Malaka Boğazı'nda Tayvan bandıralı iki balıkçı teknesine Endonezya sahil güvenlik görevlileri tarafından ateş açıldığı doğrulanırken, yapılan müdahalenin hukuki ve savunma amaçlı olduğu belirtildi.
Endonezya Yasadışı Balıkçılıkla Mücadele Ekibi yetkilisi Fred Lonan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sahil güvenlik gemisi KP 2804 tarafından gerçekleştirilen tüm eylemler standart prosedür dahilinde yapılmıştır ve Endonezya'nın balıkçılık hukuku prosedürlerine uygundur." dedi.
Gerçekleşen eylemle ilgili şikayetlerin Endonezya Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığına yapılabileceğini belirten Lonan, müdahaleyi gerçekleştiren KP 2804 adlı devriye gemisinin bakanlığa bağlı bir gemi olduğunu söyledi.
Tayvan Balıkçılık Ajansı Genel Müdürü Tsay Tzu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Endonezya sahil güvenlik ekipleri tarafından ateş edilen iki teknemizin uydu kayıtlarına baktığımızda, hızlarında bir sorun olmadığını tespit ettik. Endonezya uluslararası bir suç işlemiştir." ifadesini kullandı.
Tayvan tekneleri Singapur'a ulaştı
Endonezya sahil güvenlik ekipleri tarafından ateş edildiği iddia edilen Tayvan bandıralı iki teknenin Singapur'a ulaştığı belirtildi.
Tayvanlı yetkililer, Tayvan teknelerinde 2 kaptan ve 25 mürettebatın bulunduğunu, konuyla ilgili soruşturmanın hem Endonezya hem de Singapur temsilciliklerinde devam edeceğini ifade etti.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo 2014 yılında göreve gelmesiyle, yasa dışı balıkçılığın ülke ekonomisini büyük zarara uğrattığını belirterek, yasa dışı avlanan balıkçı gemilerine karşı sert yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı.
Bölgede 2014 yılından bu yana yasadışı avlandığı gerekçesiyle 50 Vietnam, 43 Filipinler, 21 Tayland, 20 Malezya, 2 Papua Yeni Gine, 1 Çin ve 14 Endonezya olmak üzere toplam 151 balıkçı gemisi batırıldı.
Deniz Haber Ajansı