Denizde Arama Kurtarma (DAKSAR)/Denizciler Dayanışma Derneği’nin (DDD) kurucusu emekli Tümamiral Varol Atalay ölümünün 15’nci yılında Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nun (KUDENFOR) düzenlediği panelle anıldı.
Tümamiral Varol Atalay’ı anmak için düzenlenen panel RMK Müzesi’ndeki Fenerbahçe Vapuru’nda yapıldı. Panelde Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KUDENFOR) Kurucu Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Varol Atalay’ın oğlu Yavuz Atalay, Emekli Tuğamiral Devrim Çorbacıoğlu ve DAKSAR Başkanı Murat Kaya katıldı.
O liderlerden biriydi
Forumun moderatörlüğünü yapan Cem Gürdeniz, Varol Atalay için şunları söyledi :
“Bugün önemli bir gün. Çok kıymetli amiralimiz Varol Atalay’ın vefatının 15’inci yıl dönümü. Onu büyük bir vefa- takdir ve şükran duygularımız ile anıyoruz. 3 Nisan’ı bundan sonra KÜDENFOR olarak Türk denizciliğine katma değer sunmuş büyük denizcileri hatırlatma zinciri içerisinde kayıtlarımıza aldık. Hamit Naci, Atahan Utku, Sadon Boro gibi kıymetli büyüklerimizi, kurumsal kültürümüzü gelecek nesillere taşımak ve bu vefa disiplinini koruma amacıyla, Varol Atalay’ı Türk tarihinde gönüllü insan kurtarma insiyatifini başlatan kişi olarak anma zincirimize ekledik. Toplumun bu tip kişileri unutmaması lazım. Bu şekilde yerleşik kültürümüzü güçlendireceğiz. Bu şekilde uygar, denizci Türkiye’nin esasına gelecekteki güçlü temelleri atacağız.
DAKSAR gibi bir kuruluşun başlamasının üzerinden 25 yıl geçmiş. Çok büyük başarılara imza attı. DAKSAR’ın 200 yaşında olduğunu düşünün. Ben Vural Atalay ile bir yıllık bir üsteğmen iken çalışma şerefine nail oldum. Kendisi Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı’ydı. Tümamiral’di. Aramızdaki yaş farkı 25 civarında. O müthiş bir liderdi. Deniz Kuvvetleri’nden binlerce yönetici geçti ama Vural Atalay liderlerden biriydi. O kişi komutanınız olduğunda gözünüzü kırpmadan ölüme bile gidersiniz. Komutan ölmeyi emreden kişidir. Komutan ölmeyi emredecek kişidir. Önce personel başkanlığında görevliydim. Komuta değişikliği oldu. Harekat Başkanlığı’na bağladılar. Vural Atalay’ın emrine girdik. Düşünün bir tuğamiral üsteğmeni çağırıyor. Belki 6 kez çağırdı. ‘Anlat bakalım Cem’ dedi. Ben de anlatırdım.’Analiz yap. Bizim sistem neye benziyor’ dedi. Evrak yazdım ben de. Türk Deniz Kuvvetleri’nin modeli orjinalinde Amerikan modelini örnek almış ama pratikte Sovyet modeline dönüşmüştür dedim. Yer yerinden oynadı. Terfi edince onun emrinde bir daha çalışamadığıma yanarım. Onun aklını, vizyonunu DAKSAR devam ettiriyor. Ailesi zaten mirasına sahip çıkıyor. Bundan sonra bu faaliyetler devam edecek.
12 milde personel kurtaramıyorsak devleti kapatalım
Ülkenin en büyük prestiji denizde can kurtarma. Denizde kurtarabildiğiniz can, mesafe ne kadar fazla ise size o kadar prestij getirir. Karadeniz Ereğli’de 9 kişi vefat etti. Limanın içinde kurtaramadık. İmralı – Marmara Adası mermer tozu taşıyan gemi 12 milde battı. İç denizde teknen batıyor ama kurtaramadık. İstediğiniz kadar uçak gemisi, hücum gemisi yapın. Siz kıyılarınızda 12 milde batan geminin personelini kurtaramıyorsanız o zaman devleti kapayın. Her sene yüzbinlere çocuğumuz yüzme bilmediği için boğularak ölüyor. Hala ilkokullarda yüzme dersi yok. Gemiş okullarda bu ders mecburidir. Öncelikle DAKSAR’da emek harcayan, gönüllülükle yapan herkese teşekkürler. Yaptığınız iş çok büyük. Ben eminim ki batan gemiinin etrafında DAKSAR olsaydı kurtarılırlardı. Gönüllülük ruhu devam etmeli. Vural Amiral çok büyük bir işi başardı.
Babam bize denizle yaşamayı öğretti
Varol Atalay’ın oğlu Yavuz Atalay ise, “DAKSAR kuruluşu ülkemizde olmayan bir oluşum. Bunun hayata geçirilmesinde ailecek katkı sağladık. Babamızın Ortaköy’de başlayan deniz sevgisi, sonrasında 40 yıla yakın deniz kuvvetleri ve emekli olunca da sürdü. Bize denizle iç içe yaşamayı öğretti. Kardeşim yat iç mimarisinde çalışıyor. Ben de kızım ve eşimle armatör olarak denizde dolaşıyorum. Babamın bir yazısından bahsetmek isterim. “1988 Ağustos’unda emekli oldum. 1993’te Denizci Dayanışma Derneği’ni kurduk. Maddi imkansızlıktan dolayı derneğin kapatılmasını düşünüyorduk. 1999’a kadar tartıştık ve bundan sonra ortamda emniyet ve güvenlik konusunu ele alan Denizci Dayanışma Derneği’ni Kıyıdan Ufka Emniyet projesini hayata geçirdik. Dedemizin tersanesinde adam edilmiş babamızın teknesiyle yelken yarışı yaptık. Bu şekilde yat yarışına alaylı şekilde başlamış oldum. Bir ekiple 2 gece 3 gün süren Marmara Kupası’ndaki yarışta bir gemi ile çarpıştık. Bilgisizlikten beraber denize atladık. Kurtulmamıza Deniz Harp Okulu misafir öğrencisi vesile oldu. Babayla konuştum bu konuyu. Denize küstüm bir süre. Denizci dayanışma derneği DAKSAR ın gelişmesinde emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bize düşen her katkıya hazırız” dedi.
DAKSAR 586 can kurtardı
Emekli Tuğamiral Devrim Çorbacıoğlu ise DAKSAR’ın nasıl kurulduğunu şöyle anlattı:
“Varol Paşa ile emir komuta zincirinde çalışmadım hiç. 1968’de Deniz Harp Okulu’ndan çıktım. Fırkateynlerde görev yaptım. Muhabere subayı olarak devamlı köprü üstündeydim. Futbol oynuyordum. Sporun ayrı katkısı var. Deniz Harp Okulu sizi kahraman olarak gösteriyor. Varol amiralimiz Artvin’de 1935’de doğdu. İlköğretim hayatını Ortaköy’de tamamladı. Deniz Lisesi’ne girdi ve 56 yılında teğmen rütbesi ile mezun oldu. Komodorluk görevinde bulundu. 80 yılında tuğamiral rütbesiyle görev yaptı. Tümamiral rütbesiyle 1988’de emekli oldu. Benim emekli oluşum ise 1999. 1994’de amiral oldum. Dernek kuruluşunda Kıyıdan Ufka Emniyet Projesi bir mottoydu. Ben amiralken derneğin kuruluşunu biliyorum. Varol Paşa emniyet şemsiyesi kurmak istiyordu ve DAKSAR yoluna gidildi. İleri görüşlüydü. Deniz aşığıydı. 99’da emekli olunca ben yönetim kuruluna girdim. Genelkurmay başkanlığına yazı yazdım. Biz bunu genişletmek istiyoruz dedim. Birliklerden 300 kişi üye olmak istedi subaylar. Üye olduk ve DAKSAR kuruldu Kalamış’ta. DAKSAR Denizciler Dayanışma Derneği’nden üste çıktı. Bugün 350 gönüllü var. 25 tane bot kaptanı var. 3800 olay olmuş ve 586 can kurtarılmış. Botlarda 3 personel var. Gündüz 7 akşam 7 arası istasyonda görevli arkadaşlar var. İhbar gelince botu hazırlayıp operasyona gidiyor. Gece ihbar gelince 3 kişi o bot kaptanı ile beraber göreve gidiyor. DAKSAR‘ın sahil güvenlik komutanlığı ile yakın ilişkisi oldu. 12 mil çapında güneyden kuzeye koordineli çalışma sahası var. Bunu almak zor oldu. Biz yardım isteğini aldıktan sonra önceliğimiz insan hayatı. Kurtarıyoruz teknesinden, Kalamış Marina’ya getiriyoruz. İkinci öncelikle tekneyi alıyoruz. İnsan hayatı olunca ücret alınmıyor.”
10 bin kişiye hizmet verdik
DAKSAR Başkanı Murat Kaya ise derneğin çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Denizde gönüllü arama kurtarma konsepti 200 yıl önce İngiltere’de başlıyor. İngilizler batan gemiden ganimet toplarken can da kurtarıyorlar.
1866’da İngilizler istasyon kuruyor. Bizde bu istasyonlar cumhuriyet dönemine kadar devam ediyor. Ülkemizde Sahil Güvenlik Komutanlığı gümrük muhafazadan sonra oluşuyor. Jandarma botlarıyla sahil güvenlik çalışıyor. 1982’de Sahil Güvenlik Komutanlığı kuruluyor. Sahil Güvenlik filosunu genişletti. Bütün kıyılarda olaylara müdahale ediyorlar. Kıyı Emniyeti şu an gemi kurtarma ve telsiz hizmetleri vermekte. Bu iki kurum da profesyoneller.
Biz de 10 bin vatandaşa hizmet verdik. Görev alanımız yarı çaplı saha. Personelimiz denize aşina. 20 yıldan beri bu dernekteyim. Pandemi öncesi nöbetimiz 24 saatti. Denizde başı dertte olanlar bizim yetki ve kapasitemize uygunsa onları kurtarıyoruz, yakıt desteği veriyoruz. Boyumuzu aşan durumlarda Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti’ne bilgi veriyoruz. Bizim farkımız engelli personel istihdam ediyoruz, denizde emniyet amaçlı eğitimler veriyoruz. Eğitim seviyesi yüksek. İş bulmakta yardımcı oluyoruz. İktisadi işletmede konu ile ilgili 3 kitap yayınladık. DAKSAR’a gelir amaçlı bunlar satışa sunuldu. 75 beygirlik 2 makine ile hallediyoruz. 9 kurtarma botumuz var, 1 yerli destek botu.
Teknemizi kendimiz yapıyoruz
2023 yılında bir projeye başladık ve tekne yapmaya karar verdik. 10.5 metre boyunda, yedeklemeye uygun. çok sürati olmayan tekne yapmaya başladık. İsmini Amiral Atalay olarak koyacağız. Tekneyi atölyeye almışlar. Dümen montajı başladı. Botlarımızı yeniliyoruz. Yaptığımız kurtarmaları, operasyonu sosyal medyada yayınlıyoruz. Vural Amiralim azimliydi. Kendime onu örnek aldım. Rahmetle anıyorum onu.
DENİZ HABER AJANSI