İzmir'in Urla İlçesi, Limantepe'de kara ve su altı kazı çalışmaları yapan merkeze 'Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi' adı verildi. Açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Ülkemizde ilk denilebilecek özelliklere sahip bu merkezden, arkeolojik çalışmaların geleceği için büyük beklentimiz var. Merkezin, faaliyetlerin tümünde öncü bir kurum olacağına inanıyorum" dedi.
Milattan önce 7 bin yılına kadar uzanan tarihe ve İzmir Körfezi'ne hakim stratejik konuma sahip Liman Tepe'de kara ve su altı kazı çalışmaları yapan merkeze "Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi" adı verildi. Açılış töreninde, merkezin bilim dünyasına katkı yapmanın yanı sıra özellikle toplumdaki kültür bilincinin gelişiminde etkin bir rol oynayacağına vurgu yapan Mustafa V. Koç, "Ülkemizde pek çok açıdan ilk denilebilecek özelliklere sahip olan bu merkezden, araştırmacılarımızdan ve öğrencilerimizden arkeolojik çalışmaların geleceği için büyük beklentimiz var. İnanıyorum ki, bundan sonra yürüteceği çalışmalarla bu merkez, bilim dünyasına katkı yapmanın yanı sıra özellikle toplumdaki kültür bilincinin gelişmesinde etkin bir rol oynayacaktır. Merkezimizin proje geliştirme aşamasından örnek uygulamalara kadar faaliyetlerinin tümünde öncü bir kurum olacağına inanıyorum" dedi.
Türkiye'nin su altı arkeolojisindeki lider konumunun pekiştirilmesi, su altındaki kültürel zenginliklerin araştırılmasına yönelik kazı ve çalışmaların istenilen düzeye gelebilmesi için tarihi bir adım atıldı. Ankara Üniversitesi Su altı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM): İzmir'in Urla ilçesinde Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi'nin işbirliğiyle Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi'ni açtı. Açılış, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Merkezin Kurucu Müdürü ve Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Türkiye Su Altı Arkeolojisi Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ve Başkanı Oğuz Aydemir, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcıları, öğretim görevlileri, davetliler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Alanında önemli bir rol üstlenen merkez, su altı arkeolojisi ile ilgili yapılacak uluslararası işbirlikleri için de Türkiye'nin yüzü olma misyonunu üstlenirken, projede yer alan Arkeopark ile de bölgede turizm faaliyetlerine katkı sağlanması hedefleniyor.
11 dönümlük alanda modern araştırma ve uygulama merkezi
Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi, bilimsel çalışmaların yanı sıra kültürel farkındalığın oluşturulması, artırılması, toplumdaki kültür bilincinin genişletilmesi, su altı çalışmalarının proje aşamasından uygulamasına kadar her evresinde politika üreten kurum olma hedefiyle çalışmalarına başladı. Urla Belediyesi'nin Urla Çeşmealtı'nda 2009 yılında tahsis ettiği 11 dönümlük alanda kurulan merkez, modern yapısıyla dikkat çeken beş farklı üniteden oluşuyor. Merkezde; su altı çalışmalarında büyük önem taşıyan restorasyon laboratuvarı ve depo alanı, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırmalara ev sahipliği yapması hedeflenen bir kütüphane, merkeze ve bölgeye hizmet verecek bir konferans salonu, antik dönemlerden günümüze uzanan denizcilik teknolojilerindeki gelişmeleri yansıtan canlandırmaların sergileneceği 4 dönümlük sergileme alanları ve projelerde çalışan katılımcıların barınabilmesi için 30 kişi kapasiteli yatakhane bulunuyor.
Mustafa V. Koç: "Türkiye arkeoloji dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumundadır"
TINA Türkiye Su altı Arkeoloji Vakfı Kurucu Onur Üyesi de olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, açılış konuşmasında Türkiye'nin arkeoloji dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumunda olduğuna dikkat çekti. Mustafa V. Koç, "Bu nedenle, arkeoloji alanında kat ettiğimiz mesafe sadece Türkiye için değil, dünya çapında önem taşımaktadır. Yapılan her çalışma da uluslararası arenada takip edilmektedir. Ülkemizde bu alanda çalışan bilim insanları, su altında yapılan araştırmalar ve kazılarda sınırlı imkanları ile bugüne kadar önemli sonuçlara ulaştılar" dedi.
Mustafa V. Koç: "Merkezin kara ve su altı çalışmaları yaptığı Liman Tepe, önemli bir stratejik konuma sahip"
Milattan önce 7 bin yılına kadar uzanan tarihe ve İzmir Körfezi'ne hakim stratejik konuma sahip olan Liman Tepe'de yapılan kara ve su altı kazı çalışmalarına da dikkat çeken Mustafa V. Koç, 1992 yılında karada başlayan kazı çalışmalarına 1995 yılında denizin altında duvar kalıntılarının tespit edilmesiyle, su altı çalışmalarının da eklendiğini belirtti. 2006 yılında ise Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün katkılarıyla su altı bilimsel faaliyetlerinin bir çatı altında kurumsallaştığını vurgulayan Mustafa V. Koç sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Urla'da bizleri bir araya getiren Liman Tepe su altında ve karada yürütülen çalışmaları ve stratejik konumu ile arkeolojiye ilgi duyan herkesi heyecanlandırıyor. Bugüne kadar burada yapılan çalışmalar ile limanlar ortaya çıkarılmış; Neolitik Dönemden günümüze, tüm Akdeniz'i içine alan deniz aşırı ilişkilere, mimari anlayışa, şehirleşmeye, beslenme ve üretim teknolojilerine, sosyal ve gündelik yaşama dair çok önemli veriler elde edilmiştir".
Mustafa V. Koç: "Urla'daki merkezimiz alanında öncü bir kurum olacak."
Mustafa V. Koç, gerek Vehbi Koç Vakfı'nın eğitim ve kültür alanındaki çalışmalara verdiği önem gerekse şahsi olarak arkeoloji ve su altı çalışmalarına olan yakın ilgisinin bu projede Ankara Üniversitesi ile kendilerini buluşturduğunu da söyledi. Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı'nın da rehberliği ile bu kurumun dünya standartlarında bir deniz arkeolojisi araştırma merkezi olmasına katkı sağlamaktan dolayı mutluluklarını dile getiren Koç, Türkiye'de pek çok açıdan ilk denilebilecek özelliklere sahip olan bu merkezden arkeolojik çalışmaların geleceği için büyük beklentileri olduğunu vurguladı. Mustafa V. Koç, merkezin bilim dünyasına katkı yapmanın yanı sıra özellikle toplumdaki kültür bilincinin genişletilmesinde etkin bir rol oynayacağını, faaliyetlerinin tümünde öncü bir kurum olacağına inandığını söyledi.
Prof. Dr. Hayat Erkanal: "Denizlerin sağladığı taşıma imkanlarını göz önüne alırsak uygarlıkları birbirine yakınlaştırdığını da kabul etmek gerekir"
Merkezin Kurucu Müdürü ve Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ise şöyle konuştu: "Özellikle Batı Anadolu sahillerinin dünya denizcilik tarihinde büyük önem taşıdığı hepimizin malumudur. Bulunduğumuz bölgenin de denizcilik tarihinde büyük önem taşıdığını da söylemek yerinde olacaktır. Liman Tepe'de gerçekleştirilen su altı kazıları ile tarihimizin en kapsamlı ve en eski liman tesislerinden biri Urla'da ortaya çıktı. Tarih boyunca denizlerin uygarlıkları birbirinden ayırdığı söylenir. Liman Tepe kazıları ve gerçekleştirilen deneysel projeler ile denizlerin sağladığı taşıma imkanlarını göz önüne alırsak uygarlıkları birbirine yakınlaştırdığını da kabul etmek gerekir. Bunun da çok yakın zamanda somut örnekleri Liman Tepe'de ortaya konmuştur."
Deniz Haber Ajansı