• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 6 °C

Türkiye doğalgaz ticaretinin merkezi olacak

Türkiye doğalgaz ticaretinin merkezi olacak
Doğalgaz ticaretinin merkezi olmak için tüm koşullara sahip olan Türkiye transit petrol ve doğalgaz hattı projelerinde jeopolitik ve stratejik liderliğini sürdürmeyi planlıyor.

Türkiye jeopolitik konumunun verdiği önemi ve özellikleri kullanmaya başladı. Türkiye dünyanın doğalgaz ticareti merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Mevcut 5 Doğalgaz boru hattı olan Türkiye TANAP, Türk Akımı, İsrail ve Irak gazını Türkiye üzerinden taşıyacak projelerle ilgili çalışmaları sürdürüyor.

Türkiye'nin şu an uluslararası alanda 5 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Türkiye, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı,  Mavi Akım ve Türkiye-Rusya Doğalgaz Boru Hattı Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattı'ndan gaz tedarik ederken, Avrupa ile bağlantıyı sağlayan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı üzerinden de Yunanistan'a gaz gönderiyor.

TANAP'TAN İLK GAZ 2018'DE

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP'ın YÜZDE 65'i tamamlandı. TANAP'tan 2018'de 16 milyar metreküp doğalgaz gönderilmesi planlanıyor. Bu miktarın 6 milyar metreküpü Türkiye'ye, 10 milyar metreküpü de TAP vasıtasıyla Avrupa'ya sevk edilecek. Söz konusu boru hattı Yunanistan'ın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek doğalgazı İtalya'ya ulaştıracak.

TÜRKMENİSTAN RAKTÖRÜ

Öte yandan Türkiye, Türkmenistan'ın TANAP hattına bağlanması durumunda bu ülkeden de doğrudan doğalgaz tedarik etmek istiyor.

TÜRK AKIMI

Türk Akımı Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında geliyor. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

Rus enerji şirketi Gazprom'un Regülasyon Birimi Eski Başkanı Alex Barnes, Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olmak için tüm koşullara sahip olduğunu söyledi.

İSRAİL GAZI

Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefine önemli katkı sağlayacak projelerden biri de Türkiye-İsrail Doğalgaz Boru Hattı Projesi. İki ülke arasındaki ilişkilerinin altı yıl aradan sonra tekrar normalleşme sürecine girmesiyle İsrail ve Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgaz projeleri yeniden gündeme geldi.

Bu kapsamda, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, 13 Ekim'de İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'den Avrupa'ya doğalgaz ihracı yapacak bir boru hattı kurulmasının değerlendirildiğini belirten Steinitz, "Türkiye seçeneği çok önemli. Bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Albayrak da İsrailli Bakan ile bölgedeki doğalgaz rezervleriyle ilgili görüştüklerini dile getirerek, "Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Gelişmeleri göreceğiz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

ŞIRNAK DOĞALGAZ BORU HATTI

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden almayı planladığı doğalgaz için de somut adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda nisanda Kuzey Irak sınırından Mardin'e uzanması planlanan 185 kilometrelik Şırnak doğalgaz boru hattının ihalesi yapıldı.

Kuzey Irak'tan boru hattı vasıtasıyla getirilmesi planlanan doğalgazın Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya gönderilmesi seçenekler arasında yer alıyor. Bölgede 5 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğu ve bu miktarın Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceği ifade ediliyor.

TUZ GÖLÜNÜN ALTINA DEV DEPO

Avrupa'ya giden doğal gazın güvenli tek geçiş ülkesi konumunda bulunan Türkiye'nin Tuz Gölü'ndeki en büyük doğal gaz depolama tesisi tamamlandı. uz Gölü doğal gaz depolama tesisi, yerin 1400 metre altındaki tuz yapılarında doğal gaz depolayacak, 12 suni mağaradan Türkiye’ye günlük 44 milyon metreküp gaz verilebilecek.

İKİNCİ LNG GEMİSİ GELİYOR

 İzmir Aliağa'da devreye giren yüzer LNG gemisiyle (FSRU) 223 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor. İlk etapta, BOTAŞ'a ait ikinci bir yüzer LNG gemisi bu yıl sonuna kadar devreye alınarak, sisteme günlük 20 milyon metreküp ek doğalgaz vermesi sağlanacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim