Türk Loydu 57. Genel Kurulu, Gemi Makine İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın’ın Divan Kurulu Başkanlığında Türk Loydu'nun Tuzla'daki merkezinde yapıldı.
Genel Kurula, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, TOBB Deniz Ticaret Odaları Sektör Başkanı Sefer Kalkavan, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, GMO Başkanı Sinem Dedetaş, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Türk Loydu Genel Kurul Üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı
Genel Kurulda konuşan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zorlu, birlikte çalıştığı süre içerisinde kendisine destek olanlara, çalışma arkadaşlarına ve sektör temsilcilerine teşekkür etti. Çeşitli alanlarda milli klas kuruluşu olanTürk Loydu’nu ileriye taşıyabilmek adına çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Zorlu, seçilecek yeni yönetime de çalışmalarında başarılar diledi.
Genel Kurul’un divan kurulu başkanı Feramuz Aşkın, gündem maddelerine Türk Loydu AŞ.’nin kurulmasına ilişkin maddenin de eklenmesini üyelerin oylamasına sundu. Üyelerin oyları ile gündeme alınan madde üzerinde fikir beyanlarında bulunuldu. Kurulması planlanan şirketin adında “Türk” sıfatını taşıyabilmesi için Bakanlar Kurulu onayı gerektiği ve bu onayın alınması için girişimlerin başlatıldığını ancak 6 aydır sonuç alınamadığını ifade eden Aşkın, farklı isimle şirket kurulması dahil olmak üzere çeşitli fikirleri tartışmaya açtı.
Gündem maddeleri ile devam eden genel kurulda söz alan isimler sırasıyla Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Sinem Dedetaş, Gemi ve Yat ihracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Türk Loydu geçmiş yönetimlerine teşekkür ederek yeni seçilecek olan yönetime de çalışmalarında başarılar dilediler. Türk Loydu AŞ’nin kurulması konusunda henüz Bakanlar Kurulu’ndan olumlu yada olumsuz yanıt gelmemesi konusuna değinen Murat Kıran, Türk Loydu’nun kurmak istediği bu şirkette Türk adını taşımasından daha doğal birşey olmayacağını, kurulacak bu şirketin uluslararası alanda ülkeyi temsil görevi üsteleneceğini ifade etti.
Genel Kurulda yer alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Özdemir de Türk Loydu’nun çalışmalarını son derece önemsediklerini, gemilerinde Türk Loydu onay sertifikalarının bulunması konusuna hassasiyetle yaklaştıklarını belirtti. Türk gemi inşa sanayine Savunma Sanayi tarafından verilen işlere de değinen Özdemir, askeri amaçlı projelerin ticari projelerden daha sıkı bir prosedürle ilerlediğini belirterek yürütülen projelerde yerlilik oranlarının artırılmasına özen gösterdiklerini dile getirdi.
Türk Loydu ele geçirelecek bir yer değil
Özdemir’in ardından kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da Türk Loydu’nun son derece önemli bir kuruluş olduğunu ve daha iyi noktalara getirilmesi için hep birlikte gayret edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türk Loydu’nun çeşitli nedenler ile çalışmalarının sekteye uğradığını, Türk Loydu’nun ele geçirilmesi gibi bir söylemin yanlış olduğunu belirten Kalkavan, “Türk Loydu ele geçirilecek bir kuruluş değildir. Burada göreve gelenler belli süreler ile göreve gelirler. Bu süre dolduğunda ele geçirdik dedikleri kurumları geri verirler. Bu kuruluşların, bu sektörün ve bu ülkenin sahipleri var. Bu düşüncelerden uzaklaşıp birlik içerisinde daha iyisini yapmanın yollarını aramalıyız. Ben bundan önceki yönetimlere çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Fikir ayrılıkları elbette olacak. Aynı fikri paylaşmak zorunda değiliz. Farklı fikirlere hoşgörülü olmalıyız. Ben bundan seçilecek yönetime de başarılar diliyorum” dedi.
Açılış konuşmaları çerçevesinde kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da Türk Loydu AŞ’nin kurulması ve adında “Türk” sıfatını kullanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini ve bu konuda eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile temasları olduğunu ifade etti. İlerleyen süreçte konuyu takip edeceklerini belirten Poyraz, milli klas kuruluşu Türk Loydu’nun Türk denizciliği için önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Genel Kurul’a faaliyet raporunun okunması ile devam edildi. Faaliyet raporunun katılımcılara okunmasının ardından bilanço ve denetim kurulu raporları katılımcılar ile paylaşıldı.
Türk Loydu A.Ş. başka bahara kaldı
Yapılan sunumların ardından Vakıf Senedi’nin yeniden yazılması ve Türk Loydu A.Ş.’nin kurulması konusunda çeşitli görüş ve öneriler dile getirildi. Türk Loydu A.Ş.’nin Türk ibaresini taşıyabilmek için Bakanlar Kurulu kararı çıkana kadar farklı isimle bir şirket kurulması, iznin alınmasının ardından adının Türk Loydu A.Ş. olarak değiştirilmesi gündeme geldi. Bu şekilde bir çalışma yapılması halinde Türk Loydu A.Ş.’nin mümkün olmayacağı yönünde fikir beyan edilmesinin ardıdan bu konu askıya alındı. Konuya ilişkin uzun süre değerlendirmelerde bulunulmasına rağmen bir sonuç elde edilemedi. Bu konuda Bakanlar Kurulu’nun vereceği karar beklenecek ve süreç yeni yönetim tarafından takip edilecek.
Türk Loydu yeni yönetimi belli oldu
Konuşmaların ardından seçime gidilerek Türk Loydu’nun yeni yönetimi seçildi. Üyelerin oyları ile göreve gelen Türk Loydu yönetiminde Gemi Mühendisleri Odası’ndan 5, Türkiye Sigorta ve Reasurans Şirketleri Birliği’nden 2, Deniz Ticaret Odası’ndan 1 ve İstanbul Sanayi Odası’ndan 1 kişi olmak üzere toplam 9 kişi bulunuyor.
İşte Türk Loydu Yeni Yönetimi
Gemi Mühendisleri Odası
Cem Melikoğlu
Lütfü Savaşkan
Kaan Tunçelli
Serhan Gökçay
Erdal Gedikoğlu
Türkiye Sigorta ve Reasurans Şirketleri Birliği
Mehmet Kalkavan
Mehmet Atilla Oksay
İMEAK Deniz Ticaret Odası
Halim Mete
İstanbul Sanayi Odası
Atilla Çiftçigüzeli
Hakkı Taşdemir / Deniz Haber Ajansı