Küresel Raporlama Standartları “temel” seçeneğine uygun olarak hazırlan raporda; Tüpraş’ın sürdürülebilirlik alanındaki iyi uygulamaları, Covid-19 ile mücadele konusundaki çalışmaları ile iş birliklerine yönelik paydaş görüşleri yer aldı.
Ayrıca, imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) İlerleme Bildirimi’ne de yer verildi.
Üretimden tedarik zinciri ve satış sonrası operasyonlara kadar her alandaki iş süreçlerinde Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını rehber alan Tüpraş, sürdürülebilirliği kurum kültürüyle birleştirerek faaliyetlerine devam ediyor.
Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performanslarını her geçen gün daha da geliştirdiklerini belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Son 10 yılda yatırımlarımızın yüzde 20’sine yakın bir bölümünü sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdik. 2021 yılı sonunda çıtayı daha da üst seviyelere taşıyarak, gerçekleştireceğimiz yaklaşık 1,7 milyar TL’lik yatırımın yüzde 40’ını sürdürülebilirlik projelerine ayıracağız” dedi.
“2020 YILINDA 238 MİLYON TL ÇEVRE YATIRIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Sorumlu üretici bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Yelmenoğlu, çevresel etkilerini azaltmak için tüm süreçlerinde doğal kaynak kullanımının azaltılması, kaynakların verimli kullanımı ve atıkların geri dönüşümü konularında çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Yelmenoğlu, üretim süreçlerinde ve ürünlerdeki verimlilik odaklı yenilikçi uygulamalar çerçevesinde, 2020 yılında 238 milyon TL çevre yatırımı gerçekleştirdiklerini de ifade etti.
Enerji verimliliğinde dünyanın en iyi rafinerileri arasında yer almayı hedeflediklerini söyleyen Yelmenoğlu, “Enerji tasarrufu projeleri ve modernizasyon çalışmalarımızın sonucu olarak, 2020 yılında 713 bin GJ enerji tasarrufu sağlarken, karbondioksit salımımızı 39,6 bin ton azalttık.” dedi.
“AR-GE ÇALIŞMALARIMIZA 43,4 MİLYON TL KAYNAK AKTARDIK”
İş süreçlerinde iklim değişikliği risklerinin etkilerini değerlendirdiklerini belirten Yelmenoğlu, “Düşük karbon ekonomisine geçişte Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) gibi uluslararası platformlardaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yatırım projelerimizin fizibilite çalışmalarına olası karbon fiyatlandırmasını dâhil ediyor, projelerimizin çevresel etkilerini “Yaşam Döngüsü Analiziyle” bütünsel olarak değerlendiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında CO2 azaltımı konusundaki çalışmalara ve dünyada ileri gelen araştırma merkezleri, üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile ortaklıklarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Ufuk 2020 programını takiben Ufuk Avrupa’da da yenilenebilir yakıtlar ve hidrojen üretimi konusundaki projelerde yer almayı hedefliyoruz. 2020 yılında Ar-Ge çalışmalarımıza toplam 43,4 milyon TL kaynak aktardık” diye konuştu.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için “Yaşamın Değerini Biliyoruz” mottosuyla faaliyetlerine devam eden Tüpraş, önümüzdeki dönemde de “Enerjimiz Bitmez” diyerek sürdürülebilirlik alanındaki yatırımlarına devam edecek.
DENİZ HABER AJANSI