• BIST 9601.83
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Su ürünleri ihracatının yeni yıldızı: Karadeniz somonu

Su ürünleri ihracatının yeni yıldızı: Karadeniz somonu
Dünya pazarında payını hızla artıran Türk su ürünleri sektörü, çipura, levrek ve alabalığın ardından Karadeniz somonu ile de adından söz ettiriyor.

Levrek ve çipurayla dünyada marka haline gelen Türk su ürünleri sektörü, Karadeniz somonu olarak adlandırılan gökkuşağı alabalığıyla da aynı başarıyı yakalamayı hedefliyor.

Dünyaya su ürünleri ihracatçıları tarafından "Türk somonu" olarak satılan balıklar, hayatlarına tatlı suda başlıyor. Göllerde kurulu çiftliklerde yumurtadan çıkan balıklar, 1 kilogram ağırlığa ulaştığında denizde kurulu çiftliklere taşınıyor. Doğal yemlerle beslenen ve yaklaşık 7 ay sonra istenilen büyüklüğe ulaşan balıklar, daha sonra paketleme tesislerine gönderiliyor.

2 somondan 1'i Rusya'ya 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yaptığı açıklamada, geçen yıl ihracatta milyar dolar sınırını aşan su ürünleri sektöründe levrek, çipura ve alabalığın yanında satışı hızla artan somonun da dikkat çekici bir büyüme sergilediğini bildirdi.

Dünya pazarında "Türk somonu" olarak pazarladıkları bu balığın ihracatının 2019'da önceki yıla göre yüzde 7 artarak 29 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Kızıltan, bu satışın 16 milyon dolarlık bölümünün Rusya'ya yapıldığını, öne çıkan diğer pazarların da 8 milyon dolarla Vietnam ve 3,5 milyon dolarla Japonya olduğunu aktardı.

"Tereciye tere sattık"

Türkiye'nin önemli su ürünleri ihracatçılarından Group Sagun'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun da Sinop'un Gerze ilçesinde 3 yıldır Karadeniz somonu yetiştirdiklerini söyledi.

Somonun yüzde 95'inin ihracata gittiğini ifade eden Sagun, "Biz geçen yıl Kanada'ya dahi somon gönderdik, tabiri caizse tereciye tere sattık. Bu alanda dünyanın önde gelen üreticileri olan Norveç ve Şili'yle rekabet ediyoruz. Japonlar ve Ruslar bizim somonumuzu beğendi ve tam not verdi." dedi. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
29 Ocak 2020 Çarşamba 00:58
00:58
Somonun doğal yemlerle beslenıldiğini ögrendik yazıdan.Peki başka ne olabirdı kı yesın hayvanlar?
Bır kilo brüt somon için dört kilo,hamsi unundan yapılmış pelet atılıyor kafeslere.Zaten Karadenızde balık kıt,ve de çeşidi az,
onu da böyle bitirelım,siz sağ,biz selamet.Kanada'yı titrettik ya bu da yeter bize.Son sorum: bu işten kaç kişi ekmek yiyor,bu sayı pek pek kaç kişi olabilecek?
77.182.150.191
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim