• BIST 9646.58
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 3 °C

Turizmde memnuniyet askıya alındı

Turizmde memnuniyet askıya alındı
Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel, “Memnuniyet turizmin parolası ama bu paralo değişti, memnuniyet olayını askıya aldık. Gerek hizmet, gerekse beyin olarak gerilerdeyiz” dedi.

Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel yaptığı açıklamada; “Koopratifi  2005 yılında kurduk, 2006 yılında ilk faaliyetimiz tahtid kararı oldu. 77 tekne olarak karar alındı. Bazı tekneler birleşerek şu an 67 teknemiz var. Büyük teknelerin çoğu aventelerle çalışıyor, acentenin kapasitesi nedeniyle büyüdü. Ama bence büyüme o kadar iyi değil büyük tekne ile 200-3200 kişiyi sıkıştırıyoruz. 300 kişiye nasıl servis verilir. 300 kişi aynı anda denize girse düşünün. Bence üst üste tekneye bindirmenin esprisi yok. Büyüdüğü zaman gemi sınıfına giriyor, yat sınıfından çıkıyor. Oysa bizim ahşap teknelerimiz Avrupalı için nostalji geliyor. Şimdi büyük tekneler ahşap ve saç oluyor.  Sektör olarak bi rarada olsak holdingin biz. Turistin geldiği seneler 7 bin yolcu alıyorduk. 7 bin yolcu büyük bir rakam. Ama sektör bir arada olmadığı için potansiyeli doğru kullanamıyoruz. Elimize yüzümüze bulaştırıyoruz, işin garip tarafı. İnsanların para kazanması gereken bir sektör iken yerlerde sürünen bir sektör haline geldik. Şu an ki çalışmalarımız bunun üzerine. Sektörde hizmet kalitesini artırmak istiyoruz. Biz turiste misafir gözüyle bakarız, işin etik olayı budur.  Memnuniyet  turizmin parolası ama bu paralo değişti, memnuniyet olayını askıya aldık. Gerek hizmet, gerekse beyin olarak gerilerdeyiz. Genel anlamda konuşuyorum, ama sektörümde de durum böyle. Yatçılığa başladığımızda turiste şiş kebabından balığa, deniz balığı, salatanın en güzeli ile hizmet veriyorduk ama şuan verdiğimiz hizmeti anlatmak bile istemiyorum” diye konuştu.

'Denizcilik bölümü açılmalı'

Demirel “Zamanında Alanya’da meslek okulunda güverte sınıfı, denizcilik bölümü açılması için çok uğraştık. Bir tek bizim alanya’da ekmik. Manavgatta, antalya’da deniz lisesi var. Denizin gerçeği, denizcilik ve bunu gözardı edemeyiz. Deniz ekonomik bir sektör; turizme katkısı  olan  bir sektör. Teknelerimizde çalışanlar balıkçılıktan gelme, bizim işimiz farklı. Bu iş  çok  farklı. Alanya’da tekne standardımız çok iyi ama kalifiye eleman bulamıyoruz. Yapacağımız çalışmalarla bunların önüne geçmek istiyoruz” dedi.

'İskelede yatçıyız diyemiyoruz'

Demirel şöyle devam etti:  “21. yüzyıldayız, herşey teknoloji ve sistemle yürüyor. Bizim en büyük sıkıntımız ise sistemsizlik. Oysa standları kur, koy başına elemanı. Çok müşteri kaçırıyoruz. Projeleri 5 yıl önce hazıradım ama hayata geçirmek mümkün olmadı. Kendi içimizde bile istemeyen var. Oysa bu sektör iyi giderse bizim yüz akımız olur. Göğüsümüzü gere gere diyemiyoruz “Biz bu işi yapıyoruz” diye. İmaj yerlerde sürüyoruz. Bu işin namusunu kurtaralım diye uğraşıyoruz.”

'Tel örgülü hapishane gibi'

İskele’nin tel örgüyle çevrilmesi hakkında görüşlerini de açıklayan Yusuf Demirel “Tel örgü hapishane görüntüsü veriyor. Alanya Limanı 2012 yapılında hazırlanan bir raporla güvenliksiz liman ilan edilmişti” dedi. Demirel şöyle dedi:  “3-4 yıl önce proje hazırlattık. Sayın Gökhan Sipahioğlu hazırladı. Balıkçılar Kooperatifine limanı aldıktan sonra verdik, buyrun uygulayın dedik. Projede herşey var. Bilet satış nostası var. Bizim limanımız güvenliksiz liman. 2012 yılında valilik bu konuda genelge yayınladı, çalışma yapılmasını istedi. Bu çalışma yapılma güvenlik noktasında bir nebze olsun düzenleme olurdu. Olması da gerekir.”

'11 kurum çalışmalı'

Yusuf Demirel, iskele bölgesinde sorunların çözümü için ilgili kurumların yeterince sorumluluk almadıklarını söyledi. Demirel şöyle dedi:  “Bizim hazırladığımız projeye göre İskelede 11 kurumun çalışması gerekir. Ancak hiç birisi görev yapmıyor. Şu an sadece Sahil Güvenlik görev yapıyor. Tüm bunların görevini  sahil güvenlik  yapıyor. Sahil güvenliğin görevi bu değil. Onların görevi kıyıları korumak sahil güvenlik geliyor, sigortasız işçi var mı diyor. Sahil güvenlik maliyenin, belediyenin bile görevini yapıyor. Oysa proje olsa tüm bunları kooperatif yapar. Direkt bana gelsin sorsunlar. Ama biz biraraya gelemiyoruz. Kontrol sistemi yok, denetim yok.” 

'Antalya bir günde çözdü'

Demirel Antalya Kaleiçi’nde uygulanan sistemin Alanya’da da hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. Başkan Demirel şöyle dedi: “Antalya’da orun 1 günde çözüldü. Bir günde girdilyer ve limanda ne ayakçı kaldı, ne uyuşturucu satıcısı. 150 olis zabıta indi ne varsa topladı ve 1 günde çözüldü. 3 aydır Antalya huzur içinde çalışıyor. İskele’de mutlu olan 2-3 kişi vardır belki ama 67 kişinin 67’si batık tekne gibi. Bankaya borçu olan çok. Çoğu insan teknesini tersaneye götürümedi. Kazanamadı insanlar, neyle götürecek tekneyi. İşimiz masraflı zaten. En büyük gider amortisman. Teknenin bakımı bile banka kredisi ile yapıyoruz. Batan tekne de eksik bakım yapılan tekne. Parası kadar bakım yapmış oysa bu çok önemli çünkü biz can taşıyoruz.  Bu  sorumluluk  gerektiren  bir iş. İnsanlar herşeyini bize emanet ediyor. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor ve bunun için birlik beraberlik içinde olmalıyız. Sektör kalkınacaksa herkes kalkınmalı. 2-3 kişinin kalkınması ise sektör tekelleşir.  Bir  çok  arkadaşım teknesini sattı, 7 yaşından beri denizle mücadele eden insanlar teknesini sattı, kaptanlık yapıyor. Bu işi kaybetmemeliyiz. Bu insanları kaybedersek denizliği kaybederiz.”

'Herkes bot turu satıyor'

Hanutçuluğu sadece liman bölgesi olarak görmek doğru değil. Hanutçuluk her yerde. Otelde resepsiyoncu, lokantadaki garson, hamamda bile bot turu yazılıyor. Plajda bot turu yazılıyor. Biz bunu top yekün çözebilirsek olur. Biz dışardan gelen, plajda yazılan turu almayacağız. Hanutu kaldıracağız, bu acentelere yarayacak. Bize 1 euro ucuza tur satmayı fırsat saymasınlar. Müşteriyi getirip emeğini çekmişler ama 100 bin müşterinin 50 binine turu acenteler yazsın istiyoruz. Bu işi dar bölge görmek hanutçuluğu bitirmez. İkilikle üçlükle liman düzelmez.”

Sektörden Herşey Dahil Sistemini kaldırmak istiyoruz. Bu bir yıkım sektör için. Eskiden bu yoktu. Sonradan hd sistemi çıktı. Eskiden de acente ile çalışırdık ve acenteye para almaya gitmezdik. Acente sorardı “Neden gelmiyorsunuz” diye. HD sisteminde markasız uyduruk içecek veriliyor. Bir yudum dahi içemediğimiz içecek veriliyor. Tatile gelen adama zehir içireceğim diye uğraşıyorsun. Bırak parasını versin, markalı tekel ürünlerinden içsin. Sertifikasız personel kesinlikle çalıştırılmayacak, teknelerde çalışanlar kaptan kıyafeti ile çalışacak. Bu yaptığımız iş çok kariyerli bir iş. Tepemizde bayrak taşıyoruz biz ama, kaptan kaptan gibi olmalı. Yine projemizde anketler yapacağız. Teknelerde müyşteriye anket formları dağıtıp onların memnuniyet ve şikayetlerini soracağız. Bunları tekne sahiplerine bildireceğiz. Ancak projemizin hayata geçebilmesi için mutlaka birlik beraberlik olmalı. Kaymakamlık, belediye,TÜRSAB birlikte çalışmalıyız.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim