Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için tüm çalışmaların hızla devam ettiği ve projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği belirtildi.
Teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20’lik kısmının üretimi Çin’de, geri kalanıysa Türkiye’de gerçekleştirilidi.
Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyarını kendi kullanımı için alırken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek.
Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru'nun parçasını oluşturacak TANAP Doğalgaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam bin 850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak.
SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve BP'nin yüzde 12 hisse ile ortak olduğu projenin temeli, geçen yıl mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Kars'ın Selimiye ilçesinde gerçekleştirilmişti.
Deniz Haber Ajansı