Türkiye'nin en önemli tatlı su ürünü avlanma merkezlerinden olan Beyşehir Gölü'nde sudak balığı avlanma yasağı başladı.
Konya'nın Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, deniz ve içsularda avcılığı düzenleyen Su Ürünleri Kanunu'nun ilgili sirkülerine göre belirlenen ve 30 Haziran 2008 tarihine kadar yaklaşık 3,5 sürecek avlanma yasağına bölgede faaliyet gösteren tüm balıkçıların uyması gerektiğini belirtti.
Karşıyaka, gölde sazangillerin avlanma yasağının ise 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren başlayacağını bildirerek, "1 Nisan 2008 tarihinde sazangillerin de yasak kapsamına girmesi nedeniyle tüm su ürünlerinde yasak söz konusu olacak, avcılık faaliyetleri tamamen sona erecek" dedi.
Halk arasında levrek olarak bilinen sudak balığının avlanmaması için Tarım İlçe Müdürlüğü'ne ait kontrol tekneleri ve Jandarma Bot Komutanlığı ekipleri tarafından denetim ve kontrollerin sıklaştırılacağını hatırlatan Karşıyaka, "Sudak avında balıkçılar tarafından kullanılan dar gözlü ağlar yasak dönemde balıkçı teknelerinde bulundurulamayacak. Aksine hareket edenler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Beyşehir Gölü'nde nesli büyük ölçüde tükenen sudak özellikle geçtiğimiz yıllarda sanayi tipi bir balık olarak Avrupa ülkelerine ihraç ediliyordu. Gölden sudak balığı çıkmaması nedeniyle bölgedeki birçok işletme kapısına kilit vurdu.
SUDAK (Stizostedion fucioperca)
Marmara, Trakya, Karadeniz ve Göller Bölgesi'nde 10-15 yıl yaşayan, 40-70 santimetreden 130 santimetre boy ve 1-5 kg'dan 12 kilogram ağırlıkta olabilen; hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır. Kendinden küçük balıklarla beslenir. Nisan-mayıs arasında 200,000-1,000,000 yumurta vererek ürer. Gündüzlerini dipte geçirip, avlarımak için sabah erken veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar. Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksek bir tatlı su balığıdır.