Toplantıya, Türk Loydu Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Hüseyinoğlu, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ve Türk Loydu delegeleri katıldı.
"Türk Loydu olarak ciromuzu artıracağımız yer denizciliktir"
Toplantının açılış konuşmasını Türk Loydu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan yaptı. Erdoğan açılış konuşmasını genel olarak ekonomiye bakış, denizcilikle ilgili değerlendirme ve loyd faaliyetleri olmak üzere 3 ana başlık altında gerçekleştirdi.
Erdoğan, konuşmasında son 3 senenin verilerine göre dünya ekonomisinin ortalamanın altında olduğunu söyleyerek “Bu süreç zamana yayılmış resesyon ve stagflasyon gibi algılanabilir. Dünyadaki bu değişimleri algılamalıyız ki bu ekonomi dünyasının bir oyuncusu vakıf ve onun şirketi olarak değerlendirmeliyiz. Türkiye ekonomisinde dolar bazında bakıldığında büyüme aşırı tatmin edici olmasa da devam ediyor. Doğru yatırım tercihlerini yapmak her zaman faydalıdır. Piyasalarda işlem hacmi çok fazla yükselmiş durumda” dedi.
“Denizcilik ekonomisinde dünyada 6 trilyon dolara kadar ulaşan bir hasıla söz konusu” diyen Erdoğan, “Türk Loydu olarak ciromuzu artıracağımız yer denizciliktir. Çok ciddi bir ekonomi var ve çok az pay alıyoruz. Denizcilik Türkiye’nin çıkışı olacaktır. Bize de Türk Loydu olarak çok fazla görev düşüyor. Dünya filosu 2.4 milyar DWT’e gelmiş bu hem çevre enerji nedeniyle hem yaşlandığı için yenilenecek. Türk Loydu açısından da çok ciddi bir pazar söz konusu” ifadelerini kullandı.
Türk Loydu’nun Kasım 2023’te Uluslararası Klaslama Kuruluşları Birliği’nin (IACS) 12. üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğan şunları söyledi: “Türk Loydu’nu kuranların hepsini rahmetle alıyoruz. Bugüne kadar 68 genel kurul yapılmış. Bunlara katkısı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Her dönemde zor konular vardı. Bu son konuda da muazzam başarı sağlandı. 90’lardan itibaren hızlanan Türk Loydu IACS sürecinde 2000’lerde ivme arttı. 2011’e geldiğimizde üyelik resmen bir sürece dâhil edildi. 2017’de gerçek adım olan başvuru halledildi. Özellikle 2017 ve bugüne kadar emeği geçen tüm genel kurul delegeleri ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. IACS üyeliği konusunda devlet bir muazzam bir rol aldı. Türk Loydu cirosunu yaptıysa ana pay devlettedir. Bize bundan sonra düşen, kendi imkânlarımızla 15 milyon dolar ciroyu 1 milyar dolar nasıl yapacağımızı konuşmaktır."
Erdoğan’ın açılış konuşmasının ardından divan kurulu oluşturuldu. Divan başkanlığına Feramuz Aşkın, başkan yardımcılığına Mehmet Haliloğlu, yazman üye olarak da Orçun Balbaş ve Caner Coşkun seçildi.
Divan Kurulu’nun oluşturulmasının ardından vakıf bilançosu ve denetim kurulu raporu okundu.
Denetim raporu 10 karşı oyla kabul edildi
2023 bütçesinde burs ve eğitim yardımı giderlerinin 7 milyon TL olarak ayrılması ancak bunun 4 milyon 678 bin TL’sinin burs olarak dağıtılması eleştiri konusu oldu. Bazı delegeler ya burs verilen öğrenci sayısının artırılmasını ya da verilen burs miktarının artırılarak ayrılan bütçenin tamamının kullanılmasını önerdi.
Denetim raporu 10 karşı oyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Raporun oylanmasının ardından bazı delegelerin yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı ödemelerine ilişkin dilekçesi gündeme alındı. Yönetim kurulu başkanı için ayda 4 asgari ücret, yönetim kurulu üyeleri için ayda 1 net asgari ücret ve denetim kurulu üyeleri için ayda 1 net asgari ücret ödenmesi teklif edildi.
Yönetim ve denetim kurulu üyelerinin huzur haklarıyla ilgili oylama 12 karşı oya karşı oy çokluğuyla kabul edildi.
Huzur haklarıyla ilgili maddenin görüşülmesini ardından 2024 yılı bütçesi sunuldu. Bütçe oybirliği ile kabul edildi.
Olağan Genel Kurul’da Türk Loydu Vakfı’nın Seyahat Harcamaları Yönetmeliği de gündeme getirildi. Türk Loydu Başkanı Oral Erdoğan, yönetmeliğin amacının harcamayı sınırlamak olduğunu söyledi.
'Seyahat giderleri' eleştirisi
Toplantıda söz alan GMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu yönetmelikte, vakfın 3. kişilerin seyahat giderlerini karşılamasını doğru bulmadığını söyledi. Hüseyinoğlu, seyahat giderleri olarak belirlenen rakamların da yüksek olduğunu ifade etti. Bazı delegeler de ücretlerin IACS standartlarına göre belirlenmesini önerdi.
Oral Erdoğan, 3. kişilerin seyahat giderlerinin karşılanması eleştirilerini Türk Loydu’nun bazı seyahatlerde alanında yetkin kişileri görevlendirebileceği gerekçesiyle yönetmelikte yer verildiğini söyleyerek yanıtladı.
Yönetmelik 2 karşı oyla oy çokluğuyla kabul edildi.
Toplantıda İnsan Kaynakları Yönetmeliği de genel kurul onayına sunuldu.
Toplantıda son olarak görüşülen madde Türk Loydu Vakfı Senedi’nin revizyon önerileri oldu.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından delegeler görüşlerini paylaştı.
Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, sorunların tartışılıp uzlaşılarak aşılması gerektiğini belirterek, “Kuralım bir çalışma komitesi gelip katkımızı sunalım, artık Türk Loydu’nu layık olduğu çizgiye getirelim” diye konuştu.
Ergenç, Türk Loydu Genel Kurulu’nun Piri Reis Üniversitesi ve İTÜ varken Gedik Üniversitesi’nde yapılmasını da eleştirdi.
Oral Erdoğan, Ergenç’in eleştirisine toplantıyı ilk olarak Piri Reis Üniversitesi’nde yapmayı düşündüklerini ancak protokol yapmak üzere olduklarını belirterek Gedik Üniversitesi’ni tercih ettikleri şeklinde yanıt verdi.
Toplantıda son olarak Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit söz aldı. Düzgit, toplantının Türk Loydu’nun klasladığı yatırımlardan gurur duyduğunu belirterek Türk Loydu’nun desteklenmesi gerektiğini söyledi. Düzgit, “Gedik Üniversitesi’ne bizi burada ağırladıkları için teşekkür ederiz. Ama toplantıyı camiamızın kurumlarında yapmayı arzu ederiz” diye konuştu.(7Deniz)
DENİZ HABER AJANSI