ADR ve IMDG Kod Kapsamında yük güvenliği, yüke uygun seçim kriterleri ve yüklerin bağlama hesapları taşımacılık sektöründe önemini artırıyor. Türk Loydu, karayolu ve denizyolu taşımacılığında yük güvenliği; güvenli istifleme ve bağlama hesapları eğitimi başlatıyor. Eğitim, Türk Loydu’nun Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki merkezinde 28-29-30 Ocak 2016 tarihleri arasında verilecek.
Taşınan yüklerin, hasarsız olarak, planlanan zamanda, hedeflenen noktaya taşınması lojistiğin en önemli unsurlarından biri arasında yer alıyor. Kara ve deniz yoluyla yük taşımacılığının nasıl güvenli yapılacağına dair bilgileri, ADR ve IMDG Kod ile birlikte düşünüldüğünde alınması gereken önlemler ve yerine getirilmesi gereken uygulamalar bulunuyor. Yük taşıyan gemi, TIR ve konteynerlerde; teknik kapasiteye uygun yükleme, yükün doğru şekilde konumlandırılması, uygun sabitleme ve taşınacak yüke göre uygun seçim kriterleri bu kapsamda göz önünde tutulması gereken konular arasında yer alıyor. Bu konulardaki eksiklikler nedeniyle, maalesef çok sayıda kazanın yaşandığını ve bu kazalar sonucunda ciddi mal kayıpları ve daha da önemlisi can kayıplar yaşanıyor.
Türk Loydu, karayolu ve denizyolu ile tehlikeli madde taşımacılığı eğitimleri (ADR, IMDG, RID, TMGD) dahil olmak üzere pek çok alanda hizmet veriyor. Bu kapsamda Türk Loydu “Kara ve Deniz Taşımacılığında Yük Güvenliği; Güvenli İstifleme ve Bağlama Hesapları Eğitimi”ni de eğitimleri arasına aldı.yük kaza (8)
EĞİTİMLERDE AŞAĞIDAKİ KONULARIN AKTARILMASI AMAÇLANMAKTA;
*Yüklerin taşıma sırasında kaymaması ve devrilmemesi için emniyetli yükleme ve yükün
bağlanması hakkındaki uluslararası kurallar ( ADR ve IMDG Kod ) hakkında genel bilgilendirme
*Emniyetli yükleme gereklilikleri
*Riskler ve sorumluluklar
*Farklı yük kategorileri ve tipleri ve dikkat edilmesi gerekenler
-(Proje Yükleri, Genel Kargo (Kırkambar), Kereste, Tomruk, İnşaat Demiri, Boru, Rulo sac vs, Hurda, Dökme Yükler (Katı, Sıvı), emniyete alma ve istif sorunları sebebi ile tehlikeli yük kapsamına giren yükler
*Taşıma esnasında yüklere etkiyen kuvvetler
*Bağlama ve emniyete alma ekipmanları
*Güvenli gemi, TIR ve konteyner yüklemeleri
*Yükleri emniyete alma, yükün doğru bağlanması esnasında karşılaşılabilecek riskler, pratik bilgiler
*Yük hareketleri ve olası problemler(kayma ve devrilme)
*Örnek hesaplamalar
*Yeterlilik sınavıyük kaza (6)
EĞİTİME KİMLER KATILMALI?
*Tehlikeli maddelerin paketli veya dökme olarak kara ve denizyoluyla ile taşınmasında görevi ve sorumluluğu olan yöneticileri / sorumluları
*Faaliyet alanı limanlarda yükleme güvenliği ile ilgili olan işletmelerin operasyon yöneticileri / sorumluları
*Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları
*Gözetim firmaları yöneticileri / sorumluları
*Liman ve kıyı tesisleri yöneticileri / sorumluları
*Lojistik firmaları yöneticileri / sorumluları
Daha detaylı bilgi, Türk Loydu web sitesi veya Türk Loydu Dış Eğitim Hizmetleri Birimi’nden alınabilir.
Deniz Haber Ajansı