• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 6 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 2 °C

TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi, Selah Tersanesi'nde denize indirildi

TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi, Selah Tersanesi'nde denize indirildi
TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi, Selah Tersanesi'nde denize indirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları kapsamında Tuzla'daki Selah Tersanesi'nde inşa edilen TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi'nin suyla buluşması için tören düzenlendi.

İsmini, 1993 Deniz Kurdu Tatbikatı sırasında kaybolan ve cenazesi 15 yıl sonra bulunan şehit SAT Komandosu Deniz Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi'den alan yerli üretim gemi, 106.51 metre boy, 16.80 metre genişlik ve 6 bin 150 ton yakıt taşıma kapasitesine ve helikopter platformuna sahip.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanan törende, geminin özelliklerini anlatan tanıtım filmi gösterildi. Konuşmaların ardından gemi, protokolün katılımı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eşi Şule Akar'ın misinayı kesmesiyle denize indirildi.

Törene Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile gemiye adı verilen Arif Ekmekçi'nin annesi Kadın Ekmekçi de katıldı.

Sektör yükselmeye devam edecek

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacak bir lojistik destek gemisinin bugün sularla buluştuğunu dile getirdi. Her kapasitede gemi üretebileceğimizi belirten Yıldırım şöyle konuştu:

"Denize indirilen gemiler ve dev ulaştırma projeleriyle yerli savunma sanayisinin gücünü dünyaya ve bölgeye gösterdiklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Allah'a şükür ki bugün karamsarlık yok, bugün ümit var, heyecan var, gelecek sevinci var, öz güvenimiz var. 50 yıl önce, yarım asır önce 'Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı' tartışması sürerken bugün her cins, her kapasitede, her kabiliyette gemiyi yapabiliyoruz, yapmakla da kalmıyoruz dostlarımıza ve diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktaya geldik." 

Yıldırım, denizcilik alanında, gemi inşa sanayisinde ve çalışanlara tam destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini bildirdi.

Deniz Kuvvetler Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu gemi inşa saniyisinin son yıllarda yapılan projelerle olumlu ilerleyiş kaydettiğimizi belirterek konuşmasına şöyle devam etti, "Donanma Cemi̇yeti̇ni̇n başlattığı 'kendi̇ gemi̇ni̇ kendi̇n yap' kampanyasından 52 yıl sonra, savunma sanayi̇ndeki̇ tüm paydaşların gayretleri̇yle Türki̇ye, korvet büyüklüğünde muhari̇p gemi̇ i̇hraç edebi̇lecek konuma gelmi̇şti̇r. Selah Tersanesi̇'ni̇n değerli̇ yetki̇li̇ ve çalışanları TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş ve TCG Üsteğmen Ari̇f Ekmekçi̇ Loji̇sti̇k Destek gemi̇leri̇mi̇zi̇n, 2018 yılının i̇lk yarısında en mükemmel şeki̇lde tesli̇m edi̇leceği̇ne olan i̇nancımız tamdır."

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "2023’te hedefimiz savunma sanayiindeki yerlilik oranlarını yüzde 80’lere ulaştırmak, bağımlılığımızı yüzde 20’lerin altına indirmektir" dedi. Işık, ülkede çıkan problemler karşısında caydırıcı gücü çok yüksek bir orduya ihtiyaç olduğunu belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcı gücünü artırmak, bölgede Türkiye’yi korumak için gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi. 

Harp okullarına 5 bin 300 öğrenci alınacak 

Bakan Işık, "Bu yıl harp okullarımıza 5 bin 300 öğrenci alacağız. Son 4 yılın ortalamasının 4 katı kadar Harp Okullarımıza müracaatın olduğunu iftiharla söylemek isterim. Müracaat eden öğrencilerimizin mülakata gelme oranı da yüzde 35’lerden, yüzde 50’lere yükseldi" dedi.

Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinin alt yapısını güçlendirerek modern, yerli ve milli savunma sanayinin inşası için çabaladıklarını belirtti. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise gemi inşa sektöründe yatırım miktarının yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu sektör 2 buçuk milyar dolara yakın yıllık ekonomik büyüklüğe erişmiş durumda. Özellikle tersane kiralama sürelerini 49 yıla çıkarmak talimatlar ve hükümetimizin desteği, aynı zamanda imar probleminin çözülmesiyle birlikte sektöre yaklaşık 6 milyar Türk Liralık da kredibilite kazandırmış olduk" ifadelerini kullandı. 

Sektöre yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Bakan Arslan, "Yat imalatında da dünya üçüncüsü olmuş ülke konumundayız. Şehit Üsteğmen Arif Ekmekçi, Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmetle anarken bu geminin ülkeye hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu geminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı uğurlu olsun. Rabbim selamet versin" şeklinde konuştu.

galeri670.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim