• BIST 9167.58
  • Altın 4016.841
  • Dolar 38.5383
  • Euro 43.6193
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 13 °C

Terkedilen gemi sayısı katlanarak artıyor

Terkedilen gemi sayısı katlanarak artıyor
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, 2025 yılının başından bu yana 54 gemi ve mürettebatı terk edildi.

IMO’da geçtiğimiz hafta denizcilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için kabul edilen MLC değişiklikleri paketi arasında, denizcilerin kilit çalışan olarak atanmasına ilişkin hükümler; denizcilerin ülkelerine geri gönderilmelerini desteklemek için gereklilikler; vize veya özel izin almadan kıyıya erişebilmelerini sağlamak için yeni zorunlu önlemler; zorbalık ve tacize karşı artırılmış korumalar yer aldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, bu yıl şimdiye kadar 54 gemi ve mürettebatı terk edildi. Bu da, 2025 yılının gemilerin sahipleri tarafından terk edilmesinin en çok can kaybına yol açacağı ikinci yıl olma potansiyeli taşıyor.

Mürettebat terk vakaları geçen yıl 2023'teki rekor seviyelere göre iki kattan fazla artarak endişe verici bir seviyeye ulaştı. Uzmanlar bu artışı, sözde gölge filonun devam eden büyümesine bağlıyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) verilerine göre, geçen yıl kaydedilen mürettebat terk vakası sayısı 310 olurken, bu sayı 2023'teki rekor sayı olan 142'ye göre yüzde 118 arttı.

Terk edilmiş gemilerde çürümeye terk edilen denizcilerin vakaları, 2020'lerde, önce Covid salgını nedeniyle, sonra da karanlık filonun giderek büyümesiyle birlikte önemli ölçüde arttı.

ILO ve IMO'nun ortak üçlü çalışma grubu tarafından 2022 yılı sonlarında denizcilerin terk edilmesiyle nasıl başa çıkılacağına dair yönergeler kabul edildi; ancak aradan geçen yıllarda terkedilen gemilerdeki artış, sorunun ne kadar çözümsüz olduğunu ortaya koydu.

Denizciler Mutluluk Endeksi'nin kurucusu Steven Jones "Denizcilerin terk edilmesinin artan dalgası durdurulmalı. Nakliye sektörünün iyi işleri bu suistimal tarafından gölgeleniyor. Sahte bayraklar, karanlık filolar ve kargaşa, sömürü için üreme alanı yaratıyor. Bu, tüm sektörümüz için kırmızı bayrak görevi görmeli ve denizcileri korumak ve suistimalcileri sorumlu tutmak için bir sistem yenilemesine ihtiyacımız var," dedi

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim