SOCAR'ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden STAR Rafinerisi'nde altyapının yüzde 95 oranında tamamlandığını belirterek, 2018 yılında üretime başlayacak tesisin, ülke ekonomisine yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayacağını bildirdi. Yavuz, Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olarak başladıkları yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli star Rafinerisi'nde altyapı yatırımının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Rafinerinin 2018 yılı itibarıyla üretime başlamasının hedeflendiğini anlatan Yavuz, bu kapsamda hummalı bir çalışmanın devam ettiğini ifade etti. Yavuz, "Rafineride ilerleme olarak yüzde 33'ünü tamamladık diyebiliriz. bugüne kadar 2 milyar dolarlık harcama yaptık. Altyapı, yüzde 95 oranında tamamlandı. Şu anda makine ve ekipman montajının yapılabilmesi için gerekli altyapılar kuruluyor. Rafineri ekipmanlarının gelmesi bu ay sonundan itibaren başlıyor. 2016 ve 2017 yılları tank yapımları, makina ve ekipmanların montajlarıyla geçecek. 2018 başında da rafineri hizmete girmiş olacak" diye konuştu.
Halen inşaatta 4 bin kişinin çalıştığını, bunun gelecek yıl 10 bine ulaşacağını kaydeden Yavuz, çalışanların yüzde 98'inin Türk işçi ve mühendislerden oluştuğunu, bunu, rafineri yapım teknolojisinin öğrenilmesi açısından çok önemsediklerini söyledi. Türkiye'de rafineri ve petrokimya ürünlerinde tüketim hızının büyüme hızının yaklaşık iki katı olduğuna dikkati çeken Yavuz, kişi başına düşen Otomobil sayısındaki hızlı artışın dahi tek başına bu yatırımların önemini gösterdiğini vurguladı. "Ülkenin artan refahını üretim gücümüzle desteklememiz gerekiyor" diyen Yavuz, şöyle devam etti:
"Rafinerimiz aynı zamanda yüzde 100 yerlileştirme projesi yani tamamını ithal ettiğimiz ürünleri İzmir'de üretmeyi hedefleyen bir proje. Sadece Petkim'in rekabet gücüne değil tüm ülkenin cari açığının kapanmasına çok önemli destekler sağlayacak. Rafinerinin üreteceği 10 milyon ton rafinaj ürününün tamamı ithal ediliyor.
Türkiye'nin dizel ithalatı yerli üretimin çok üzerinde. Biz ithalatı ikame edecek dizel, jet yakıtı ve LPG'yi bu rafineride üreteceğiz. STAR Rafinerisi, bugünkü petrol fiyatlarıyla Türkiye'ye yıllık 2-2,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacak. Cari açıkta hükumetin aldığı tedbirlerle son dönemde düşüş var, bu tip üretime yönelik bir kaç projeyle problem kolaylıkla çözülebilir."
Babayiğit şirketler
Farklı grupların rafineri yatırımı yapmak üzere çalışma başlatmasıyla ilgili Yavuz, Türkiye için acil ihtiyaç noktasının rafineri değil petrokimya tesisi olduğunu kaydetti. Yavuz, "Bizim rafinerimizden sonra Türkiye'nin bir başka rafineri yatırımı ihtiyacı belki 2020'li yıllardan sonra ortaya çıkabilir.
Türkiye'nin daha acil olan ihtiyacı petrokimya yatırımlarıdır. Petkim bugün itibarıyla ihtiyacın ancak yüzde 20'sine yanıt verebilir durumda. Pazar da hızla büyüyor. Türkiye'nin 5 tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var. Rafineri yatırımını tamamladıktan, hammadde ithalatını ortadan kaldırdıktan sonra yeni petrokimya yatırımları düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin başka bölgelerinde de petrokimya yatırımlarına ihtiyacının olduğunu anlatan Yavuz, "Bu konuda babayiğit şirketlere ihtiyacımız var. Açık bir ekonomide tek üretici olmak avantajlı değil. Tüm rakipleriniz ithalatçı oluyor, olaylara aynı gözlükle bakamıyorsunuz. Petrokimyada yeni yatırımcılarının konuşlanmasını biz de arzu ederiz" diye konuştu.
Yeni petrokimya tesisi için hangi bölgenin düşünüldüğüyle ilgili ise Yavuz, önceliklerinin 2018'e kadar öngördükleri 10 milyar dolarlık yatırımları bütçeleriyle paralel şekilde tamamlamak olduğunu, başka işleri konuşmak için 2018'in beklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Kurdaki oynaklığın yatırım hedeflerini etkileyip etkilemediğine ilişkin de Yavuz, Goldman Sachs'ın SOCAR Türkiye'ye yüzde 13 hisseyle katılmasının bu anlamda önemli avantajlar sağladığını ifade etti. Yavuz, rafineri yatırımının Petkim'in ithalat bağımlılığını da tamamen ortadan kaldıracağına da vurgu yaparak, yıllık 100 milyon dolarlık bir tasarruf hedeflediklerini, bunun şirketin daha yüksek katma değerli üretime geçişi ve rekabet gücünün artmasında kritik önemde olduğunu kaydetti.
Deniz Haber Ajansı