Türk bayraklı gemiler, son yılların en kötü performansına imza atıyor.
Paris Memorandumu'nun 2008 yılında İzlanda'da yaptığı 42. Komite toplantısında, 2006-2008 yıllarını kapsayan bayrak devleti performansının açıklandığı tarihte Türk bayraklı gemiler Beyaz Liste'ye yükselmişti.
Türk Bayraklı gemilerin Beyaz Liste'ye yükseldiği 2008 yılından, bu yana geçen 9 yıllık süre sonunda Türkiye Gri Liste sınırına dayandı.
Avrupa Birliği üyesi ülke limanlarına sefer yapan gemilerin bayrak devleti performansını kayıt altına alan Paris Memorandumu kapsamında, 2016 yılının ilk 11 ayında denetime tabi tutulan 360 Türk bayraklı gemiden 24'ü, üye ülkelerin PSC müfettişleri tarafından seferden men edildi.
Paris Memorandumu kapsamında Beyaz Liste'ye yükseldiğimiz 2008 yılından beri en kötü tutulma performansını gösteren Türkiye, 2016 yılında denetime tabi tutulan gemi sayısında en düşük sayı olmasına rağmen, en çok geminin tutulduğu yıl oldu.
2003-2015 tarihlerini kapsayan dönemde 1324 gemi denetime tabi tutulurken bu gemiler arasında 59 Türk bayraklı gemi tutulma raporuna girdi. 2014-2016 tarihlerini kapsayan dönemde ise 1182 gemi denetime girerken, bu gemilerin 68'i seferden men edildi.
ROMANYA'NIN AGRESİFLİĞİ TÜRKİYE'Yİ YAKTI
2016 yılının ilk 11 ayının ilk haftasını içeren dönemde inspection kayıtlarına göre, 360 Türk bayraklı gemi Avrupa Birliği üyesi ülkelerin limanlarında denetime tabi tutulurken, bu gemilerden 24'ü PSC müfettişleri tarafından tutuldu.
AB ülkesi limanlarında tutulan 24 Türk bayraklı gemiden 9'u Romanya'da, 5'i İtalya'da, 4'ü Yunanistan'da diğer 6 Türk bayraklı gemi ise Hırvatistan, Portekiz, İspanya, İngiltere, İrlanda ve Rusya limanlarında alıkondu.
Romanya'da tutulan 9 Türk bayraklı gemiden 6'sının Köstence Limanı'nda tutuklanırken, diğer 3 geminin ise Mangalia ve Midia limanlarında seferden men edildi.
TÜRKİYE, YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİNE BAŞLADI
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz, göreve başladığı 20 Eylül 2016 tarihinden itibaren yoğun diplomasi atağına geçerek, Romanya, İtalya ve Yunanistan Denizcilik İdareleri ile ikili görüşmeler yaptığı ve tutulan Türk bayraklı gemilerin kayıtlarının yeniden gözden geçirilmesini istediği öğrenildi.
Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Köstence'de yapılan Türkiye-Romanya Denizcilik İdareleri toplantısında, Romanya Denizcilik İdaresi'nin, tutulan Türk bayraklı gemilerle ilgili Türk Heyeti'ne doyurucu bir açıklama yapamadığı öğrenilirken, Romanya'nın Türk Bayraklı gemilerin tutulma raporlarını yeniden inceleyeceği belirtildi.
7 KASIM 2016 TARİHİ İTİBARİYLE TUTULAN TÜRK BAYRAKLI GEMİLER
Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı