• BIST 10025.47
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 3 °C

Tekirdağ Limanı tam kapasite ile çalışamıyor

Tekirdağ Limanı tam kapasite ile çalışamıyor
Denizcilik İşletmeleri ve Ceynak tarafından ortaklaşa işletilen limanın tam kapasite çalışması için özelleştirilmesinin şart olduğu kaydediliyor.

Denizcilik İşletmeleri ve Ceynak tarafından ortaklaşa işletilen limanın tam kapasite çalışması için özelleştirilmesinin şart olduğu kaydediliyor. Yıllık Tekirdağ ekonomisini milyonlarca dolarlık zarara uğratan limanın kurtuluşu için gözler 2019’da yapılacak özelleştirmeye dikildi.

Limanı Akkök Grup işletiyordu

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlı Tekirdağ Limanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 1997 yılında Akkök Grup’a kiralandı. Bölgede küçük bir iskele olarak hizmet veren Tekirdağ Limanı Akkök Grubu’na geçtikten sonra 65 milyon dolarlık yatırımla Trakya’nın ana limanı oldu.

65 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Akport, Tekirdağ-Muratlı arasındaki demiryolu hattının Ağustos 2010'da faaliyete geçmesini ve buna bağlı olarak Vagon Ro-Ro gemisinin yanaşacağı yeni demiryolu ve rampa yatırımının tamamlanmasını takiben, Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ-Bandırma arasında çalışacak olan ‘demiryolu tren ferisi’ne de hizmet verir hale geldi. Akkök Grubu, Akport Limanı’nın daha verimli çalışması için, denizi doldurarak yıllık 300 bin TEU kapasiteli bir alan oluşturdu. Ancak Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yeni dolgu alanı için yeni kira istemesi üzerine Akkök Grubu ile Maliye Bürokrasi arasında yeni sorunlar oluştu.

Şirket cezalardan bıktı, Limanı kapattı

Akkök Grubu Özelleştirilen Tekirdağ Limanı için, sözleşme gereği gelirinin yüzde 30’unu Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne vermesini göstererek, yeni kirayı istemine karşı çıktı. Bunun üzerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü, limana yanaşan gemilerin kat irtifakı olmayan kaçak bir limana yanaştığı belirterek, her yanaşan gemi için ceza kesilmesini istedi. Akport Limanı’na yanaşan her gemi için ceza ödeyen Akkök Grubu, bu cezaların 4 milyon 500 bin TL’ye yükselmesi ve limanın işletilme özelliğini kaybetmesi üzerine Yönetim Kurulu toplantısı sonucu, Tekirdağ Akport Limanı’nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) geri iade edilmesi kararı aldı.

Bunun üzerine Denizcilik İşletmeleri limanı 2012 yılında 4 ay süreliğine işletme ihalesine çıktı. Kocaman Denizcilik tarafından liman 4 ay süreyle işletilmeye başlandı. 2013 yılında limanın işletme ihalesini ise Ceynak Grubu aldı. 2013 yılından beri limanı Ceynak Grubu işletiyor. Yine bu şirketin alt taşeronluk görevini de Kocaman Denizcilik Şirketi yürütüyor.

Liman tam kapasite çalışamıyor

3 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip limanda çift başlı bir yönetim olduğu için limanın tam kapasite çalışamadığı kaydedildi. Bürokratik engeller nedeniyle limanın yılda 1.5 milyon ton kapasite ile çalıştığı belirtildi. 90 milyon TL’lik iş yapması amaçlanan limanın taşıma acentelerinin bürokratik iş yoğunluğundan başka limanlara yönelmesi nedeniyle yılda 45 milyon TL’lik iş yaptığı öğrenildi.

Firmalar Tekirdağ'ı tercih etmiyor

Özellikle ithal ürünlerin getirildiği limana buğday, gübre, keten tohumu, ayçiçeği, mısır, canlı hayvan, cam, rüzgar gülü gibi ürünler gemilerle geliyor. Liman Marmara Bölgesi’nde rüzgar gülü getirilen tek liman konumunda. Limanda 39 şirket, 27 personelde Denizcilik İşletmeleri’nin personeli çalışıyor. Bürokratik iş yükü nedeniyle taşıma firmalarının tercih etmediği liman, yarı kapasite çalıştığı için bölge ticareti milyon dolarlık zarara uğruyor.

Umutlar 2019'daki özelleştirmede

Limanın Tekirdağ ekonomisine kazandırılması için gözler Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin 2019’da yapması planlanan özelleştirme ihalesine dikildi. Çift başlılığı ortadan kaldıracak özelleştirme ile  limanın eski günlerine dönmesi bekleniyor. Yine limanın Tekirdağ ekonomisine katkı sağlaması için Tekirdağlı bir konsorsiyum tarafından ihalenin alınmasının şehir ekonomisini canlandıracağı kaydedildi. 2019 yılındaki özelleştirmeye Barbaros’taki Türkiye’nin en büyük konteynır limanını işleten Asyaport, limanı TDİ ile birlikte şuan işleten Ceynak, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Taşıyıcılar Kooperatifi’nin talip olduğu aktarıldı.

Kaynak: Habertrak / Ferhat Akgün

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
NURİ PAKSOY
17 Şubat 2017 Cuma 07:44
07:44
YERSİZ TARAFLI ARAŞTIRMADAN YAPMIŞ OLDUĞUNUZ KOPYALA YAPIŞTIR İŞLEMİ YAPARAK HABER OLARAK VERDİĞİNİZ BİLGİ KİRLİLİĞİ SİZİN GİBİ KURUMSAL BİR SİTEYE HİÇ YAKIŞMIYOR......
88.255.240.162
METİN MİLLİ
08 Şubat 2017 Çarşamba 21:52
21:52
Et ve Süt Kurumu'nun Brezilya'dan ithal ettiği 11 bin 209 adet büyükbaş kasaplık sığır, Tekirdağ TDİ Limanına yanaşan M/V NADA gemisinden indirilerek, 631 seferle 2.5 günde tahliye edildi. Tahliye işlemleri Tekirdağ Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı hayvan taşıma yetki belgesi bulunan nakil araçları ve sürücüler ile 631 sefer yapılarak sağlandı. Tahliye sonrası, M/V NADA gemisi Tekirdağ'dan ayrıldı. Kasaplık sığırlar da Edirne'nin İpsala ilçesinde bulunan Lider Et Kombinası'nda kesilmek üzere Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü veteriner hekimlerince sevk edildi.
88.255.240.162
Hasan Basri kaan
07 Şubat 2017 Salı 08:43
08:43
Hasan ERGE
TEKİRDAĞ LİMANIMIZI TANIYALIM
TEKİRDAĞ LİMANIMIZI TANIYALIM
Tarih: 4.2.2017 11:17:01 / 111 okunma / 0 yorum
  Hasan ERGE
 
Tekirdağ´ da liman denince akla sadece “Eski İskele” gelirdi. 1977 yılında “Yeni liman” inşa edilince ikinci limanımız oldu. Ben, 1976´ da Tekirdağ Gümrük Muhafaza Bölge Amirliği emrinde muhafaza memuru olarak göreve başladığımda Eski İskelede nöbet tutardık, 1 yıl sonra Yeni Liman devreye girince orada da nöbete başladık. Bu sebeple yazımın biraz nostaljik yönü de bulunmaktadır.

Liman mülkiyeti, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ´ ye (TDİ) aittir. İşletmesi, (1997-2012) tam 15 yıl AKKÖK Şirketler Grubu tarafından yapıldı. Bundan dolayı halk arasında, AKPORT Limanı olarak da anılmaktadır.

Yıllar içinde limanın hizmet kapasite arttırıldı, bir takım yatırımlarla büyüdü. Muratlı -Tekirdağ demiryolu hattı en önemli bağlantıydı. Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ - Bandırma arası vagon Ro Ro seferlerine uygun hale getirildi. Mesela; Rüzgâr Gülleri ve yükleme boşaltma sadece bu limanda yapılmaktadır.

Liman 130 bin m2 alana, 2 Km uzunluğa sahip... 3 milyon ton dökme yük 300 bin konteynır kapasiteli ve 50 bin vagon hareketi sağlanabiliyor.

2012 yılında liman tekrar TDİ´ ye geçti ve halen Liman İşletmeleri Müdürlüğünce hizmetlere devam edilmektedir.

Liman İşletmeleri Müdürlüğünün zarar etmesi söz konusu değildir. Uygulanan sistem zarara engel bir sistemdir. İşletme müdürlüğü Yüklenici firmalarla anlaşmakta, hizmet almak isteyen firmalar hizmetin çeşidine göre liman idaresine resmi tarife üzerinden ücret ödemektedirler. Burada zarar söz konusu olursa müdürlük değil firmalar zarar edebilir.

Limana ayda ortalama 1400 kadar vagon gelip gitmekte, 100 kadar personel limandan geçim sağlamaktadır (Özel güvenlik, Elleşme personeli, Gemi adamı, Kamu personeli gibi.)

Özellikle, liman üzerinde tahmil tahliye ve elleşme çalışmaları için Roman vatandaşlar tercih edilmekte, ücret + SGK´ ları ödenmektedir. Çünkü liman kurulduğu günden beri romanlar çalıştırıldığından bu konuda ihtisaslı (uzman) konuma gelmişlerdir.

Adres olarak limanla iç içe sayılan S.S. 1 Nolu Tekirdağ Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi de Limandan en fazla hizmet alan kurumlarımızın başında geliyor. Yüzlerce kamyonuyla adı geçen Kooperatif liman sayesinde Tekirdağ esnafına önemli oranda katma değer kazandırmakta ve tabi ki he işletme gibi fonksiyonel donanımlı limanımız ekonomik anlamda iç / dış piyasa şartlarıyla doğrudan rabıtalıdır.

Bugün Pazar, normalde herkes istirahat yaparken biz hizmete devam ederiz
176.54.125.176
Hasan Hüseyin Ceylan
25 Ocak 2017 Çarşamba 12:55
12:55
Trakya bölgesinin yük elleçleme hacmi ortalama 5.600.000 ton olup, bunun 1.800.000 ton Martaş Limanının kendi işi geriye kalan 3.800.000 ton Marmara ereğlisi ve Silivriye yakın Fabrikalar , Lojistik merkezler olmak üzere 2.000.000 ton o bölgenin olup, 1.800.000 ton Tekirdağ Bölgesi Kırklareli , Büyükkarıştıran, Lüleburgaz bölgesindeki fabrikalar ve Lojistik firmalar olmak üzere onlara hizmet verilmektedir. Tekirdağ Limanı mevcut elleçleme miktarını yakalamış olup, yük olduğu müddetçe hizmet vermeye elverişlidir. Haber kaynağı incelenmeden, araştırılmadan yanlı bir habere imza atılmıştır. Oysa özellikle Tekirdağ Limanı Trakya Bölgesinin Rüzgar Gülleri HES ve Proje Yüklerde 1 Numaradır. Araştırabilirsiniz...
88.255.240.162
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim