Türkiye’nin yüzde 100 online ilk ve tek tekne kiralama platformu viravira.co, geçen sene olduğu gibi bu sene de pandemiyle şekillenen yat turizmi sektörünün 2021 yılı sezon verilerini yayınladı. Buna göre; tekne tatilinde Göcek, Fethiye Bodrum, Bozburun ve Marmaris en çok tercih edilen lokasyonlarda başı çekerken, en çok kiralanan tekne tipi ise yüzde 47 ile gulet oldu. Guleti yüzde 25’le yelkenli, yüzde 17’yle motoryat ve yüzde 11’le katamaran takip etti.
2021’de gece konaklamalı mavi tur tekneleri ile saatlik olarak kiralanan tekneleri ve tekne turlarını kapsayan yat turizminin büyüklüğü 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’deki profesyonel tekne turizmi araç sayısı ise 5.298 seviyesinde. Charter firmaları ve diğer tekne işletmecileri tarafından verilen yeni tekne siparişleri artan taleple hız kazandı.
SEZONUN EN PAHALI TEKNE KİRALAMA ÜCRETİ 342 BİN TL OLDU
viravira.co verilerine göre tatilciler sezon boyunca ortalama 5,4 günlük tatil yaptı. Bir teknede tatil yapan ortalama kişi sayısı 7,2 kişi olarak gerçekleşti. Kullanıcılar, teknelerden en çok guleti tercih ederken, en pahalı kiralama 342.000 TL oldu. Bu dönemde en ucuz kiralama 2.530 TL olarak kayıtlara geçti. Oluşturulan en büyük rezervasyon talebi ise 1,8 milyon TL olarak gerçekleşti.
“YILLIK ZİYARETÇİ SAYISI 1 MİLYON SEVİYESİNİ AŞTI!”
2021 verilerini değerlendiren viravira.co CEO’su Baran Yıldırım, “Koronavirüs salgını ile başlayan tekne tatili trendi artık alışkanlığa dönüşmeye başladı. Tekne tatilinin kalabalıklardan uzak ve izole bir alternatif olması bu alana gösterilen ilginin artmasında büyük rol oynadı. Bu dönemde viravira.co’nun yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyon seviyesini geçti; yılı 1,2 milyon ziyaretçi ile kapatmayı planlıyoruz. Bu güçlü performansın arkasında pazarlama alanında attığımız adımlar bulunuyor. Bugün tekne kiralama ile ilgili arama yapan her 10 kullanıcıdan 6’sı viravira.co’yu görüyor. Türkiye’nin en değerli markaları ile ortaklaşa yürüttüğümüz pazarlama faaliyetleri ve sadakat uygulamaları artarak devam etti. Ziyaretçi sayımız yüzde 92, ciromuz yüzde 264, sitemizde geçirilen süre ise yüzde 17 olarak artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kayıtlı kullanıcı sayısındaki artış yüzde 125 olarak kayıtlara geçti ve kurulduğumuz günden beri açılan hesaptan daha fazlası 2021 yılı içerisinde açıldı.” diye konuştu.
“2022 YILI ULUSLARARASI GENİŞLEME VE İŞ BİRLİKLERİ YILI OLACAK”
2022’e dair değerlendirmelerde bulunan Yıldırım şunları ifade etti:
“2022 yılı bizim için çok önemli bir yıl olacak. 2021 Mart ayında yayına aldığımız Knot sistemi ile viravira.co’yu SaaS destekli bir ürün haline getirdik. Bu sistemimizle artık tekne sahipleri tüm işlerini tek bir panel üzerinden yönetebiliyor. 2022 yılında Knot sistemini daha da geliştireceğiz ve yeni özellikler ekleyeceğiz. Knot üzerinden girilen verileri sektördeki diğer oyuncular ile paylaşarak daha kapsayıcı bir strateji benimseyeceğiz. API platformumuz üzerinde çalışmalara başladık. Gelen talepler üzerine, hem fiziksel acentelere. hem de online platformlara elimizdeki verileri sunacağız ve viravira.co’yu B2C hizmet veren bir platformdan aynı zamanda bir B2B satış kanalına dönüştüreceğiz. 2022’de pandemi nedeniyle bir miktar yavaşlatmak durumunda kaldığımız uluslararası genişleme stratejimize ise özellikle aşılamanın da getireceği olumlu etkiyle kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yeni dil ve para birimi destekleri sunmak ve belirli ülkelerde Türkiye’de olduğumuz gibi aktif hale gelmek önceliklerimiz arasında. Projelerimizi daha hızlı hataya geçirebilmek için yeni bir yatırım turunun da hazırlıklarını yapıyoruz.”
DENİZ HABER AJANSI