• BIST 9739.72
  • Altın 3070.755
  • Dolar 35.4537
  • Euro 36.5124
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 5 °C

TANAP projesinde imzalar atıldı

TANAP projesinde imzalar atıldı
BOTAŞ, SOCAR ve BP, TANAP Ortaklar Anlaşması'na düzenlenen törenle imzalar atıldı. Ortaklık anlaşması sonucunda projede SOCAR'ın payı yüzde 58, BP'nin payı ise yüzde 12 oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) ilişkin, "Bu projenin önüne ekonomikten ziyade siyasi engeller çıkarılmaya çalışıldı ama bu projenin önünde siyasi bir engel olmayacaktır" dedi.

Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve BP arasındaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ortaklar Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ortaklar Anlaşması'nın imza töreni, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, BP Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gordon Birell, SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Rovnag Abdullayev ve TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol’un katılımıyla gerçekleşti.

TANAP'ın siyasi tehditler ve ekonomik fırsatların buluştuğu bir proje olduğunu ifade eden Yıldız, "Ham petrol fiyatlarına bağlı olarak gaz fiyatlarının düşmüş olmasına rağmen biz projeye devam kararındayız" diye konuştu.

Yıldız, son dönemde bazı firmaların enerji yatırımlarını durdurduklarını belirterek, "Bu projenin önüne ekonomikten ziyade siyasi engeller çıkarılmaya çalışıldı ama bu projenin önünde siyasi bir engel olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

TANAP'ın ortakları olan SOCAR ve BP'ye güvendiğini ifade eden Yıldız, "Bu tür projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Biz 20 ilden geçecek projeyi göstermelik değil fonskiyonel olarak da çevreye, faunaya zarar vermeden gerçekleştireceğiz. Batı standartlarının hemen hemen hepsi uygulanacak" şeklinde konuştu.

"2050'NİN ZEMİNİNİ HAZIRLIYORUZ"

Yıldız, TANAP'ın temelinin 17 Mart'ta Türkiye ve Azerbaycan devlet başkanlarının bulunacağı bir törende Kars'ta atılacağını belirterek, projenin, programın daha önünde ilerleyen hıza sahip olduğunu söyledi.

TANAP'ın, Avrupa Birliği üyelerinin gaz tedarikiyle ilgili çok önemli bir proje olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

"TANAP ham petrolden etkilenmeyecek kadar stratejiktir, etkilenmez demiyorum, ama kararlılığımız devam edecektir. 2018 yılının sonunda Şah Deniz 2 projesinin doğalgazını hem Türkiye'de hem Avrupa'da kullanacağımızı ümit ediyorum. Aynı zamanda Şah Deniz ve Hazar'daki hisselerimizi de arttırdık. Biz bu işlerden pişman değiliz, mutluyuz. Türkiye'nin 2040'lı 2050'li yıllarına zemin hazırlıyoruz."

BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge Başkanı Gordon Birell de Türkiye'nin BP için stratejik bir ortak olduğunu ifade ederek, "Türkiye son 5-10 yılda önemli bir enerji merkezi oldu. TANAP'ta partner olmamız bizim için önemli bir adım. TANAP, Türkiye'nin enerji güvenliği için önemli bir fırsat" değerlendirmesinde bulundu.

"TANAP, TÜRK AKIMI'NA ENGEL DEĞİL"

Gazetecilerden gelen, Rusya ile görüşülen Türk Akımı projesinin TANAP'a rakip olup olamayacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, "Türkiye'nin kabiliyetleri birçok projeyi bir arada gerçekleştirmeye dönüktür. Türkiye Irak ile Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattını daha büyük kapasiteyle işletmeye çalışırken, aynı zamanda TANAP Projesi'ni de geçekleştirmek üzere bulunmaktadır" diye konuştu.

Güney Akım'da önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Aralık ayında Bulgaristan'ın Güney Akım'ın geçişiyle alakalı izni durduğunu açıklamasından sonra Sayın Putin'in Türkiye ziyaretiyle beraber bu projede Trakya'dan geçip geçemeyecekleri bize soruldu. Biz yalnızca Türkiye'nin değil, aynı zamanda AB'nin her ne kadar enerji şartı, enerji başlığı açılmıyor olsa da bununla alakalı pozitif tutumumuzu değiştirmediğimizi ve projeye sıcak baktığımızı söylemiştik. Bize soruyorlar acaba Türk Akımı, TANAP'a mani mi diye? Hayır, biz TANAP'ın ortağıyız ve yüzde 30 hissemiz var. Aynı şekilde Şah Denizi'nde 468 kilometrekarelik bir alanda yine hisselerimizi arttırdık. O yüzden TANAP bizim elimize doğan ve bizim elimizde büyüyen çocuğumuz mesafesindedir. TANAP bizim öz varlığımızdır. O yüzden bizim onunla alakalı bir rekabet oluşturma diye bir siyasetimiz söz konusu olmaz. Rusya Federasyonu'nun da AB ile alakalı geliştirmek istediği proje Türkiye'nin Trakya kısmında önümüzdeki süreçte müzakere edilerek bir noktaya vardırılacaktır."

SOCAR, YÜZDE 58 PAYA SAHİP

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Rovnag Abdullayev, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, BP Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Bölge Başkanı Gordon Birell ve BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Ortaklık anlaşması ile TANAP'ta SOCAR'ın payı yüzde 58, BP'nin payı ise yüzde 12 oldu. BOTAŞ'ın yüzde 30'luk hissesi sabit kaldı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim