• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 1 °C
  • Ankara -3 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale -1 °C

Titanik enkazında şaşırtan keşif

Titanik enkazında şaşırtan keşif
1912 yılında batan dev gemi Titanik'in batışı sırasında kaybolan altın kolye, enkazda bulundu. Titanik enkazında bulunan bu mücevherin sahibi, yapay zeka yardımıyla aranacak.

Bir ekip, 1912'de Titanik’in batmasından bu yana kimsenin fark etmediği bir altın kolyeyi, enkaz görüntüleri arasında keşfetti. Kısa bir süre önce Kuzey Amerika açıklarında geminin enkazında bu kolyeyi bulan ekip, yapay zeka (AI) kullanarak mücevherin sahibinin ailesini bulmayı umuyor.

Bu görü, kısa bir süre önce RMS Titanic’in gemi enkazını daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla gösteren bir dizi dijital tarama yayınlayan İngiltere merkezli derin deniz haritalama şirketi olan Magellan’dan geliyor.

Şirket, etkileyici derecede yüksek kaliteli görüntülerinin, soyu tükenmiş devasa bir köpekbalığı türü olan Megalodon’un dişinden yapılmış altın bir kolyeyi gösterdiğini açıkladı. Magellan'ın CEO'su Richard Parkinson, keşfi “şaşırtıcı, güzel ve nefes kesici” olarak nitelendirdi.

Parkinson, ITV News ile yaptığı görüşmede “Titanik’in iki parça halinde olduğu ve pruva ile kıç arasında 3 mil karelik [8 kilometrekarelik] bir enkaz alanı olduğu yaygın olarak anlaşılmış değil” dedi ve devam etti: “Ekip, alanı o kadar ayrıntılı bir şekilde haritaladı ki, bu ayrıntıları seçebildik.”

Proje, 715.000’den fazla görüntü ve tam 4K video kaydı dahil olmak üzere, enkaz alanını detaylandıran 16 terabaytlık devasa bir veri topladı. Bunu, Kanada'nın doğu kıyısından yaklaşık 700 kilometre açıktaki enkaza giderek, ardından su yüzeyinin yaklaşık 3.800 metre altındaki deniz tabanını görüntülemek için uzaktan kumandalı dalgıçlar kullanarak başardılar.

RMS Titanic, 15 Nisan 1912’de İngiltere’deki Southampton’dan New York’a yaptığı ilk yolculuğu sırasında bir buzdağına çarpmasının ardından Kuzey Atlantik Okyanusu’nda batmasıyla ünlü bir okyanus gemisiydi. En az 1.500 yolcu hayatını kaybetti ve enkaz, Kanada’daki Newfoundland’den yaklaşık 740 kilometre uzakta, deniz seviyesinden yaklaşık 4.000 metre aşağıda deniz tabanına battı. Titanik’in battığı nokta, buzlu kaderiyle karşılaşmasından 73 yıl sonra, Eylül 1985’e kadar tam olarak keşfedilemedi.

Alanı koruyan mevcut anlaşmalar nedeniyle, halkın enkazdan ve çevresindeki yataktan herhangi bir eser çıkarmasına izin verilmiyor. Ancak Magellan’daki ekip, bu mücevheri sahibinin ailesiyle yeniden bir araya getirebileceklerini umuyor. Bir zamanlar kolyeyi takan kişiyi belirlemek amacıyla gemi battığında gemideki 2.200 yolcunun aile üyelerini bulmak ve onlarla iletişim kurmak için yapay zekayı kullanıyorlar.

Ayrıca gemiye binen yolcuların görüntülerini de inceleyerek mücevheri fark edip edemeyeceklerini ve yüz tanıma teknolojisini kullanarak sahibini teşhis edip edemeyeceklerini de inceleyecekler. (Chip)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim