• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 27 °C

TCG Alemdar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi

TCG Alemdar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi
Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda İstanbul Tersanesi’nde inşa edilen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık katıldığı törenle Türk donanmasına teslim edildi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda İstanbul Tersanesi’nde inşa edilen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık katıldığı törenle Türk donanmasına teslim edildi. 

Gemiye Kurtuluş Savaşı’ndaki kritik katkısı nedeniyle “Gazi” unvanı verilen TCG Alemdar gemisinin adı konuldu. TCG Alemdar, Kurtuluş Savaşı’nın sembol gemisinin adını denizlerimizde yaşatacak. Akdeniz’in en büyük Deniz Kuvvetlerinden birine sahip Türkiye’nin ihtiyacı için Tuzla’daki İstanbul Tersanesi’nde yapılan A-582 borda numaralı TCG Alemdar, bugün Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girdi. 

Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini barındıran TCG Alemdar, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP) olarak tanımlanıyor. Asıl görevi batan denizaltıdan mürettebatı kurtarmak olmasına rağmen çok derindeki araçları (denizaltı, uçak, gemi) tespit etmek için de donatılan TCG Alemdar’ın inşasına 2011 sonunda başlandı. Kaza nedeniyle batan bir denizaltıya 72 saatte ve 600 metre derinliğe kadar yaşam desteği verebilen gemi tüm personeli kurtarabiliyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin katıldığı törenle hizmete giren gemiye, Deniz Yarbay Selim Gökdeniz komuta edecek. 

İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen törene Fikri Işık'ın yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Çifçigüzeli katıldı.

Törenden bir konuşma yapan Bakan Fikri Işık, “Allah'a hamdolsun, Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihten ders çıkaran bir konumdayız. Tarihimizden ders çıkararak aynı acıların tekrar yaşanmaması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugün aslında bu törenimiz bir Dumlupınar gibi kazaların yaşanması durumunda aynı acıların yaşanmaması için aldığımız bir tedbirdir." dedi.

'Biz namerde muhtaç olamamalıyız'

Fikri Işık, “Türkiye sadece denizaltı kazalarından dolayı tarihten ders çıkarmıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında parasını ödediğimiz halde alamadığımız gemilerimiz. 1974'deki Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı Türkiye'ye konan ambargo, 90'lı yıllarda terörle mücadeleyi bahane ederek Türkiye'ye silah satmaktan kaçınan, imtina eden ülkelerin Türkiye'ye karşı tavrı. Biz namerde muhtaç olmamalıyız. Kritik dönemlerde, sıkıntılı süreçlerde Türk savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu kritik bütün silahları 'Türkiye olarak biz geliştirebiliriz' anlayışıyla 14 yıldır gece gündüz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

'Türk savunma sanayi, Türkiye'nin ihraç kalemlerinden biri haline gelecek'

Bakan Işık, “Şimdi kritik teknolojilerin yerlileştirilmesi, geliştirilmesi ve bu sayede de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarının karşılanmasını hedefliyoruz ve buna yönelik çalışıyoruz. Aynı zamanda da Türk savunma sanayini, Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri hale getirmeye çalışıyoruz. Önemli adımlar attık. Yakında Pakistan'da 350 milyon dolarlık bir projeyi yarışarak STM şirketimiz kazandı. Artık pek çok uluslararası yarışmada Türkiye önde gidiyor." diye konuştu.

'Personel azami 72 saat içinde kurtarılabilecek' 

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise “Bugün Deniz Kuvvetlerine teslimi yapılacak Alemdar'ın, sahip olacağı kurtarma sistemleriyle, denizaltı gemilerimizde meydana gelebilecek kaza ve arıza durumlarında, personel azami 72 saat içinde kurtarılabilecek, yara alan, kaza veya arıza yapan su üstü gemileri yedeklenebilecek, dalgıç, uzaktan kumandalı sualtı aracı, “rov" ve atmosferik dalış elbisesi kabiliyetleri ile düşen uçak ve helikopterler dâhil olmak üzere sualtında arama kurtarma faaliyetleri icra edilebilecektir. Bunlara ilaveten gemi, NATO Denizaltı Kurtarma Sistemi ve Amerika Birleşik Devletleri Denizaltı Kurtarma Sistemine uyumlu olacak, bu özellikleri ile Alemdar, uluslararası harekâtta müşterek denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev alabilecektir" dedi.

Bülent Bostanoğlu, “Geçmiş dönemde, çevre denizlerimizde kurtarma limitlerimizin üzerinde olması nedeniyle, sualtından çıkaramadığımız ve diğer ülkelerden destek istediğimiz, arama kurtarma faaliyetleri olmuştu. Bu eksikliği ortadan kaldırmak maksadıyla; tedarik edilecek uzaktan kumandalı araç, “rov" sistemi ile halihazırda bin metre olan, sualtı arama kurtarma imkan ve kabiliyetimiz, üç bin metreye çıkarılmış olacaktır" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Fikri Işık ve beraberindekiler TCG Alemdar gemisini gezdi.

tcg_alemdar_deniz_kuvetleri_komutanligi_deniz_haber_ajansi_670-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim