TARKEM, Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı'nın kentle ilişkisinin yeniden kurulması, boşalan işlevlerin yerine yenilerinin getirilmesi, kullanıcı çeşitliliğinin artırılması amacıyla yerel yönetimler ortaklığı ile 116 iş insanı tarafından 2012 yılında kuruldu. İzmir’in kent merkezinde bulunan 252 hektarlık alanda çalışmalar yürüten TARKEM, tarihi dokuyu koruyacak nitelikli yatırımcıların Tarihi Alana çekilmesi, tarihi ve kültürel mirasın yaşatarak korunması, alandaki değerlerin kentliye ve turizme kazandırılması, kentlilik bilincinin geliştirilmesi gibi amaçlarla çalışmalarını sürdürüyor.
2015 yılı Eylül ayında sermaye artırımı gerçekleştiren TARKEM, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30, Konak Belediyesi’nin de yüzde 1’lik ortaklığıyla yüzde 31 kamu, yüzde 69 özel sektör payı ile Türkiye’de kamu, özel sektör ortaklığının güzel bir örneğini oluşturuyor.
TARKEM İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin gündemine taşıdığı İzmir Tarih Projesi’ne dikkat çekerek, iş insanlarının sağladığı maddi ve manevi destek ile tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek yenilikçi bir iş modelini geliştirdi. Kültürel miras alanında Türkiye’ye örnek teşkil edecek nitelikteki TARKEM kamu-özel ortaklık modeli katılımcı planlama ilkeleri doğrultusunda, disiplinler arası bir yaklaşım ile tasarlandı.
TARKEM kamu özel ortaklık modeli çerçevesinde Tarihi Kemeraltı Yenileme Alanı ile ilgili paydaşlar arası ilişkilerin güçlendirilmesi, kalkınma girişimlerinin tabandan tavana yaklaşımla geliştirilmesi, yerel ihtiyaçlara duyarlı, katılımı ve maliyet paylaşımını esas alan projelerin hayata geçirilmesi için çalışıyor.
TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da TARKEM ortağı olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, 2017 yılı itibariyle TARKEM’in çalışmalarının hız kazandığını ve alanda yapılan önemli yatırımların çok yakında gün yüzüne çıkacağını belirtti. Amaçlarının alanı, alanda halihazırda var olan insanlarla kalkındırmak olduğunu dile getiren Yüce, tarihi alanda yapılan tüm yatırımlarının kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği esas alınarak gerçekleştiğini bildirdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın ortaklığının da yapılacak çalışmalara değer katacağını ifade etti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’in liman ve deniz şehri olduğu kadar antik dönemden bu yana dünyanın en büyük uygarlıklarına ev sahipliği yapmış bir turizm şehri olduğunu söyledi. Öztürk, “Antik çağın limanının bulunduğu tarihi Kemeraltı Çarşısı, dün olduğu gibi bugün ve yarın da İzmir’in kalbidir. Adeta açık hava müzesi olan tarihi kent merkezinin ayağı kalkması sayesinde daha fazla turistin kruvaziyer gemileriyle ve havayoluyla şehrimize geleceğine inanıyoruz. Kemeraltı ile beraber Körfez de hareketlenecek, şehrimiz turizmde hak ettiği yeri alacaktır. TARKEM’e ortak olma kararını veren İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Yönetim Kurulu’na teşekkürlerimi sunuyorum. İzmir’in kalkınma çabasına bir nebze de olsa destek sunmak, bize gurur veriyor” dedi.
DENİZ HABER AJANSI