleri yenilikçi projeleri değerlendiriyor ve iş süreçlerimize dahil ediyoruz. Başarı ile uyguladığımız bu projeler sayesinde aydınlatma kaynaklı elektrik tüketiminde %25 tasarruf sağlanmıştır.

Çevreye duyarlı sürdürülebilir bir hizmet her zaman önceliğimiz. Bu kapsamda Aliağa ve Nemrut Koyu'nda olası deniz kirliliğine karşı acil müdahale kapasitemizi artıran uygulamalarımızı devreye aldık. Kıyı tesislerimizde kurduğumuz Deniz Kirliliğine Müdahale Merkezi ve hazır bekletilen acil müdahale gemimizle gereken durumlarda deniz kirliliğine anında müdahale edebiliyoruz.

SOCAR Terminal’de başarılı atık yönetimi faaliyetlerimizle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 'Sıfır Atık Belgesi' aldık. Çevreye duyarlı sürdürülebilir hizmet, faaliyetlerimizin her aşamasında iş süreçlerimizi şekillendiren en belirleyici unsurların başında geliyor.

uygun-degirmenci2.jpgsocar-terminal-1.jpgsocar-terminal-2.jpgsocar-terminal-3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim