Denizcilik piyasaları, 2019 Ocak ayında hızlı düşüşe geçti. 2018 Aralık ortasında 1400 puan seviyesinde olan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), 2019 Ocak ayında 850 puana geriledi. BDI’de son bir yıldaki kayıp ise, yüzde 26 oldu.
Global piyasalardan etkilenen İstanbul Navlun Endeksi(ISTFIX)’de büyük kayıp yaşadı. Akdeniz ve Karadeniz koster piyasasını gösteren ISTFIX, son bir yılda yüzde 25 kayıpla 850 puandan 600’e kadar geriledi. Piyasalardaki hızlı düşüş, gemi fiyatlarınında yüzde 20 düşmesine neden olsu.
ISTFIX Araştırşam Müdürü Engin Koçak, İstanbul Navlun Endeksi’nin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 düşüşte olduğunu belirterek “Bu durum, Baltık Kuru Yük Endeksi’ne yakın bir düşüşe tekabül ediyor. 2018 yılına kyvvetli giren ve kuvvetini en azından Mart ayına kadar sürdüren endeks, 2018 yılının ikinci yarısında sert düşüşler gördü ve sonbahar döneminde de beklendiği kadar iyi bir performans gösteremedi. Her ne kadar tahıl çıkışları hızlı ve erken başlasa da Doğu-Batı bağlantısının kesilmesi ve sonbaharda petrol fiyatlarında ani düşüşler, kiracıların baskısının artmasına ve geçen seneki kadar sert yükselişlerin görülmesinin önüne geçilmesine sebep oldu. Yeni yılla beraber ise piyasanın ana destek aldığı nokta olan tahıl işlerinin fiyatlarından ötürü zayıflaması ve Avrupa’da uzun süre kalan gemilerin tekrar Akdeniz-Karadeniz’e dönmeye başlaması bölgede navlunlaru büyük bir baskı altına aldı” diye konuştu.
TİCARET DİKEN ÜSTÜNDE
Global ekonomideki belirsizliklerin de piyasaya olumsız yansıdığını belirten Koçak, “Ticaret savaşlarınde gel-gitli durum piyasaları etkiliyor. Özellikle Karadeniz çıkışlı çelik yüklerinin Rusya-AB gerginliği ve Türkiye’ye konulan kota dolaylı sonuçları yüzünden ticaret diken üstünde” dedi.
GEMİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ KALICI OLACAK
Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, İdeal Shipbroker yöneticilerinden İsa Temel, gemi fiyatlarındaki düşüşe yönelik şu açıklamayı yaptı:
“Baltık Navun Endeksi 800 doların altında geriledi. 10 yaşında 28 bin DWT handysize gemiler, son çeyrekte 9 milyon dolar civarında satılırken bu seviyelerde şimdi alıcı bulmak mümkün değil. Handy tonajında navlunlar günlük 8 bin 500 seviyesinden 7 bin dolar seviyelerine geriledi. Gemi fiyatlarında ise şu anda ‘bekle, gör’ havası hakim. Şubat sonu, Mart başı mevsimsel navlun yükselişleri eğer güçlü olursa, şu andaki lavlun seviyeleri geçici bir düşüş olarak algılanacak, yükseliş zayıf olursa, bu yıl armatörler için kötü bir yıl olacak ve gemi fiyatlarında ciddi bir düşüş bu 2019 için kalıcı olacak. Dökme piyasasını domine eden Çin’deki büyümenin düşecek olması, büyük gemilerin navlunlarını ciddi etkileyecek. Ayrıca, 2010’den başlayacak olan yeni kuralların ciddi maliyet getirmesi yatırımcıları tedirgin ediyor.”
DENİZ HABER AJANSI