Rum Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10 ve 11 numaralı parsellerde petrol ve doğal gaz tespit çalışmaları için ruhsatı bulunan ancak bu alanlarda “sondaj yapılacak jeolojik katmanlar” bulmadığı gerekçesiyle haklarından feragat etmeye karar veren Fransız Total şirketinin, ne olursa olsun, “MEB” içerisinde tutulmasını istediği belirtildi.
Rum gazeteleri, Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 10 ve 11 numaralı parsellerde petrol ve doğal gaz tespit etme çalışmalarından vazgeçmesinin ardından yaşanan gelişmelere geniş bir şekilde yer verdi.
Gazeteler, Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde tutulması için Rum Yönetimi tarafından sarf edilen çabalara yer verdi.
Politis gazetesi “Total, Şimdi De Yeni Araştırmalar Planını İnceliyor-Lefkoşa, Fransız Şirketinin Kalması İçin Formül Önerdi” başlıkla manşetten verdiği haberinde, Rum Yönetimi’nin Total şirketine, daha geniş bölgede araştırma yapma hakkına sahip olması şeklinde öneri sunduğunu yazdı.
Gazete, Total şirketinin ise bu öneriyi ciddi bir şekilde inceleyeceği yönünde belirtilerin bulunduğuna da dikkati çekti.
Hedefin, 11 numaralı parsel çevresinde sondaj yapılabilecek jeolojik katmanların bulunması olduğunu yazan gazete, hükümetin, Fransız şirketi ile işbirliğinin talihsiz bir şekilde sonuçlanmasını, iki nedenden dolayı önlemeye çalıştığını belirtti.
Habere göre, Rum Yönetimi, deniz altı sıra dağları “Eratostheni’”nin güneyinde yeni yataklar tespit edilmesi ümitlerini canlı tutmayı ve Fransız şirketinin ayrılmasının Türkiye tarafından siyasi açıdan kullanılmamasını istiyor.
Total’in araştırmalarını uzatması çabalarının 11 numaralı parsele yoğunlaştığını yazan gazete, bu parselde bazı doğal gaz katmanlarının var olduğu ihtimalinin bulunduğunu da belirtti.
Gazete, Total’in petrol tespit etmeyi öngördüğü 10 numaralı parselde ise, buna ilişkin ümitlerin azaldığını yazdı.
Rum Yönetimi’nin, Total’in kalması için varacağı muhtemel anlaşmanın yeni bir sondaj gerçekleştirilmesini en azından bu aşamada öngörmediğini yazan gazete, anlaşmanın, Total şirketine, deniz bölgesinde geniş bir şekilde yeni jeofizik araştırmalar yapma olanağı sağlayacağını belirtti.
Habere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, çeşitli radyo kanallarına yaptığı açıklamalar çevresinde, kendisine yöneltilen, Total ile bazı düzenlemelerin istendiği şeklindeki sorulara “evet” yanıtını verdi.
Total’a yönelik anlaşmanın, Hukuk Dairesi tarafından incelendiğini ve yasalara uygun olarak değerlendirildiğini yazan gazete, Total şirketinin, Rum Yönetimi’ne yönelik ilgili yanıtını da gelecek hafta vereceğini anımsattı.
LAKKOTRİPİS PARTİLERİ BİLGİLENDİRDİ
Politis gazetesine göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Total ile alakalı olumsuz gelişmeler konusunda dün partilere bilgi verdi.
Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, bilgilendirme sırasında Mısır ile işbirliğinin memnuniyet verici bir şekilde ilerlediğini ve bazı olumlu gelişmelerin ise yakın olduğunu ifade etti.
Mısır ile olan temasların, doğal gazın Mısır’daki İdku doğal gaz sıvılaştırma terminaline satılmasına yoğunlaştığını anımsatan gazete, Rum Hidrokarbon Devlet Şirketi heyetinin de Mısır’a gidip, bu konularda temaslarda bulunduğunu belirtti.
Simerini gazetesine göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, bir televizyon programına yaptığı açıklamada, şirketin kararının tamamıyla jeolojik ve ekonomik nedenlere dayandığını ifade etti.
Olumsuz gelişmelerin enerji politikasının yeniden düzenlenmesini gerektirip gerektirmediği şeklindeki bir soru üzerine Lakkotripis, planlamaların, teyit edilmiş “Afrodit” yatağına ilişkin olarak yapılmakta olduğunu belirtti.
Fileleftheros gazetesi “Total’a Yönelik Parsel Yemi” başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Total’in sözde “MEB” içerisinde kalması amacıyla bazı fırsat pencerelerini araladığını yazdı.
Total ile görüşülmek üzere masaya çeşitli senaryoların konduğunu yazan gazete, Total’e, 10 ve 11 numaralı parsellerdeki haklarından feragat etmesi karşılığında, başka bir parselde veya parsellerde araştırma izni verilmesinin düşünüldüğünü belirtti.
Gazete, bu konuda 7, 8 ve 13 numaralı parsellerden söz edildiğini belirten gazete, Total’in özellikle 8 numaralı parsele yoğunlaştığını yazdı.
Gazete, ayrıca 8 numaralı parselin Türkiye’nin Barbaros gemisinin araştırma yapmasına ilişkin olarak yayımladığı ikinci NAVTEX ile büyük ölçüde örtüştüğünü de belirtti.
Habere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, gelişmeler hakkında bilgilendirdiği partilerden olumlu tavır sergilemelerini istedi.
Alithia gazetesi ise ilgili haberi “Total’in Ayrılması Endişe ve Hayal Kırıklığına Neden Oldu” başlığıyla aktardı.
DİKO, TOTAL’İN NİYETİNİ BARBAROS İLE İLİŞKİLENDİRDİ
Politis gazetesi, partilerin tepkilerine yer verirken, DİKO’nun, Total şirketinin niyetini, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “meydan okumaları” ile ilişkilendiren tek büyük parti olduğuna dikkati çekti.
Habere göre DİKO, Total şirketinin kararının, Türk gemilerinin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki tehditkar varlığıyla birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığını belirtti.
DİKO, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde araştırma yapan şirketlerin olumsuz etkilenmemesi için Türk “meydan okumalarına” ilk andan itibaren ciddi ve güçlü bir tepki gösterilmesi gerektiğini de ifade etti.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, DİKO’ya yönelik yanıtında, Total’in niyetini, “yasa dışı” Türk araştırmalarıyla ilişkili olduğu sonucuna varmasına neden olan verileri ortaya koyması için DİKO’ya çağrıda bulundu.
DİSİ Başkanı Averof Neofidu ise açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın ekonomisi ve pazarı için 12 numaralı parseldeki doğal gaz yataklarının değerlendirilmesinin ilk sıralara konması gerektiğini ifade etti.
AKEL ise açıklamasında, Total’in niyetinin hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek, hükümete, 12’inci parselde teyit edilmiş yatakların değerlendirilmesi için bütünlüklü bir planın hayata geçirilmesi yönünde çalışılması çağrısında bulundu.
Fileleftheros gazetesine göre, EVRO.KO, Total şirketinin ayrılmasının, Güney Kıbrıs’ın enerji planlamalarını etkilememesi gerektiğini belirtti.
Rum Vatandaşlar İttifakı ise, sonraki sondajlarda yatak bulunması ihtimalinin bulunmasına bağlı olarak ümitlerin tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.
SİLİKİOTİS VE HRİSTOFORU’DAN ENERJİ AÇIKLAMASI
Fileleftheros gazetesine göre, AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi Neoklis Silikiotis, enerji güvenliğine ilişkin Avrupa stratejisi raporunda, Doğu Akdeniz’deki, özellikle AB üyesi bir ülke olan Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisindeki doğal gaz yataklarının değerlendirilmesinden bahsedilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.
Silikiotis, bu açıklamayı, söz konusu raporun Avrupa Parlamentosu Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi’nde ele alınması sırasında yaptı.
Gazete, söz konusu raporun, Avrupa Parlamentosu Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi tarafından Avrupa Parlamentosu’na sunulacağını da yazdı.
AKEL AP üyesi Lefteheris Hristoforu ise Avrupa Parlamentosu Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın, AB’nin enerji planlamalarının içine dahil edilmesi gerekliliğini dile getirdi.
Hristoforu, AB’nin bugün Güney Kıbrıs’ı ve Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakları değerlendirme olanağına da sahip olduğunu ifade etti.
Deniz Haber Ajansı