Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK'da Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye ait bir sondaj platformu için talimat verdi. Yabancı şirketlerin yatırımdan çekindiğini vurgulayan Erdoğan, "Göbeğimizi kendimiz keseriz" dedi
Doğu Akdeniz'deki enerji mücadelesinin tüm boyutlarıyla ele alındığı Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından "Türkiye kendi sondaj platformunun sahibi olsun; ya yerli üretelim ya da satın alalım" kararı çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin çıkarlarının korunması için atılacak adımları MGK'nın gündemine taşıdı.
Akdeniz'de tüm hakların kullanılması için imkânların seferber edileceğini ifade eden Erdoğan, "Sismik gemimizle önemli bir mesafe aldık. Sondaj platformu için de gereken adımı atalım" talimatı verdi. Yabancı petrol arama şirketlerinin Doğu Akdeniz'deki ihtilaflı bölgelerde sondaj çalışmalarına girmemesine değinen Cumhurbaşkanı "Biz de kendi göbeğimizi kendimiz keseriz" diye konuştu. Alınan karara göre TPAO, 1.5 milyar doları bulan sondaj platformuna sahip olarak Doğu Akdeniz'deki etkinliğini artıracak.
STRATEJİK HAMLE
Dünyanın sayılı enerji şirketlerinin sahip olduğu platform ile TPAO bu alanda sıçrama yapacak, böylece Doğu Akdeniz'de sondaj için büyük şirketlerin rızası aranmayacak. Türkiye bu yatırımla, potansiyeli olan her bölgede faaliyet gösterebilecek. Bölgedeki hak iddia ettiği parsellerde sismik aramaları bir süre önce başlatan Türkiye, dev şirketlerin Yunanistan-AB denklemindeki çekincelerinden dolayı sondaj anlaşması yapamıyordu. Sondaj yapılamaması Türkiye'nin bu alanda elini zayıflatan unsurların başında geliyordu.
YENİ ORTAKLIKLAR YOL DA
TPAO, sondaj platformunu çalıştırmadığı dönemlerde işletecek. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de başka ülkelerle de sismik arama ve sondaj anlaşmaları yapılacak. TPAO tıpkı BP, Shell, Chevron gibi dünyanın her yerinde bu faaliyetleri yapabilen şirketlerden biri olacak.
GÜNLÜK KİRASI 1 MİLYON $
Sondaj platformu işletmeciliği dünyada ayrı bir sektör. TPAO bu alanda da gelir sağlayacak. Platform, anlaşmalar dışında sadece işletmecilikle birlikte büyük gelir sağlıyor. Zira, böyle bir platformun günlük kirası 1 milyon dolar. Karadeniz'de sondaj yapılması için Leiv Eiriksson platformu kiralanmıştı.
BARBAROS ETKİSİ
Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki petrol haklarında ısrar etmesinden dolayı Ada'daki görüşmelerde masadan kalktı. Sondaj gemisi bu alanda ciddi bir adım olacak ve Barbaros sismik gemisinin etkisini yaratacak.
Deniz Haber Ajansı