DG (DeGauss) Sistemi’nin fabrika kabul testleri TÜBİTAK BİLGEM Gebze Yerleşkesi’nde SSB, İstanbul Tersanesi Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi ve STM makamları yetkililerinin de katılımıyla 16-17 Mart 2022 tarihlerinde başarıyla icra edilmişti.
Son dönemde Karadeniz’de yaşanan savaş ile yeniden gündeme gelen, deniz mayınlarından korunmanın en etkin yollarından biri olan ve gemi üstü dinamik manyetik iz giderme sağlayan DG sistemleri ile gemilerin manyetik alanı baskılanarak, seyir sırasında mayınların manyetik tetiklenmesine neden olmadan emniyet sınırı içinde kalması sağlanıyor. Böylece mayınların patlayarak gemilere zarar vermesinin önüne geçiliyor.
TÜBİTAK BİLGEM, gemilerin güvenliği için manyetik mayınlara karşı tedbir sistemleri üzerine bir süredir yürüttüğü çalışmalar ile hâlihazırda, Açık Deniz Karakol Gemileri, Pakistan’a ihraç edilen MİLGEM Korvetleri, Ukrayna MiLGEM Korveti ve Türkmenistan’a ihraç edilen gemiler için DG sisteminin tasarım, montaj ve üretim faaliyetlerine devam ediyor.
TÜBİTAK BİLGEM ayrıca, deniz unsurlarının manyetik iz yönetimine yönelik olarak farklı yöntemlerle ölçüm ve analiz altyapıları ve sistemleri geliştirme, bunları platform ve üslerde faaliyete geçirme yeteneğini TSK ve ihracat yapan tersanelere sunuyor.
Bu kapsamda manyetik benzetim/giderme ünitesi tasarım ve üretimi, askeri standartlarda ürün geliştirme, gemiye özel D/G Sistemi tasarım ve üretimi, gemi manyetik modeli oluşturma, gemi kangal yerlerinin tayini, test faaliyetleri, çalışmaları da yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK BİLGEM’de yürütülüyor.
DENİZ HABER AJANSI