Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı televizyon programında “Cuma günü açıklayacağız” dediği müjdeyi duyurdu.
Erdoğan, kentin en büyük camisi olan Uzun Mehmet Camii'nin açılışı için geldiği Zonguldak’ta, Filyos Limanı'nın açılışı ve doğal gaz işleme tesislerinin temel atma töreninde konuştu.
“135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ”
Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Amasra-1 kuyusunun çevresindeki sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler bekliyoruz” dedi.
“13 GEMİ BURAYA YANAŞABİLECEK DURUMDA”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
* Şimdi de tarihi bir ana şahitlik etmek üzere Filyos’tayız, heyecanlıyım. Zira bu eser 10 yıllık değil, 20 yıllık değil, bu eserin mazisi 150 yıl. Buraya gelmeden önce limanı ve gaz işleme tesislerimizin inşa edileceği tesisleri gezdik, sunumları dinledik.
* Büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı kurma projesi olan Filyos Limanı nihayet hayata geçti.
* Burası aynı anda 13 gemiyi tanker hariç alabilecek durumda ve 13 gemi buraya yanaşabilecek durumda. Yani draftı itibarıyla da gayet yüksek bir derinliğe sahip bu limanımız Türkiye’nin en büyük limanı konumunda.
* Buradan dünyaya açılma şansını Zonguldak’ta yakalayacağız. Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, yılda 25 milyonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacaktır.
* Yatırım, istihdam, üretim, ihracat; işte şimdi bütün bunların hepsinin temerküz edeceği yer burasıdır. İşte önce ilk çeyrek büyüme rakamlarımız, ardından mayıs ihracat rakamlarımız yine yeni rekorlarla açıklandı.
“MARMARA LİMANLARININ VE BOĞAZLAR’IN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK”
* Yine ilk çeyreğindeki yüzde 7’lik büyümenin devam edeceğinin ispatı mayıs ayında 16 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşen ihracattır. Böylece yılın ilk 5 ayındaki ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 85 milyar doların üstüne çıkmıştır.
* İnşallah yıl sonunda 200 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmanın ışığını görmeye başladık. Enflasyondaki düşüşün sürmesi de başka bir sevindirici haberdir.
* Filyos Limanı, Türkiye yanında tüm Doğu Avrupa’nın konteyner, dökme yük ve kuru yük ticaretini yürütebilecek potansiyele sahiptir. Bugün limanın inşası tamamlanan şu mendirek, geri saha ve rıhtım bölümlerini hizmete açıyoruz.
* Karadeniz’in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı Marmara limanlarının ve boğazların yükünü hafifletecek. Filyos Limanı’nın ülkemize, bölgemize, sektörlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
* Bugün açılışını yaptığımız Filyos Limanı, aslında Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Filyos Vadisi ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi konsepti sunuyor.
* Bu vadide yatırımcılarımıza birçok imkan vadediyoruz. Filyos Vadisi’nin göbeğinde yer alan yaklaşık 600 hektarlık alana sahip Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi’ni bu vizyonla ilan ettik.
“ÜRETİM ÜSSÜ OLARAK ÇALIŞACAK”
* Havalimanı, demiryolu ve kara yolu bağlantılarına sahip stratejik konumuyla muazzam bir lojistik fırsatı içerisinde barındırıyor. Filyos Endüstri Bölgesi büyük yatırımcıları bölgeye çekerek iç piyasa talebinin karşılanması ve dış ticaret açığının azaltılması noktasında üretim üssü olarak çalışacak.
* Yenilikçi ve çevre dostu bir yaklaşımla tasarlanan endüstri bölgesi özel sektörün liderliğinde profesyonel şekilde faaliyetlerine başladı. Orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı tasarımlara ev sahipliği yapacak. İnşallah Filyos Vadisi entegre yapısıyla önümüzdeki dönemde bölgenin ve Türkiye’nin üretimine, ihracatına ve istihdamına çok önemli bir katkı sunacak.
* Bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir diğer husus da Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda tespit ettiğimiz doğal gazın kara bağlantı ve işlemesine ev sahipliği yapacak olmasıdır.
“YENİ BİR MÜJDEYİ DAHA PAYLAŞIYORUZ”
* Fatih Sondaj Gemimiz geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti. Bu sonuç dünyada 2020’de denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir.
* Kendi gemilerimizle hem sismik araştırmalar hem de sondaj araştırmaları yapıyoruz. İşte şimdi milletimize yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz.
* Fatih sondaj gemimiz yine Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı.
* Bu güzel haberin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Amasra-1 kuyusunun çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler de bekliyoruz.
* Kanuni sondaj gemimiz, Fatih’in açtığı kuyuları üretime hazır hale getirmek üzere faaliyete başlayacak. Karadeniz gazını 2023’te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor.
“3 ETAPTA ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ”
* Filyos’taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye’yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtaracak kalkınma hamlemizi hızlandırmak en büyük hedefimizdir.
* 3 etapta çıkarmayı planlıyoruz. 1. aşama deniz tabanında kurulacak doğal gaz üretim sistemleri. 2. aşama karada doğal gazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesistir. 3. aşama ise denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır.0
* Doğal gaz kullanıma hazır hale geldiğinde zaten ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır. İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama işlemini bitirecek, ardından yeni sahalara açılacağız.
* Türkiye’nin denizdeki ve karadaki doğal gaz arama faaliyetlerinde bugün geldiği yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, nice tuzaklara, nice sabotajlara, nice ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuz bu yolda adım adım ilerledik.
* Türkiye’nin denizdeki ve karadaki doğal gaz arama faaliyetlerinde bugün geldiği yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, nice tuzaklara, nice sabotajlara, nice ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuz bu yolda adım adım ilerledik.
* Ecdadımız Fatih, açılmaz denilen surlarla çevrili İstanbul’u gemileri karadan yürüterek fethetmiştir. Biz de ekonomik engeli, sinsi ayak oyunlarını aşarak ülkemizi 2023 hedeflerinin eşiğine getirdik.
“AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ’NİN İLK REAKTÖRÜNÜ 2023’TE HİZMETE ALACAĞIZ”
* Enerjide elde ettiğimiz başarılar Karadeniz’deki doğal gaz keşfiyle de sınırlı değil. Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır ve Kırklareli’ndeki 3 kuyuda günlük 6 bin 800 varillik yeni petrol keşfi yapmıştık.
* Sadece son 3 yılda günlük petrol üretimimizi yüzde 35 artırarak 61 bin varile çıkardık. Böylece yıllık petrol üretimimiz 54 milyon varil sınırına dayandı.
* Yenilenebilir enerji kaynaklarını güneş ve rüzgar enerjisi üretiminin her geçen gün artırıyoruz. Toplam kurulu gücü olan 96 bin megawatını 61 bin megawatını yerli kaynakla hallettik.
* İthal kaynaklar dayalı kurulu gücümüz ise 35 bin megawatt civarındadır. Halihazırda 1000 megawattlık güneş enerjisi yatırımıyla ilgili süreci tamamladık.
* Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünü inşallah 2023 yılında hizmete alacağız. Vadeli elektrik piyasasını da devreye alarak elektriğin ileri tarihli alım ve satımına imkan sağlıyoruz.
* Biz eser ve hizmet siyasetiyle 19 yıldır milletimizin emrinde gece gündüz çalışıyoruz. Demokrasiyi ve özgürlükleri toplumun her kesimine, her bireye yayan bir yönetim anlayışının sahipleri olarak kalkınma atılımlarımızı da 81 ile yayarak genişlettik.
* Filyos’u ülkemizin kara, demir, ve hava yollarına bağlayacak ulaştırma altyapıları tüm bölgede hizmet verecektir. Artık Batı Karadeniz’de yeni bir dönem başlıyor. Zonguldaklı, Bartınlı, Karabüklü ve bölgedeki diğer şehirlerde yaşayan kardeşlerimiz her geçen gün bu yatırımlardan daha fazla istifade edecektir.
* Türkiye kalkınma hamlelerinin somut neticeleri birer birer ortaya çıktıkça 2023 hedefinin, 2051 vizyonunun afaki söylemler olduğu çok daha net anlaşılacaktır. Büyük ve güçlü Türkiye’nin ayak sesleri giderek daha yakından gelmeye başladıkça birilerinin telaşı da artıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, bu kutlu yürüyüşü engelleyemeyecekler. Üst üste keşifler yapan Fatih gemimiz halen Türkali-2 kuyusunda sondaja devam ediyor. Kanuni gemimiz Fatih gemimizin doğal gaz keşfettiği kuyularda üretim için gereken testleri ve faaliyetleri yürütecek.
“KARADENİZ EREĞLİSİ’NDE BENZER BİR MÜJDE OLABİLİR”
Erdoğan, bugün Uzun Mehmet Camii'nin açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Karadeniz Ereğlisi’nde de benzer bir müjde olabilir” ifadelerini kullanmıştı.
ABD MEDYASINDAN TÜRKİYE İDDİASI
ABD'li yayın organı Bloomberg'de yer alan bir haberde, “Türkiye, Karadeniz'deki Amasra-1 kuyusunda ciddi miktarda gaz tespit etti” ve “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak” ifadeleri yer almıştı.
TOPLAM GAZ MİKTARI 405 MİLYAR METREKÜP OLMUŞTU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020 tarihinde “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi” demişti.
Erdoğan, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu belirterek “Hedefimiz 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, doğal gaz müjdesini güncellemişti. Ağustos ayında 320 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv 405 milyar metreküpe çıkmıştı.
Erdoğan, yaptığı açıklamada “Yapılan çalışmalar sonucunda ilk iki katmanda 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulduğumuzu 21 Ağustos'ta duyurmuştuk. Çalışmaların sonunda 4 bin 445 metre derinlikte 85 milyar metreküp daha ek rezerve ulaştık. Böylece Sakarya Sahası'nın Tuna-1 bölgesindeki bulunan toplam gaz miktarı 405 milyar metreküp oldu” şeklinde konuşmuştu.
DENİZ HABER AJANSI