• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 14 °C

Su ürünlerinden ekonomiye 3 milyar liralık katkı, 400 bin istihdam

Su ürünlerinden ekonomiye 3 milyar liralık katkı, 400 bin istihdam
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, su ürünleri sektörünün sürdürülebilir kazançlı bir sektör olması için kotanın gerekli olduğunu söyledi.

Balıkçılık sektörünün Türk ekonomisine 3 milyar TL'ye yakın katkı sağladığı ve 400 bin kişinin bu sektörden ekmek yediği belirtildi. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, su ürünleri sektörünün sürdürülebilir kazançlı bir sektör olması için kotanın gerekli olduğunu söyledi.

Kota sınırlamasına dikkat çeken Özkaya "Kota deyince sadece balığa kota olmaz, tekne boyuna olabilir, ağ boyuna olabilir, motor gücüne olabilir hepsi bunların bir kotadır. Balıkçılara da sınırlama gelebilir. Çünkü 1980'den sonra azalan balık stoklarını balıkçılığı idare eden kamu ve sivil toplum örgütleri belirli tedbir almaya zorlamışlardı. Kimin için? Balıkçı için. Bizim istediğimiz bir şey var. Bu sektör sürdürülebilir ve kazançlı bir sektör olması lazım. Eğer bu kadar yatırım yapıyorsanız, bu kadar denize emek vermişseniz herkes evinde sıcak yatağında yatarken siz denizde o sert havalarda bu halka balık yedirmek hem teknenizde bulunan gemicilerin sorumluluğunu omuzlarınıza almış insanlar olarak siz para kazanmak zorundasınız. Yakaladığınız balığın reel fiyattan satımını sağlamak zorundasınız. Merkez birliği olarak bizde hatalıyız, Sivil Toplum Örgütleri olarak gerçekten bizde dört dörtlük değiliz. Bizim de eksiklerimiz var. Yakaladığımız balığın yüzde 60-70'ine tekamül eden bu balığı özellikle balıkçılar adına devamı sürdürebilmek için hatta bugünkü seviyesinde devam ettirebilmek için tedbirler almak lazım" ifadelerini kullandı.

"AB'NİN İÇİNDEKİ BASKILARDAN SONRA BÖLGESEL BALIKÇILIĞA VEYA ALANSAL BALIKÇILIĞA GEÇEBİLİRİZ"

AB'nin içindeki baskılardan sonra bölgesel balıkçılığa veya alansal balıkçılığa geçilebileceğini kaydeden Özkaya, "Biz Türkiye'de şu anda ulusal balıkçılık yapıyoruz. Ancak Karadeniz'e kıyısı olan Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye girmesinden sonra ve AB içindeki baskılardan sonra bölgesel balıkçılığa veya alansal balıkçılığa geçebiliriz. Bu bir uyarıdır. Sizin verilerinize göre yakaladığınız balıkların verimliliklerine göre yakalanan hamsi 150 bin tonlarda gözüküyor. Ancak Türkiye'de yakalanan hamsinin 500 tonlara yaklaştığını biliyoruz. İleride bizim elimizin güçlenmesi için Avrupa Birliği'nde olası kota Karadeniz için geldiğinde biz 'hayır kardeşim 150 bin ton değil 500 bin ton yakalayabilecek verilerini elimizde tutmak için defterlerinize lütfen yakaladığınız balığı doğru işleyin' Biz inanıyoruz ki Allah'ın balıkları defterlere doğru işlenmedi çünkü veriler bunu gösteriyor. İleride balıkçılarımızın sıkıntıya düşmemesi için bölgesel balıkçılığa geçişte, 'arkadaş biz çok yakaladık' diyebilmek için bizim yakaladığımız balığı doğru işlememiz lazım. Eğer biz bunları yapamazsak eri de inanın belli sıkıntılar gelebilir. Çünkü dünya bundan sonra tek başına idare edilmiyor. Avrupa Birliği'nin üyesi olmaya çalışıyoruz ve onların müktesebatına uyum süreci içerisindeyiz" diye konuştu.

"KUZULARI KESEREK KOYUNLARI MAHVETMEYELİM"

Özkaya, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün Türkiye ekonomisine 3 milyar TL'ye yakın yakın katkı sağladığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu az değil, dolaylı dolaysız 400 bin kişiye yakın ekmek veriyoruz. En önemlisi doktorların bile reçeteye yazdığı beyaz et dediğimiz balığı Türk halkına sunmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Böyle bir amaç varken günü kurtarmak değil, seneleri kurtarmak lazım. Kuzuları keserek koyunları mahvetmemek lazım. Bizim amacımız bunu sürdürebilmek. Mutsuz olabiliriz ama kesinlikle umutsuz olmayacağız. Bizim geleceğimiz bu denizler, sürdürülebilirliği sağlayacak denizcilerdir. Bu denizlere saygılı olmalıyız. Denizlerin birinci derecede koruma görevi yetkisini kendinde görecek balıkçılardır. Çünkü geleceğimiz denizler, geleceğimiz balıklar. Yatırımların karşılığı eşittir; balık. Bunun için hem stoklarımızı koruyalım hem Türk halkına iyi balık yedirelim, hem yeni kuşaklara balık yedirelim, hem de çoluk çocuğumuzun çalışanların kazancını sağlayalım." 

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
çinakop
25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:09
10:09
"KUZULARI KESEREK KOYUNLARI MAHVETMEYELİM"

Özkaya, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün Türkiye ekonomisine 3 milyar TL'ye yakın yakın katkı sağladığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu az değil, dolaylı dolaysız 400 bin kişiye yakın ekmek veriyoruz. En önemlisi doktorların bile reçeteye yazdığı beyaz et dediğimiz balığı Türk halkına sunmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Böyle bir amaç varken günü kurtarmak değil, seneleri kurtarmak lazım. Kuzuları keserek koyunları mahvetmemek lazım. Bizim amacımız bunu sürdürebilmek. Mutsuz olabiliriz ama kesinlikle umutsuz olmayacağız. Bizim geleceğimiz bu denizler, sürdürülebilirliği sağlayacak denizcilerdir. Bu denizlere saygılı olmalıyız. Denizlerin birinci derecede koruma görevi yetkisini kendinde görecek balıkçılardır. Çünkü geleceğimiz denizler, geleceğimiz balıklar. Yatırımların karşılığı eşittir; balık. Bunun için hem stoklarımızı koruyalım hem Türk halkına iyi balık yedirelim, hem yeni kuşaklara balık yedirelim, hem de çoluk çocuğumuzun çalışanların kazancını sağlayalım." Ne güzel eğitimcilerimizi deniz mevsiminden evvel avlanmaya başlamaya kadar her hafta tüm balıkçı miçosundan tut, patronuna kadar, Kooperatif başkanlarından yönetim kurulu üyelerinden, tüm üyelerin, toptancı balık alım satan yapan komisyoncuları, balık tezgahı el arabası olandan, lokantaların çalışanlarına patronlarına balık çiftliği yapan herkesin haftada bir gün 2 saat bölge bölgelerde acilen eğitime başlatılmasını. Eğitim alanların hepsine balık yaşamasının üremesinin, oksijen almasını,susuz evsiz bırakılmamasını sağlayın bizlere.
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim