Son dönemde yabancıların yat ve tekne satışlarında yüzde 90’lık paya ulaştığını söyleyen YATED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Bekiroğlu, “Yabancılar hem buradan tekne ve yat satın alıyor hem de burada kalıyor. Biz Avrupa’ya göre yüzde 30-40 daha ucuzuz. Üstelik daha kaliteli imalat yapıyoruz” dedi.
Türkiye’de son dönemde gayrimenkulde görülen yabancı ilgisi kendisini yat ve tekne endüstrisinde de hissettirmeye başladı. Deniz ülkesi olan Türkiye’de insanların denizi sadece seyredebildiğini söyleyen Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu, “Maaselef böyle bir kültürümüz oluşmadı. ‘Cryptom Bosphorus Boat Show’ 11 Kasım’da MarinTurk İstanbul City Port Pendik’te kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuarda 13 bin liralık tekne de olacak 150 milyon liralık tekne de. Ama biz istiyoruz ki 13 bin liralık, 20 bin liralık teknelerle bu kültür toplumun her kesimine yayılsın” dedi.
Savaştan sonra yükseldi
Geçmiş yıllarda orta gelire sahip vatandaşların, hatta memurların bile giriş seviyesindeki tekneleri satın alabildiğini ifade eden YATED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Bekiroğlu ise gelinen noktada Türkiye’de vatandaşların bu anlamda alım gücünü kaybettiğini söyledi. Türk vatandaşlarına satılan tekne sayısının gittikçe azaldığını anlatan Bekiroğlu, “Artık satışlarımızın büyük bölümü yabancılara oluyor. Bu yüzde 90’a geldi. Pandemi döneminde tekne ve yatlara artan ilgi özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra daha da yükseldi. Şu an da Ruslardan inanılmaz bir ilgi var. İngilizlerin ve Bulgarların da bu anlamda ilgisi güçlü” ifadelerini kullandı.
Avrupa’ya göre ucuz
Yabancıların teknelerini satın aldıktan sonra Türk sularında tuttuğunu anlatan Bekiroğlu, “Türkiye bu anlamda Avrupa’ya göre yüzde 30-40 daha ucuz. Hem de burada yapım ve onarım süreleri çok daha hızlı. Daha kaliteli üretim yapıyoruz. Bu yüzden tercih sebebi. 40 metrelik bir tekne 5 ay Göcek’te kaldığında 1 milyon TL’lik ücret ödüyor. Diğer harcamaları ile bu 2 milyon TL’yi buluyor. Her şey dahil ile gelen turist 600-700 Dolar ortalama harcama yaparken, tekne turistlerinin harcamaları 6-7 bin doları buluyor. Bu açıdan tekne ve yat sektörünün ülke ekonomisine ve turizme katkısının çok büyük olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Mürettebata ambargo piyangosu
Rusya’ya savaş nedeniyle uygulanan ambargolar yüzünden Rusların kendi teknelerinde çalıştıracak mürettebat bulamadığını ve bu yüzden Türkiye’den mürettebat aldıklarını söyleyen Murat Bekiroğlu, “Bu yüzden biz teknelerde çalıştıracak Türk mürettebat bulamıyoruz” dedi. Pandemi ile artan tekne ve yat kiralama alışkanlığının bu yıl katlandığını dile getiren Murat Bekiroğlu, “Şu an bile neredeyse bütün tekneler kiralık. Önümüzdeki sezon bunun daha da yükselmesini bekliyoruz” dedi.
5 milyarlık gösteri
Türkiye’nin deniz üzerinde düzenlenen tek tekne fuarı olma özelliğini taşıyan ‘Cryptom Bosphorus Boat Show’ 11 Kasım’da MarinTurk İstanbul City Port Pendik’te kapılarını açmaya hazırlanıyor. 20 Kasım’a kadar devam edecek fuar 150 bin metrekarelik alanda düzenlenecek. ED Fuarcılık ve YATED Fuarcılık tarafından organize edilen ve YATED Derneği tarafından desteklenen ‘fuarda 350’den fazla tekne görücüye çıkacak. Fuara 50 binden fazla ziyaretçi bekleniyor. Fuarda sergilenecek teknelerin toplam değeri ise 5 milyar TL’yi buluyor.
DENİZ HABER AJANSI