İstanbul adalarının en küçüğü Neandros’ta denizlerimizi nasıl yok ettiğimizi kanıtlayan bir olay yaşandı. Balıkların yumurtlama alanı olan Prens Adaları’nın güneyinde ki Neandros(Tavşan Adası) kıyılarına inşaat atıklarının çuvallara doldurularak atıldığı ortaya çıktı. Alanın Marmara Denizi’nde ki balıkların devamı için önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Kartal, “Onlarca balıkçı teknesiyle protesto gösterisi eşliğinde atıkları derinlerden çıkartacağız” dedi. Adalar Kent Konseyi üyesi Volkan Narcı ise, İstanbul Adaları’nı çöplük olarak kullananların belirlenmesini istedi. Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ise, 70 TL için döküm sahasına gitmeyenlerin kıyılarda geri dönülmez tahribat yaptığını söyledi. Muhabirimiz Gökhan Karakaş, Neandros’un derinlerine bırakılan inşaat atıklarını 20 metreye dalarak görüntüledi.
Sualtı fotoğrafçıları gördü
9 adadan oluşan İstanbul Prens Adaları’nın en küçüğü olan Neandros’un kıyılarının (Tavşan Adası) inşaat atıklarıyla dolu olduğu belirlendi. Balık türleri son yıllarda oldukça azalan Marmara Denizi’nin korunması gereken kıyılarında dalış yapan usta sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen nadir deniz canlılarını ararken inşaat atıklarıyla dolu çuvalları fark etti. 15-25 metre derinliklerde balık yuvalarının ve yumurtlama alanlarına bırakılan çuvalları inceleyen gönüllü dalgıçlar inşaat atıklarını görüntüledi. Adalar çevresinde ki hayalet ağlarla mücadele eden Serco Ekşiyan, Ercan Akpolat ve Ekrem Başak yenilenen bir binanın beton ve çimento atıklarının çuvallara doldurulduğunu, ağızları kapatılmadan bırakıldığını belirledi. Çuvalların da en az hayalet ağlar kadar çevreye zarar verdiğini gören Ekşiyan, Akpolat ve Başak birkaç çuvalı Sutek Dalgıçlık teknesine çıkartabilirken onlarcası derinlerde kaldı.
“Marmara bizi affetmeyecek”
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Kartal, Türkiye genelinde tüm balık çeşitlerinde ve avlanma miktarlarında azalma olmasına rağmen yumurtlama alanlarının üzerine inşaat atıklarının atılmasına tepki gösterdi. Kartal, “Bu yapılan Marmara’ya karşı işlenen en büyük çevre suçlarından biri. Zaten tükenmek üzere bir deniz. Marmara’da 30 yıl önce 146 balık türü yaşarken bugün 5 tanesini bulmak zor. Balıklar çoğalmak için bu derinliklerini kullanıyor. İnşaat atıkları yüzyıllarca kaybolmayacak ve balıkların yaşam alanlarını yok edecek” dedi. Kartal, “Denizi çöplük olarak gören zihniyeti ve yapanları protesto etmek için balıkçı tekneleriyle büyük bir protesto gösterisi yaparak çuvalları çıkartacağız. Ama Marmara kendisine yapılanı asla affetmeyecek artık bize bereketli yüzünü göstermeyecek” dedi.
“En büyük çevre suçunu işlediler”
Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu Volkan Narcı ise, “yaşadığı çevreye bu kadar saygısız ve insanların var olması bizi üzüyor. Kim yaparsa yapsın çevre suçunu aşmış bu insanlık suçu işlemiştir. Suçüstü yapılması için denetimlerin artması gerekiyor. Adalar’ın derinlikleri kim bilir ne halde çünkü bu çuvallar bu sadece görebildiklerimiz. Tüm yetkili birimlerin daha duyarlı olması gerekiyor. Adalar, Marmara Denizi için büyük bir zenginlik ekosistemin devamı için çok önemli. Yapanın en ağır şekilde cezalandırılmalı” dedi.
Hayalet ağ avcıları
Marmara Denizi’nin en verimli balıkçılık sahası olduğu için balıkçıların derinlerde bıraktığı ağların yarattığı zararı önlemek için çabalayan Büyükadalı Serco Ekşiyan ise, “Ercan ve Ekrem ile hayalet ağları temizlemek vaktimizi fazlasıyla alıyor. Şimdi çuvalların tahribatını önlemek için çabalayacağız. Adalar’dan ne istiyorlar? Kıyılarımızın çöplük olmadığını halen Marmara’da yaşam olduğunu anlatmak için elimizden geleni yaparken insafsızca inşaat atıklarını denize boşaltmışlar. Bunları atan tekneyi teknolojiyi kullanarak yakalamak kolay. Yakalanıp cezalandırılırsa denizlerimizin korunmasını için adım atmış oluruz” dedi.
Kaynak: Gökhan KARAKAŞ- Milliyet Gazetesi
Deniz Haber Ajansı
Deniz Haber Ajansı