Pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte özellikle Turizm sektörü büyük ivme kazandı. Kıyı bölgelerindeki oteller yüksek doluluklara ulaşmaya başlarken, pandemide duran yabancı turist akışı, büyük bir hızla artmaya başladı. Ancak koronavirüsle birlikte değişen bazı alışkanlıkların da devam ettiği görülüyor.
Özellikle salgının etkilerinin ciddi şekilde görüldüğü dönemlerde ‘mesafeli’ tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasına giren Tekne ve Yat tatiline olan ilgi de artmaya devam ediyor.
Tekne ve yat kiralama sektörü hakkında Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan online tekne ve yat kiralama platfomu viravira.co’nun CEO’su Baran Yıldırım, “Geçen 2 yılda yurtiçinden gelen talep bir hayli yükseldi. Pandemi öncesinde tekne ve yatların yüzde 70’i yabancı turist tarafından kiralanıyordu. Şimdi ise kiralamalarda yüzde 60’lık pay yerli turiste ait. Şu anda da yerli turistin tekne ve yatlara çok büyük ilgisi var” diye konuştu.
Yabancı turist ilgisinin henüz geçmiş yıllara oranla istenilen seviyelere ulaşmadığını belirten Yıldırım, “Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle bu iki ülkeden gelişler azalsa da, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve İsrail’den talep arttı. Bu dönemde ABD ve Avustralya’dan gelişler de yükseldi. Bu iki bölgeden genelde 2 haftalık süre için geliyorlar. Bunun 1 haftasını mavi turda geçiriyor, sonrasında Türkiye’yi geziyorlar” dedi.
8 KİŞİLİK FİYAT 80 BİN TL
Yükselen fiyatlara rağmen yerli turistin ilgisinin bu kadar artmasının nedenlerini sorduğumuz Baran Yıldırım, şunları söyledi: “Yaptığımız işte tekne tatilini her ne kadar genele yaymaya çalışsak da sosyo ekonomik açıdan ayrıcalıklı bir kitleye hizmet veriyoruz. Bu kitle, ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmiyor. Ayrıca otel tarafında fiyatların yükseldiği görülüyor. Tekne ve yatlarda hala otellere göre daha uygun fiyata tatil yapılabiliyor. 8 kişinin 1 haftalık tekne tatili 70-80 bin TL civarında olabiliyor. Aynı özelliklerde bir otele gidilmek istendiğinde çok daha fazla ücretler ortaya çıkabiliyor. Eğer kalabalık bir grubunuz varsa tekne ve yat kiralayarak tatil yapmak dönemin şartlarına göre çok daha uygun oluyor. Evet, tekne ve yat kiralama bedelleri de arttı ancak otellerin fiyatları kadar yükselmedi.”
TÜRKLERİN TERCİHİ MOTOR YAT VE GULET
Tekne ve yat kiralamada fiyatların bir sınırı olmadığını kaydeden Baran Yıldırım, “Örnek vermek gerekirse yelkenli haftalık kişi başı 3 bin TL’den, guletler haftalık 4 bin TL’den, katamaranlar haftalık 5 bin 500 TL’den, motoryatların kiralama bedeli ise haftalık 6 bin 500 TL’den başlıyor. Yelkenli ve katamaran sınıfı teknelerde ise ekstra ücretler ortaya çıkabiliyor. Çoğunlukla bu teknelerde kaptanlar için ekstra kaptan ücreti ödeniyor. Kaptanların günlük fiyatları ise 120-150 Euro arasında değişiyor. Akaryakıt giderleri de ayrıca fiyatlandırılıyor. Bunlar göz önüne alındığında Türkiye’de genellikle motor yatlar ve guletler tercih ediliyor. Çünkü Türk halkı tatile çıktığında ne kadar para harcayacağını bilmek istiyor. Şu anda temmuz ayında motor yat veya gulet kiralanmak istenirse bayram dönemleri hariç günlük kişi başı 4-5 bin TL’den başlıyor” dedi.
Uygulama üzerinden son dönemde yapılan en yüksek kiralamanın 1.8 milyon TL olduğunu kaydeden Baran Yıldırım, “Bu tekne 2 haftalık süreç için kiralandı. Ancak şu anda 3.5 milyon TL’lik haftalık ücreti olan tekneler de bulunuyor. Bu 38 metrelik çok lüks bir motor yat. Bu işin bir sınırı yok aslında. Sunulan lükse göre fiyat daha da yukarı çıkabiliyor. 9-16 Temmuz arasında fiyatlara bakıldığında haftalık ücreti 99 bin TL olan tekne de var, 3 kişinin konaklayabileceği 2 kabinli 26 bin TL’ye kiralanabilen tekneler de var” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK TALEP GÖCEK KOYLARINA
Baran Yıldırım, Türkiye’de en çok talep gören yerler hakkında da bilgi verdi. Yıldırım, “Türkiye’de en çok talep gören yerlerin başında Göcek geliyor. Türkiye’nin güney batı kıyısında bulunan Göcek, Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alıyor. Göcek Körfezi mavi yolculuk için aranan pek çok coğrafi avantajı sağlıyor. Göcek’te Sarsala Koyu, Yassıca Adaları, Kille Koyu, Kleopatra Hamamı, Sıralıbük Koyu, Tersane Adası, Bedri Rahmi Koyu ve Boynuzbükü Koyu gibi pek çok popüler koy ve ada bulunuyor. Göcek dışında Fethiye de ilgi gören yerler arasında. Fethiye içerisinde de sadece deniz yolu ile ulaşılabilen koylar bulunuyor. Bozburun, Bodrum ve Marmaris de ilgi gören yerlerin başında geliyor. Mavi yolculukların yüzde 30’u Göcek çıkışlı turlardan oluşuyor. Yüzde 20’si ise Fethiye’den başlıyor. Ancak Fethiye’den çıkanlar da Göcek koylarına gidiyor. Bodrum’un durumu ise biraz daha farklı. Bodrum, biraz daha fiyatların yüksek olması nedeniyle yabancı turistten ilgi görüyordu. Pandemi nedeniyle yabancı gelemediği için Bodrum’da tekne ve yat kiralama sektörünün etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu dönemde Yunanistan’a da gidilemiyordu. Şimdi yasaklar kalktı. Bundan sonra yabancının ilgisinin artacağı söylenebilir” diye konuştu.
DENİZ HABER AJANSI