Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı şerefine İstanbul Boğazı’nda düzenlenen ve donanmaya ait 100 savaş gemisinin hazır bulunduğu geçit töreninde Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis de boy gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Thyssen Krupp Marine Systems arasında imzalanan sözleşmeyle havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 denizaltı inşa edilmesi çalışmasının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis Denizaltısı’nın 2023’ün sonuna doğru envantere girmesi bekleniyor.
Aynı proje kapsamında TCG Muratreis, TCG Aydınreis, TCG Seydialireis ve TCG Hızırreis ise 2027 yılına kadar ard arda donanmaya katılacak.
Birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılan denizaltıların 68,35 metre uzunluğunda, mukavim tekne dış çapının 6,3 metre ve deplasmanının 1850 ton olduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı gibi birçok devlet kurumu koordineli şekilde çalışıyor.
Proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma, İ-Marine gibi birçok özel sektörün denizaltı platformuna ve su altı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılıyor.
Standart denizaltılarından Reis Sınıfı Denizaltının genel özellikleri;
Uzunluk : 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
Tekne diş çapı : 6,3 m.
Yükseklik : 13,1 m (periskoplar hariç)
Su altı (dalış durumda) deplasman : 2.013 ton.
Hız (satıhta) : 10+ knot.
Hız (dalış durumda) : 20+ knot.
Mürettebat : 27.
DENİZ HABER AJANSI