Kurulduğu 1962 yılından bu yana klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetleri veren Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu Türk Loydu Vakfı'nın 65. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Konferans Salonu’nda düzenlenen Genel Kurul’a İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun ardından Genel Kurul Divan Başkanı ve üyelerinin seçilmesi ile Türk Loydu 65. Olağan Genel Kurul zabıtlarını imzalamaları için Divan Başkanı’na yetki verildi.
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, yapmış oldukları faaliyetler ile ilgili bir sunum yaparak 2020 yılı raporunun takdim etti ve denetim raporlarını paylaştı.
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, vakıf faaliyetlerine ilişkin yaptığı konuşmasında “Türk Loydu Vakfı’nın iştiraklerinden Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri A.Ş.’nin hizmet portföyünün önemli bir bölümünü oluşturan denizcilik sektöründe, 2015 yılından beri sürdürdüğümüz yükseliş sayesinde faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda büyümemize devam ettik. Savunma sanayinin denizcilik faaliyetleri alanında mevcut olan liderliğimizi pekiştirerek, özellikle yurtdışında başladığımız yeni projeler ile operasyon alanımızı genişletmeyi başardık. Gerek Uluslararası Denizcilik örgütü IMO’da gerek IACS’ın teknik çalışma gruplarına aktif katılımlar sağlayarak Türk Denizciliğinin uluslararası arenada gelişmesine katkı sağlıyoruz. Endüstri ve Belgelendirme Sektörü faaliyetlerimiz kapsamında ise enerji, inşaat, maden, imalat, kimya, ulaşım ve lojistik sektörleri başta olmak üzere hizmet alanlarımızı genişletmeye devam ediyoruz. Daha çok çalışıp üreteceğimiz, beraber başarılar yakalayacağımız nice yıllar olmasını temenni ediyorum. Türk Loydu olarak zorluklardan çıkardığımız derslerle, dijital ve güncel teknolojileri daha yaygın ve verimli kullanarak, gelişip güçlenerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Türk Loydu Muhasebe Müdürü Gürkan Gümüş, '2021 Bilanço ve Gelir Tablosunu' detaylı bir sunumla açıkladı. Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Acuner ise, 'Huzur Hakları' ile ilgili bir sunum yaptı. Derya Turgut, Yönetim Kurulu Raporu'nu okudu. Ardından Yönetim ve Denetim Kurulu rapor ibraları oy çokluğuyla kabul edildi.
MELİKOĞLU’NDAN İDDİALARA YANIT
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Türk Loydu Vakfı Denetçisi Ahmet Yaşar Canca’nın vakfın diğer denetçileri Derya Turgut ve Ahmet Gökdağ ile muhalif bir tutum izlemesi nedeniyle farklı bir rapor hazırladığını söyleyerek Canca’nın rapordaki iddialara yanıt verdi.
Yaşar Canca’nın tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini belirten Melikoğlu, “Denetim raporu, bir işletmenin olum veya olumsuz yanlarını Genel Kurul’a sunmaktan ibarettir. Yaşar Canca ise Türk Loydu’nun faaliyetlerini değil de, daha çok şahsımı muhatap alarak adeta savcı ihbarnamesi gibi bir rapor sunarak denetçiliğin tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği kanaatindeyim. Bazı iddialar ve bilgiler var ki, nerden bilgi aldığını bilmiyorum ama doğru değil. Örneğin, raportör ödemelerinin genel yönetimin içinde saklandığı, bilançolarda görülmediği gibi iddialar var” dedi.
Bu konuyu idari işlere sormuş olsaydı, bunun cevabını verebileceklerini ifade eden Melikoğlu, bu verileri gayet net bir şekilde alabileceğini belirterek bunların doğru olmadığını ifade etti.
Melikoğlu, Canca’nın rapor ile ilgili görüş alamaması ile ilgili iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
“SİLAH TAŞIMA RUHSATIM YOK”
Canca’nın Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı’na silah taşıma ruhsatı yazısı verilmesi ile ilgili iddialarına da Melikoğlu, “2018 yılında bir tehdit almıştım. Yanımda bulundurayım mı diye düşündüm. Bunu taşımaya dönüştüreyim mi diye, düşündüm. Emniyet’ten dediler ki, şirketten bir karar getir. Ben de anonim şirketimizin yönetim kurulundan rica ettim. Verilen kararda da yanlış bir ifade yok. Şirketimizin yüzde 100 sahibi olan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu için yazıyor. Yalan veya gizli bir ifade de yok. Ama ben bunu kullanmadım. Çünkü bulunduğum konumun hassasiyeti böyle bir şeyi kaldırmaz. Yarın bir gün başka durumlar olur. Türk Loydu Vakfı Başkanı’na yakışmaz” diyerek konuya açıklık getirdi.
Melikoğlu, bunu Canca’nın kendisine sorması halinde cevabını vereceğini ama sormadığını söyleyerek silah taşıma ruhsatının olmadığını belirtti.
“İŞİMİZİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Canca’nın Türk Loydu’nun şirketin (TL UDH AŞ) üzerinde aşırı bir etki sahibi ifadesini anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Melikoğlu, “Bir şirketiniz var. Siz bu şirketi vakıf yönetim kurulu olarak kontrol etmek, denetlemek zorundasınız. Genel Kurul’da da hesap vermek zorundasınız. Niye hesap veriyorsunuz diyorlar. Ben şirketi nasıl kontrol edeceğim? Ben Türk Loydu’ndan bir temsilci göndermeyeceğim de, Ahmet’i, Mehmet’i mi göndereceğim. Kusura bakmayın, biz Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu olarak işimizi yapmak zorundayız. Şirketi de kontrol etmek zorundayız” açıklamasında bulundu.
“NOTERDEN İHTARNAME GELDİ”
Canca’nın diğer denetçilerden ayrı bir rapor hazırladığına vurgu yapan Melikoğlu, bu denetim raporu hazırlanırken yönetim kurulu ile hiç konuşulmadığına dikkat çekti.
Melikoğlu, “Ültimatom gibi bir mail aldık. Biz halbuki 3 denetçiden ortak bir rapor bekliyoruz. Gelsin, yönetim kurulunda değerlendirelim. Alacağımız kararlar varsa alalım. Ültimatom gibi bir maille bize emirler veren ve sonra da noter üzerinden bir ihtarname geldi. Ya, bunu niye böyle yaptınız, diye hiçbir konuşma olmadı aramızda. Eksiklerimiz varsa düzeltmeye çalışırız. Hepimiz insanız. Burada kurumsal bir yapıdayız, yol izliyoruz. Yanlışlar yaptıysak da düzeltmemiz lazım. Hukukçularımız var, mali müşavirlerimiz var. Onlardan görüşler alıp zamanla ilerlemiştik. Daha iyi yol varsa onu da düzeltiriz, diye düşündük” diye konuştu.
“TÜRK LOYDU, SEKTÖRÜMÜZÜN MİHENK TAŞLARINDAN BİRİSİ”
Toplantının sonunda Genel Kurul'un değerlendirmesini yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk Loydu’nun ülkenin en kıymetli kurumlarından biri olduğuna vurgu yaptı.
Kıran, tüm çalışmaların şeffaf ve ortak akılla yapılması gerektiğini dikkat çekerek “Bu vakıf, bu ülkenin göz bebeklerinden bir tanesi. Kurumların belli bir olgunluğa erişmesi için çok uzun zaman gerekiyor. Alanında çok iyi konumda olan nadir bir müessese. Ülkemiz açısından baktığımızda Türk Loydu, sektörümüzün mihenk taşlarından birisi. Sektörde dünya çapında bir rol alabilmemiz için; varlığını devam ettirmesi gereken kurumların başında geliyor. Genel Kurul üyeleri olarak, bu kuruma zarar vermeden günümüz şartlarını göz önünde bulundurmalı; ve en iyi şartlarda yürütmeye devam etmeliyiz” dedi.
Türk Loydu Vakfı 65. Olağan Genel Kurulu, Kıran’ın konuşmasının ardından sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI