Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan resmi verilere göre Tüpraş, tamamlanan UFUK 2020 programında Türk sanayi şirketleri arasında almaya hak kazandığı nakit destek miktarı ile lider konumda yer aldı. Program boyunca 26 ülkeden 120’nin üzerinde paydaşı ile iş birliğini pekiştiren şirket, yenilikçi Ar-Ge çalışmalarını da Türk enerji sektörüne kazandırdı.
Tüpraş, Avrupa Birliği tarafından yürütülen dünyanın en yüksek bütçeli araştırma ve inovasyon programı olan ve 2014-2020 yılları arasında devam eden UFUK 2020 programı kapsamındaki proje sayısını 17’ye çıkartarak toplamda 7.83 milyon Euro desteğe hak kazandı.
Şirket, desteklenmeye hak kazanan projeleriyle TÜBİTAK tarafından yayımlanan Türk sanayi kuruluşları listesindeki birinciliğini koruyarak “UFUK 2020 Programı”nı lider konumda kapatan Türk sanayi şirketi oldu.
2020 yılında kabul alan 5 yeni AB projesi ile "çevresel sürdürülebilirlik" konusundaki çalışmalarını güçlendiren Tüpraş, UFUK 2020 programı sayesinde 26 ülkeden 120'nin üzerinde paydaş ile iş birliği geliştirme fırsatı da yakaladı.
Tüpraş Ar-Ge Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülen UFUK 2020 projeleri sayesinde, çevresel katkı sunan uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Enerji sektörünün geleceğinde liderliği hedefleyen yeni Stratejik Dönüşüm Planımızla, önümüzdeki dönemde rafineri faaliyetlerinde karbon salımını azaltırken, alternatif enerji üretiminde de ciddi bir oyuncu konumuna gelmeyi planlıyoruz. Dönüşüm hikâyemizin önemli bir ayağını da Ar-Ge oluşturuyor. Yüzde 63’ünü kadın çalışma arkadaşlarımızın, araştırmacı kadrosunun yüzde 21’ini ise doktoralı çalışanlarımızın oluşturduğu Ar-Ge ekibimiz, dönüşüm stratejimizi destekliyor. Sürdürülebilir rafinaj stratejisi kapsamında rafineri kârlılığını artıracak operasyonel çözüm ve iyileştirme çalışmaları başta olmak üzere; dijital dönüşüm, sensör ve robot teknolojileri, enerji verimliliği, yenilenebilir yakıtlar, karbon yakalama ve dönüşümü, malzeme teknolojileri, hidrojen teknolojileri, su ve atık yönetimi konularında çalışmalarını sürdürüyor. ‘UFUK 2020’de gösterdiğimiz başarıyı, programın devamı niteliğinde olan ve 2021-2027 yılları arasında devam edecek ‘UFUK AVRUPA’ programında, yeni projeler ve iş birlikleri ile devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Tüpraş’ın, Ar-Ge faaliyetlerini uzman kadrosuyla ve çevik anlayışla yürüttüğünü belirten Yelmenoğlu, şöyle devam etti: “2020 yılında Ar-Ge çalışmalarımıza toplam 43,4 milyon TL kaynak aktardık. Diğer yandan, Avrupa’nın önemli kurum ve kuruluşlarının üye olduğu A.SPIRE platformunun üyesiyiz. A.SPIRE, Paris Anlaşması’nın da hedefi olan, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmaya yönelik bir araştırma ve yenilik yol haritası izliyor. 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmiş bir Avrupa yaratma hedefiyle hazırlanan AB’nin Ar-Ge ve inovasyon yol haritasının oluşturulmasında, Ar-Ge Merkezimiz de aktif rol alıyor.”
Dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı olma özelliği taşıyan UFUK 2020, Avrupa’nın bilim ve teknoloji politikalarına yönelik uygulamalara destek sağlarken, araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirerek, üniversite-sanayi iş birliğinin uluslararası ölçekte teşvik edilmesi açısından da önem taşıyor.
DENİZ HABER AJANSI