Başarısıyla uluslararası alanda model olmayı başaran Milli Gemi Projesi (MİLGEM), Türk deniz kuvvetleri personeliyle, Türk mühendis ve işçisinin örnek bir eseri olarak dikkat çekiyor. Savunma sanayinin öncü projeleri arasında yer alan çalışma, ülkemizin gemi inşa projelerini milli dizayn ve azami yerli katkı oranıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaştığını gösteriyor.
Milli Savunma Bakanlığı, Twitter'dan “İlk 2 gemisi görevde olan Milli gururumuz MİLGEM ada sınıfı korvetlerimizin 3.sü 2018, 4.gemisiyse 2020 yılında ordumuzun hizmetinde olacak" müjdesini verdi.
Amaç yerli savaş gemisi üretmek.
Yenisafak.com olarak her hafta Türk savunma sanayi projelerini sizlere aktarıyoruz. Bu hafta da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli projelerinden biri olan Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesini ele alacağız. Yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli projelerinden biri olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın liderliğinde yürütülüyor.
Türkiye'nin milli imkanlarının azami oranda kullanıldığı MİLGEM Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa günümüz teknolojisine uygun, yüksek standartlara sahip, komplike bir su üstü harp gemisinin dizayn ve entegrasyonu yerli sanayinin desteği ile milli imkanlar kullanılarak gerçekleştirildi.
Heybeliada ve Büyükada hizmette
ADA sınıfı gemilerden ilki olan TCG Heybeliada (F-511) 27 Eylül 2011, ikinci gemi TCG Büyükada (F-512) 27 Eylül 2013 tarihinde hizmete alındı.
İnşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığında devam edilen 3'üncü gemi Burgazada 18 Haziran 2016 tarihinde denize indirildi. Geminin 2018 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete alınması planlanıyor.
4. gemi olan Kınalıada korvetinin “İlk Kaynak Töreni" 18 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında icra edildi. Kınalıada'nın Aralık 2017'de denize indirilmesi, 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete alınması planlanıyor.
Türk Deniz Kuvvetlerince milli gemi inşa projeleri ile dağınık halde bulunan yerli/milli bilgi ve tecrübe birikiminin bir araya getirilmesi, çok sayıda yerli sanayi kuruluşları, üniversiteler ve bilimsel kurumlarının da yönlendirilerek Türkiye'de yerli harp gemisi tasarım ve inşa kabiliyetinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor.
DENİZ HABER AJANSI