İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda “Türk Armatörlerinin Kurumsallaşma Düzeyinin Analizi ve Kurumsallaşma Önerileri” konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.
Seminere, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Nas, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş ile akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, seminerde yaptığı sunumda Türk armatörlerinin kurumlaşamamasının nedenlerini ve önerilerini anlattı.
Turhaner, Türk armatörlerle görüşerek yaptığı araştırmada önemli istatistik verilere de yer vererek urumsallaşmada, kurumların amaçları, sürekliliği, içinde bulunulan kültür yapısı ile oluşturduğu ilişkileri, kurumlardaki değişim ve parçalardan oluşmasının kurumsallaşmaya yol açtığına dikkat çekti.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, armatör ailelerin hedefleri doğrultusunda kurumlaşmalarının sağlanmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtterek ailelerin komple işin içinden çekilerek profesyonellere teslim edilmesinin de mantıklı olmadığını dile getirdi.
Hem ailenin devamı hem de belli bir kurumsallaşmanın gerektiğine vurgu yapan Kıran, bunun yapılması halinde sorunların üstesinden gelinebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Selçuk Nas, yaptığı konuşmada “Kurumsallaşmada benim gördüğüm bir ümit var. Sektörümüzü kurtarmak için şansımız var. Bunun için stratejik bir plan yapmalıyız. Kurumsallaşalım ama dijitalleşmeyi kapsayacak şekilde kurumsallaşmamız lazım. Geleceğin kurumsal yapısının ne olacağını tespit ederek başlamamız lazım. Profesyonelelrin ne kadar profesyonel olduğunu da iyi sorgulamalıyız. Profesyoneller de kendilerini geliştirmeli. Armatörün yapısı değişmeli. Kontrol fonsiyonuna evrilmeli. Bunun için çocuklarını eğitime göndermeli. Finansal kontrolün nasıl yapıldığını çocuklara öğretmeli. Armatör çocuklarının dümen tutmasına gerek yok. Yeni nesil armatöre kontrol araçlarının çok iyi öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akartaş ise, “Gemi bir metadır. Bu iştir. Annenin ismini versen bile gemiye karşı o hisleri beslememiz gerekir. İlk seferde bir heyecan hissediyorduk. Sonraki gemileri göndermedim bile. İlerleyen dönemlerde işten bile çıkabilir. Sektörün türevlerinde bir şey yapabilir. Örne olarak Koster tonajında Panamax’a geçilebilir. Kesinlikle duygusal bakılmamalı” ifadelerini kullandı.
DENİZ HABER AJANSI