• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 5 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 2 °C
  • Çanakkale 4 °C

Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk, hizmete girdi

Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk, hizmete girdi
Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyan Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Tersanesi'nde katıldığı törenle hizmete girdi. TCG UFUK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından müşterek olarak kullanılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersanesi'nde Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk'un Hizmete Giriş Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Savunma sanayinde bağımsız olamayan milletlerin geleceğe güvenle bakmasının mümkün olmadığını, son yıllarda çevremizde yaşanan hadiseler bir kez daha gösterdi. Yaptığımız atılımlarla ülkemiz oynanan oyunları bozan bir konuma ulaştı.

Türkiye, gizli açık bütün ambargolara rağmen terörle mücadeleden, sınır ötesi harekatlarına kadar tüm hamleleri yapabilmesini savunma sanayindeki ilerlemesine borçludur.

Türk savunma sanayi ürünlerini kullanan ülke sayısı da artıyor. Bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Geçmişin eksiklerini giderdik, bugünün hazırlığını yapıyoruz. Ar-Ge yatırımları artırarak yüksek teknoloji sistemlerini hayata geçirmeye önem veriyoruz.

Malzeme ve imalat teknolojilerinde dünyadaki ileri ülkeler seviyesini yakalama yolunda ilerliyoruz. Bir yanda da gözümü uzayda. Gerek fırlatma, gerekse uydu sistemleri geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor.

3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin korunabilmesi Mavi Vatan'la mümkündür. Milli savaş gemilerimizi, amfibi gemilerimizi, lojistik gemilerimizi, botlarımızı kendimiz üretebiliyoruz. Yüzde 70'e varan yerlilik oranına ulaştık. Silahlı insansız deniz araçları üretiyor, bunların sürü şeklide hareket eden hali üzerinde çalışıyoruz.

Geçtiğimiz yıl bu günlerde dışarıdan temin edemediğimiz her bir sistemin alternatifini geliştirerek, İstanbul'u denize indirmiştik. Bugün ilk istihbarat gemisi Ufuk da milli mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi.

Ülkemiz, hali hazırda bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer alıyor. Bu başarıda bakanlıklarımızın ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın, Genelkurmayımızın, Deniz Kuvvetlerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörün, KOBİ'lerin çok faydaları vardır.

Ülkemiz tersanelerinde kendi ihtiyaçlarımız yanı sıra dünya için de gemi ve botlar yapılıyor. 25 ülkeye 180 deniz platformu ihracatı gerçekleştirdik. Bu konuda yeni hayırlı haberler de alacağız.

Bir adım daha ileri giderek, yüksek teknoloji gerektiren sistemlere odaklanıyoruz. Firkateynlerimizin dikey atım sistemlerinin artık yerli ve millisine sahibiz. İstanbul ve diğer 34 firkateynimizde yerli ve milli dikey atım sistemi ve yerli ve milli füzelerimiz olacak.

Atmaca, Gökdeniz füzelerimiz, Çafrat, Akrep gibi radarlarımız silah, sensör ve sistemi kendimiz tasarlayıp üretebiliyoruz. Donanmamızı daha da güçlendiriyoruz. TF-2000'in ihalesine çıkıyoruz. Deniz ve hava gücümüze çarpan etkisi oluşturacak amfibi gemimizi Anadolu'yu hizmete alıyoruz.

İHA ve SİHA'ların yanı sıra insansız ve otonom deniz araçlarının da kullanılabileceği kara-deniz-havanın müşterek çalışabileceği sistemler oluşturuyoruz. Yerli ve milli imkanlarla üreteceğimiz uçak gemimizin sağlayacağı deniz-hava gücümüzle dünyanın en üst ligine de çıkmış olacağız. Hedefimiz savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye'dir. Tüm girişimcilerimiz ve firmalarımızın yanındayız.

Geçtiğimiz günlerde 95'inci kuruluş yıldönümünü geride bıraktığımız MİT, yaptığı hizmetlerle milli güvenliğimize önemli katkılar sunuyor. Teşkilatımız siber güvenlikten yapay zekaya kadar kapasitesini güçlendiriyor. Hizmete alacağımız istihbarat gemimiz yeni bir imkandır. Bu gemimiz sayesinde kara ve havada olduğu gibi denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum. Bir sonraki adım uydu ile bunları en etkin şekilde kullanmak olacaktır.

Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de teşkilatımızı destekleyerek büyük ve güçlü Türkiye inşasında daha fazla katkı vermeye çalışacağız.”

TCG UFUK, TÜRKİYE'NİN GÖZÜ KULAĞI OLACAK

Milli imkanlarla üretilen Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi TCG Ufuk, bugün düzenlenen törenle hizmete girdi. Kendi savaş gemilerini yapabilen az sayıdaki ülkeden biri haline gelen Türkiye, deniz gücünü artırma yönündeki çabalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Türk savunma sanayisinin son dönemde inşa ettiği bir deniz platformu daha güvenlik güçlerinin hizmetine girdi.

MİLGEM Projesi'nde ilk 4 gemiden sonra kritik bir halkayı oluşturan, aynı tekne formu üzerine inşa edilen gemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 9 Şubat 2019'da denize indirilmişti. 99.5 metre uzunluğunda, 14.4 metre genişliği, 2 bin 400 ton deplasmanı ve 3.6 metre su çekimiyle TCG Ufuk’a 10 tonluk bir helikopter iniş yapabilecek.

TÜRKİYE'NİN İLK MİLLİ İSTİHBARAT GEMİSİ

STM ana yükleniciliğinde inşa edilen TCG Ufuk’un komuta kontrol, elektronik sistemler ve test eğitim sistem donanımları ASELSAN tarafından sağlandı. TCG Ufuk, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor. Böylece dünyada pek az ülkenin sahip olduğu bir teknoloji Ufuk Korveti ile artık Türkiye'nin de kullanımına sunulmuş oldu.

TCG Ufuk, ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dahil 45 gün kesintisiz seyir yaparak milli güvenliğe yönelik tehditleri anında tespit edebilecek. Önleyici istihbaratın, özellikle sinyal istihbaratının önem kazandığı bugünün dünyasında Ufuk Korveti, çok büyük bir boşluğu dolduracak. Korvet, Türkiye'nin denizlerde gören gözü, duyan kulağı olacak.

ufuk-4.jpgufuk-3.jpgufuk-2.jpgufuk-1.jpg

gemi-5-038.jpggemi-3-096.jpggemi-4-056.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim