• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -4 °C
  • İzmir 3 °C
  • Antalya 5 °C
  • Muğla 0 °C
  • Çanakkale 6 °C

Türkiye, balıkçılık sektöründe rekora koşuyor

Türkiye, balıkçılık sektöründe rekora koşuyor
Türk balıkçılık sektöründe 2023 hedefi 1 milyar doları daha şimdiden yakalandı. İzmir ve Bodrum'da belirlenmiş potansiyel üretim alanlarının tamamı doldu. Üreticiler yeni alanlar için acil yardım çağrısı yaptı.

Türkiye’nin balıkçılık sektöründe 2023 için koyulan 1 milyar dolar ihracat hedefi şimdiden yakalandı. Avrupa’da Türk balıkçılarının rakibi durumundaki Yunanistan saha dışına itildi. Yeni hedef 2-2,5 milyar dolarlık ihracat. Üretimin büyük kısmı ihraç ediliyor. Sektör temsilcileri; Türkiye’nin Norveç'den bile daha iyi bir teknolojiye sahip olduğunu ifade ediyor.

EYLEM PLANINI HATIRLATTI

Dünyanın her yerine know-how yapabilecek bir birikime sahip sektöre; Orta Doğu ülkelerinden ciddi talepler var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 Günlük Eylem Planı’nda balıkçılık ile ilgili üretimin arttırılması hedefi de yer almıştı. Bildirgede deniz ve baraj göllerinde açılacak yeni “Su Ürünleri Yetiştiricilik Üretim Alanları” ile yıllık 276 bin ton olan su ürünleri yetiştiricilik kapasitesinin yaklaşık yüzde 8 artırılması hedefi kamuoyuna duyurulmuştu. Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İhsan Bozan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DAR ALANA SIKIŞTIK

Sektördeki tüm gelişmelere rağmen bir alan sorunu yaşadıklarını söyleyen Bozan, üretimi artıracaklarını fakat bu anlamda yeni üretim alanlarına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Dar alanda sıkıştıklarını belirten Bozan, "Bu işin başladığı yer Ege Bölgesi, İzmir ve Bodrum. Bölgede devlet tarafından belirlenmiş potansiyel üretim alanları dolu. Dolayısıyla yeni üretim alanlarına ihtiyaç var" dedi.

Karadeniz'de de planlanmış üretim alanları olduğuna dikkat çeken Bozhan, "Ancak Kardeniz'in su sıcaklığı ve tuzluluğu bizim türlerimiz için çok uygun değil. Buna rağmen Karadeniz'de levrek üreticiliği yapılıyor. Şu anda Karadeniz'de Türk akuakültür (yetiştirme) sektörü ciddi miktarda ithalatı olan somona karşı alternatif olarak Karadeniz somonunu geliştiriyoruz. Rusya ve Japonya pazarlarında söz sahibi olmaya başladık" dedi.

Özellikle Mersin, Antalya, Adana'ya dikkat çeken Bozan, şunları kaydetti:

"Bu bölgeler gerek su sıcaklığı gerekse açık deniz olması nedeniyle üretimi cazip kılıyor. Bodrum'da bir körfezin içine sıkışmış kalmışız. Dolayısı ile yeni alanlara ihtiyaç var.”

BELLİ ÇEVRELER ÜRETİMİ ENGELLENMEK İSTİYOR

Gazetecilerle birlikte Mersin'deki üretim tesislerini dolaşan İhsan Bozan, çiftlikler hakkında yanlış bilgilerin yanlış yorumlara neden olduğunu söyledi. Bozan, "Hep anti propaganda için şunu söylediler. Sanki Bodrum'da balık çiftlikleri çevreyi kirletmiş kapanmış onun için buraya taşınmışlar. Biz Bodrum'da 30 senedir bir körfezin içinde toplam 90 bin tonluk üretim yapıyoruz. Burası açık deniz ve planlanan 90 bin ton" dedi.

Mersin’de işletme ölçeği 2 bin tona çıkartıldı ve işletmeler birleştirdi. Bölge sayısı 3’e toplam işletmesayısı da 30’a düşürüldü. Planlaması ise kıyıdan 3 kilometre ve daha uzağa göre yapıldı. ÇED süreci Haziran itibariyle sona erdi. 2 aydır askıdan sonra imza prosedürü bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim