Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Denizcilik Meslek Yüksekokulu, ECDIS-RADAR, Köprüüstü ve GMDSS Simülatörleri için düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.
Açılış törenine SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ve birçok önemli isim katıldı.
Feşanın en güzel tarafına açılan simülatörler
Denizcilik MYO Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, törende yaptığı konuşmada, “2020 yılında eğitim-öğretime başlayan okulumuz 4 programda 380 öğrenciye sahip. Program sayımızı kısa sürede 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Deniz Ulaştırma ve İşletme Programımızı akredite etti. Böylece yetkili denizcilik eğitimi veren kurumlar arasında girdik. Bu bağlamda simülatörlerin olması gerekiyordu.”
“ECDIS-RADAR ve köprüüstü simülatörlerini kendi imkânlarımızla kurduk. GMDSS simülatörünün kurulmasını İMEAK Deniz Ticaret Odası üstlendi. Yerli bir firma olan Simsoft tarafından üretilen simülatörler ilk kez üniversitemizde yer aldı.”
Denizcilik MYO’nun uzun ve zorlu hikayesi
Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, “Denizcilik MYO’nun kuruluş hikâyesinin çok uzun ve sıkıntılarla dolu olduğunu kaydederek, “Neticede sancak burcun en güzel tarafına dikilerek bugünleri gördük. Bu MYO inanıyorum ki denizcilik sektörüne nitelikli insanlar kazandıracak.”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran’dan teşekkür
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “MYO’nun fevkalede bir yapı ve donanıma sahip olduğunu ve ihtiyaç duyulan nitelikte çalışanlar yetiştireceğine inandığını ifade etti. Kıran, “Denizcilik eğitiminin niteliğinin artırılması için elimizden gelen imkânları sunuyoruz. SUBÜ’ye katkı sağlamaktan da büyük memnuniyet duyuyoruz.”
İş bulma kolaylığı ve denizcilikte kariyer
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, “Denizcilik MYO’nun lojistik açıdan kritik bir konumda bulunduğunu belirterek, “Buradaki programlar mezun olduktan sonra ertesi gün iş bulunabilecek programlar. Türkiye’de insanlar çok önemli üniversitelerden mezun olmalarına rağmen ertesi gün iş bulmakta sıkıntı yaşayabiliyorlar. Ama bu sektör bambaşka ve tüm dünyaya açık bir sektör.”
Denizcilikte teknoloji ve gelişme
Kocaali Kaymakamı Haluk Koç, “Denizcilikte zaman zaman ileride, zaman zaman takipte olduğumuz dönemler oldu. Teknolojiyi kullanırken de bir yandan onu geliştirebilme yolları bulmamız gerekiyor. Gemi inşaatı mühendisi bir arkadaşımız yazdığı tezde kullanılan tüm donanım ve yazılımın yabancı olduğunu söylemişti. Böyle bir durum teknolojinin sürükleneni ve mahkûmu haline getirir.”
Sakarya’nın denizcilikteki yükselişiSUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Denizcilik MYO’nun 2010 yılında başlayan, 2014 yılında akamete uğrayan ancak SUBÜ’nün kurulmasıyla yeniden gündeme gelen bir hikâyesi olduğunu hatırlatarak, “Sakarya’da uygun bir okulu kurmuş olduk. İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Piri Reis Üniversitesi’nden bu süreçte çok büyük destek aldık. Sürece katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Denizcilik MYO’nun 2010 yılında başlayan, 2014 yılında akamete uğrayan ancak SUBÜ’nün kurulmasıyla yeniden gündeme gelen bir hikâyesi olduğunu hatırlatarak, “Sakarya’da uygun bir okulu kurmuş olduk. İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Piri Reis Üniversitesi’nden bu süreçte çok büyük destek aldık. Sürece katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
DENİZ HABER AJANSI