Sarp Kapısı’nda uzun zamandır yaşanan yoğun trafik üzerine Trabzon-Sochi gemi seferlerinin yeniden başlatılması gündeme geldi. DKİB Başkan Vekili Gürdoğan, Trabzon’a yakında müjde vereceklerini belirterek “Çok uzun vadeli değil, kısa vadede yani 1 ay içerisinde sonuçlanabilecek konular. Trabzon’a yakında iyi haberler verebilir, gemi seferlerini başlatabiliriz diye düşünüyoruz.” dedi.
DKİB Başkan Vekili Gürdoğan, yaptığı açıklamalarda “İç gümrükleme için Sarp Kapısı’ndaki sıkıntı dile getirildi. Hopa’daki liman içinde bir alanda iç gümrüğü oraya alıp x-ray cihazlarını, o sıkışıklığı girişte çözmek için dolgu alanını görüştük. Onun etütleri yapıldı. Bizim için iyi olacak. Muratlı Sınır Kapısı gündeme geldi. Bu kapının açılmasının aciliyeti konuşuldu.
TRABZON-SOÇİ SEFERLERİ İÇİN GİRİŞİM BAŞLADI
Trabzon’a geldiğimizde ise Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaştan sonra Sarp Kapısı’ndaki sıkışıklık nedeniyle gündeme ro-ro hatları getirildi. İstanbul’da Rusya ve Türkiye arasında ilgili bakanlıklarca toplantı yapılacak. Onun neticesinde Trabzon-Sochi hattının tekrar çalıştırılması için çalışma yapılması gündeme geldi. Savaş nedeniyle Rusya’daki ticaretimizi eski günlere getirebilme imkânlarını sağlamak için lojistik üstünlüğümüzü kullanmamız gerekir.
YAKINDA TRABZON’A MÜJDE VERİLEBİLİR
Soçi‘deki görüşmelerimizi ihracatçılar birliği olarak yapıyoruz. Onu hızlandırdık. Liman Müdürüyle de konuştuk. Bazı talepler var. O talepleri karşılamak için altyapıyı hazırlayabileceğimizi kendilerine ilettik. Bunlar çok uzun vadeli değil, kısa vadede yani 1 ay içerisinde sonuçlanabilecek konular. Trabzon’a yakında iyi haberler verebilir, gemi seferlerini başlatabiliriz diye düşünüyoruz. En azından bir umut doğmasına sebebiyet verdi.
SİYASİLER KONUŞULANLARIN TAKİPÇİSİ OLSUN
Üstümüzdeki yılgınlığın atılması, bakanımızın bu konularda bize destek sözü vermesi, daha çok çalışmamız gerektiğini gösterir. Siyasilerden istediğimiz de burada konuşulanların takipçisi olması, aradaki köprü görevini iktidarı ve muhalefetiyle yapıp bölgenin bu eksikliklerini tamamlamamız gerekir. Sadece söz olarak değil, icraata dökmemiz gerekir işi.
YAT SERBEST BÖLGESİ…
Bunun yanı sıra özellikle yat serbest bölgesi yapmak için çalışma oldu. Trabzon Çamburnu’nda yat inşa sanayi kurulabileceği bununla ilgili analizlerin yapılacağının müjdesini verdi.
TRABZON VE BÖLGE BAE’DE AMBARGONUN KALKMASINI BEKLİYOR
Ekim ayında Birleşik Arap Bölgelerinde tanıtım çalışması yapılması Bakana aktarıldı. Trabzon ve bölge turizmi açısından daha çok turist gelmesini ve ambargoların kalması konusunda çalışma yapılması kaydedildi. Rusya’daki kriz olsun, aynı şekilde diğer ülkelerdeki kriz sınır kapılarındaki kriz ve alternatifleri üzerinde, Azerbaycan’a giden araçların yine sınır kapısında yaşadığı sıkıntılar gündeme getirildi.” ifadelerine yer verdi.
İHRACATÇILAR ENERJİ PAHALILIĞIYLA İLGİLİ ÇÖZÜM İSTEDİ
Organize Sanayi (OSB) Başkanı Erkut Çelebi ise Bakanın iş ve ekonomi dünyası ile yaptığı toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu başlıkları aktardı:
“Bakan Muş, özellikle ihracat konularına değindi. Ticari konularda sanayicilerin talepleri konusundaki sorulara cevap verdi. Bakkalım AŞ. tarafından büyük market zincirlerinin şehir içine yayılmaması ve kısıtlama getirilmesi talepleri oldu. Bakan, bu durumun şu anda mümkün olmadığını açıkladı. Yine zincir marketlerin pazar günü kapatılması talebine olumsuz yanıt verdi. İhracat yapan firmalarda enerji maliyetlerin yüksek olması gündeme gelerek ilgililer çözüm önerisi istedi.
SOMON İHRACATÇILARI VERGİDEN YAKINDI
Şu anda somon ihracatında özellikle Japonya’ya yapılan ihracatın yüzde 3,5 civarında vergi alındığı ve bu verginin alınmaması için ihracatçılar talepte bulundu. Bakan ise bu talebin Japonya firmalarından talep edilmesi gerektiğini belirtti.”
DENİZ HABER AJANSI