• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 4 °C

Turizmde Çıkış Yolu Çalıştayı'nda deniz turizmi değerlendirildi

Turizmde Çıkış Yolu Çalıştayı'nda deniz turizmi değerlendirildi
"Turizmde Çıkış Yolu" başlıklı çalıştayda konuşan deniz turizmi ve havacılık sektörünün önde gelen isimleri, 2017 yılının zor geçeceğini öngörerek, durum değerlendirmesi yaptı.

Turizm Araştırmaları Derneği- TURAD'ın düzenlediği "Turizmde Çıkış Yolu" çalıştayının ikinci oturumunun konuşmacıları Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu'ndan (KÜDENFOR) Caner Şaka ve Hasan Kaçmaz, Fest Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin ve TAV Havalimanları Holding Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Aslıhan Çörtük oldu.

DENİZ TURİZMİNDE SON DURUM

Dünyadaki ve Türkiye'deki deniz turizmi verilerini paylaşan Hasan Kaçmaz, Türkiye'nin Akdeniz'de liman sayısında 4'üncü sırada yer aldığını söyledi. Kaçmaz, ''Türkiye'nin bu alanda 40 senede önemli bir yere geldiğini söyleyebiliriz'' dedi.

Şu anda marinalarımızın yüzde 62 dolu olduğunu ama aşağıya doğru bir düşüşün söz konusu olduğunu kaydeden Kaçmaz, "Yatların yüzde 25'i ise yabancılara ait. Bu sayının daha da düşmesini bekliyoruz. Kalanlar ise, Türkiye'deki teröre ve Suriye'deki duruma rağmen ülkemizi terk etmeyen kahramanlar" diye konuştu.

BEKLENTİLER ABARTILI

Deniz turizmine dair beklentileri de abartılı bulduğunu kaydeden Kaçmaz, ''2030 yılına kadar deniz turizminden elde edilecek gelirin turizm gelirlerinin yüzde 25'ini oluşturulacağı ifade ediliyor. Bu maalesef gerçekçi bir rakam değil" yorumunu yaptı. Kruvaziyer turizminde de şu anda büyük sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Kaçmaz, turn-around operasyonlarının İstanbul-Ege-Antalya üçgeninde artarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Kaçmaz, "Karadeniz bölgesinin de bu alanda yükselmesini bekliyoruz. Türkiye'nin kruvaziyerdeki en iyi yılı 2011 ve o dönemde yolcu/gün sayısı 2.2 milyon, turist sayısı ise 500 bin olarak gerçekleşmiş. Bu alanda her şeyin normal gideceğini öngörsek bile gelirin devasa boyutlara ulaşmasını bekleyemeyiz" dedi.

KRUVAZİYER TURİZMİNDE UYUM ŞART

Caner Şaka ise, siyasi olaylar nedeniyle yabancı charter firmalarının yurtdışına kaçtığını belirterek şöyle konuştu: "En büyük kuruluşlardan Sam, Korfu'ya taşındı. Hırvatistan yeni bir destinasyon oldu. Kruvaziyer turizmine bakıldığında 5 bin kişi taşıyan mega gemilerin kazanç olduğu söyleniyor. Aslında 7 günlük turda yolcuların uğrak yerlerinde geçirecekleri sure 2 günün altındadır. Bu durum Türkiye'ye uğrayan gemilerin Türkiye'deki firmalara katkı payı çok düşüktür. Üstelik bu gibi hizmetleri artık gemi şirketleri kendileri verir oldular. Cruise'in kendisi bir destinasyondur deniliyor. 2030 verilerine göre deniz turizminin payı yüzde 26'da kalıyor. 2010-2030 arasında yıllık yüzde 5 büyüme olmak üzere yüzde 100 büyüme görülüyor. Ancak kruvaziyer turizminden gelir elde etmek için yeni şartlara uyum sağlamak ve yeni stratejiler belirlemek."

2017 İÇİN DURUM PARLAK DEĞİL

Oturumun üçüncü konuşmacısı TAV Havalimanları Holding Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Aslıhan Çörtük oldu. Çörtük, 2016'nın zor geçtiğini belirterek "2016 için durum vahimdi. 2017 için durum pek parlak görülmüyor" dedi. Çörtük, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

''Kıyı destinasyonlarının tümünde, özellikle de Bodrum'da oldukça olumsuz etkilendik. Biz Bodrum Havalimanı'nı 2014 yılında devraldık ve o zaman elimizde 2013 rakamları vardı. 2013'te 1 milyon olan yolcu sayısı 2016 yılında 450 bine düştü. Bu yılda 350 bine düşmesini bekliyoruz.

İstanbul'da da önemli bir kayıp var. Öte yandan, aktarma yapan yolcu sayısında artış olduğunu görüyoruz. Dış hat uçuşlarındaki yolcuların yaklaşık yüzde 50'si aktarma yolcusu. Önümüzdeki yılın da kötü geçeceğini görüyoruz. Ancak geleceğe dair umut veren bir durum da var: Şu anlık ara veren Avrupalılar, en ufak bir toparlanmada hızlı bir şekilde geri gelmeye niyetliler. 20 yıldır bu sektördeyim, yarısını Amerika'da geçirdim. Havacılık adına en büyük krizleri bu sektörün içinde yaşadım: 11 Eylül'ü, Sars, Mısır 90 turistin öldüğü patlama, depremler. Tüm bunlara baktığımızda havacılığın da turizminde çok hızlı toparlanan sektörler olduğunu görüyoruz. Bu krizler sekte vursa da, kriz öncesinde 4 yıl sonrası için koyulan hedeflere kriz sonrasında da ulaşılabildiğini görüyoruz. Özellikle havacılık alanında yapılabilecek olan en kolay şey mevcut bazı kısıtları ortadan kaldırmak olacaktır."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim